neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Extreme Makeover της Ελληνικης Κοινωνιας


Περιπου ενα χρονο πριν, "χαζευοντας" σε καποιο καναλι εκπομπες απο την "αγαπημενη" Αμερικη, ειδα καποια πραγματα που μου φανηκαν τοσο ξενα και τοσο ασχημα. Παλιοτερα περιμεναμε με ανυπομονησια για να δουμε τα τηλεοπτικα προγραμματα απο το εξωτερικο, που ηταν πολυ μπροστα απο την εποχη τους, αλλα σημερα ειμαστε σε μια συνεχη προσπαθεια να αποφυγουμε τα τηλεοπτικα σκουπιδια που μας ριχνουν κατα ρυπας. Ειδα λοιπον κοσμο να πηγαινει σε reality στο οποιο τους στελνουν σε καθε ειδους πλαστικους χειρουργους,σε οδοντιατρους, σε στυλιστες, με αποτερο σκοπο να δημιουργησουν εναν καινουργιο ανθρωπο βασισμενο στα προτυπα της εποχης. Ειδα ανθρωπους τοσο δυστηχισμενους και απογοητευμενους με την εξωτερικη τους εμφανιση που ειναι διατεθημενοι να περασουν καθε ειδους επιπονη διαδικασια,να θυσιασουν καθε ιχνος αξιοπρεπειας για να γινουν αποδεκτοι απο την κοινωνια.

Μια κοινωνια, Αμερικη, που εχει εξυψωσει τοσο πολυ την σημασια της εξωτερικης εμφανισης, που βλεπουμε ολο και πιο συχνα μικρα παιδια να θελουν να κανουν πλαστικες επεμβασεις για να μοιασουν στα προτυπα τους. Παιδια που κατα τα αλλα ειναι μια χαρα στην υγεια τους και στην εξωτερικη τους εμφανιση, αλλα τους εχουν κανει τετοια πληση εγκεφαλου τα ΜΜΕ της χωρας τους που εχουν πεισθει οτι αν δεν ειναι οπως οι star του Hollywood και της μουσικης βιομηχανιας δεν θα εχουν καμια τυχη στην ζωη τους. Ειναι τετοια η εξυψωση της εξωτερικης εμφανισης, που ο εσωτερικος κοσμος και η ομορφια του να ανακαλυψεις τις εσωτερικες αρετες ενος ανθρωπου εχουν περασει σε δευτερη και τριτη μοιρα. Οτι βλεπεις παιρνεις!!

Αυτα λοιπον τα φαινομενα και αυτου του τυπου οι εκπομπες, πιστευα πως δεν θα βρουν θεση στην ελληνικη κοινωνια. Να ομως που αυτη η χωρα για αλλη μια φορα με διαψευδει. Χθες λοιπον σε ενα απο τα μεγαλα ιδιωτικα καναλια εκανε πρεμιερα το ελληνικο version του reality Extreme Makeover. Ειδα εναν νεαρο να λεει πως ηταν δυστυχησμενος γιατι ολοι στο χωριο του τον κοροιδευαν λογο της εξωτερικης του εμφανισης και παρακαλουσε την εκπομπη να του προσφερει μια καινουργια ζωη. Αφου λοιπον ο πλαστικος του διορθωσε την μυτη,τα αυτια και το πηγουνι, ο οδοντιατρος του εβαλε θηκες στα δοντια και ενας στυλιστας τον εντυσε συμφωνα με τις προσταγες της μοδας, ο "τυχερος" νεαρος εμφανιστηκε μπροστα στους γονεις και φιλους του. Εκει ηταν και το αποκορυφωμα του παραλογισμου. Αρχισε να ευχαριστει τους ιδιους του τους γονεις που τον ανεχονταν τοσα χρονια κι ας ηταν ασχημος. Μιλαμε για τραγικες καταστασεις, που σε κανουν να αναρωτιεσε "τι αλλο θα δουμε".

Αυτο που εχει καταφερει η "Αμερικανικη Αυτοκρατορια",δεν το καταφερε ουτε η Ρωμαικη, ουτε η Βυζαντινη, ουτε η Οθωμανικη αλλα ουτε και καμια αλλη αυτοκρατορια του παρελθοντος. Χωρις στρατο και χωρις οπλα, εχουν καταφερει να κανουν την συντριπτικη πλειοψηφια του πλανητη να αισθανεται με τον ενα η τον αλλο τροπο Αμερικανος, να εχει τον Αμερικανικο τροπο ζωης, να εχει την Αμερικανικη νοοτροπια και εντελη να εχει τις Αμερικανικες αξιες ζωης. Εχουν καταφερει να εχουν "αποικιες" σε ολο τον κοσμο χωρις να χρειαζονται να εχουν στρατους κατωχης. Αληθεια δεν ειναι καλυτερο απο το να εχουν σε καθε γωνια της Γης στρατο που κοστιζει κι'ολας, να εχουν λαους που πιστευουν αυτα που τους λενε, λαους που ζουν με τον τροπο που τους λενε και λαους που εχουν το κατωτατο επιπεδο αντιληψης που αυτοι οριζουν. Και οποτε εμφανιστει καποιο μοντερνο "Γαλατικο χωριο" που αντιστεκεται και θελει να κρατησει την ταυτοτητα του(Γιουγκοσλαβια), το πνιγουν στις βομβες απεμπλουτισμενου ουρανιου καταδικαζοντας και τις μελλοντικες γεννειες. Μηπως τελικα συμφερει πιο πολυ να βλεπουμε Extreme Makeover και X-Factor απο το να τρωμε βομβες στο κεφαλι??????

1 σχόλιο:

mavalexis είπε...

Κάπτεν όπως το πας σε βλέπω μπροστάρη σε αντιαμερικανικές πορείες χέρι-χέρι με το ΠΑΜΕ και την Αλέκα. Άντε στην καλύτερη με Φόρουμ και Ψαριανό για να τα λέτε και για τα μουσικά νέα!