neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ 3ο ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ



Χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη ολοκληρώθηκε η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία, που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο Hofstra στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, μεταξύ των δύο Αμερικανών υποψηφίων για την προεδρία των Η.Π.Α. Μακ Κέιν και Ομπάμα.

Δεν τα κατάφερε να πείσει με τον λόγο του και την παρουσία ο πολεμοχαρής Τζων. Θα μου πείτε δεν τα κατάφερνε να πείσει κι όταν τα πράγματα κινούνταν γύρω απ’ την εξωτερική πολιτική και το Ιράκ θα τα καταφέρει τώρα που τα πράγματα κινούνται γύρω απ’ την οικονομία; Είπε βέβαια τα φιλελεύθερα του για την οικονομία και δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον αντίπαλο του ότι επιδιώκει το αντίθετο αλλά και πάλι δεν έκανε τίποτα.

Αντίθετα ο Μπαράκ-κάνε μία γκάφα μήπως ξαναμπεί ο άμπαλος μέσα στο παιχνίδι-Ομπάμα συνεχίζει να αποδεικνύει ολοένα και περισσότερο ότι είναι πολιτικός, κάτι δυσεύρετο στις μέρες μας και ειδικά στις Η.Π.Α., σε ότι αφορά τουλάχιστον διάφορους κατά καιρούς υποψηφίους για την προεδρία τους. Επέμεινε στον σχεδιασμό του για μια διαφορετική κοινωνική πολιτική απ’ την σημερινή που εφαρμόζεται (;) στη χώρα του. Μια πολιτική που προβλέπει αύξηση δαπανών στον τομέα της υγείας, ώστε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπως επίσης και της παιδείας, με σκοπό περισσότεροι Αμερικάνοι νέοι να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην κολεγιακή εκπαίδευση. Τόνισε μάλιστα ότι τα χρήματα για την νέα κοινωνική πολιτική θα τα αναζητήσει από την φορολόγηση των εχόντων άνω των 250.000 $ εισόδημα.

Εύθυμο σημείο του ντιμπέιτ υπήρξε η αναφορά του Τζων (Ράμπο) για πλήγμα που θα επέφερε μια τέτοια, κατά την γνώμη του, φοροεπιδρομή στον Τζο τον υδραυλικό, ρεπουμπλικάνο ψηφοφόρο που είχε πρόσφατα συναντήσει ο Μακ Κέιν σε ομιλία του και αποδείχθηκε τελικά ότι επρόκειτο για άνθρωπο άνεργο που δεν έχει την άδεια υδραυλικού. Οπότε κομμάτι δύσκολο μοιάζει να πολυσκοτίστηκε για την φορολόγηση όσων έχουν ετήσιο εισόδημα 250.000 $ και άνω, αφού μάλλον ανήκει, και μάλιστα απ’ τους πρώτους, στο 95% του πληθυσμού. Για το αντίθετο μπορεί.

Εξάλλου ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν απέφυγε την δημόσια καζούρα του τηλεπαρουσιαστή CBS Ντέιβιντ Λέτερμαν λόγω του ότι αρχικά ματαίωσε την προγραμματισμένη παρουσία του στην εκπομπή του τελευταίου προφασιζόμενος ότι για λόγους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση ήταν αναγκασμένος να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, ενώ τελικά εμφανίστηκε σε ανταγωνιστικό τηλεοπτικό σόου και στην συνέχεια, επισκέφθηκε το αρχικά προγραμματισμένο σόου με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να δηλώσει, στον χιουμοριστικά μαινόμενο, παρουσιαστή ότι παραδέχεται πως τα θαλάσσωσε. Απ’ το καλό στο καλύτερο δηλαδή ο Τζων!

Ο ρεπουμπλικάνος καραβανάς εκτός απ’ τον...Σάκη τον υδραυλικό ανέφερε, για να φέρει τον ανθυποψήφιό του σε δύσκολη θέση, και έναν καθηγητή πανεπιστημίου που ακούει στο όνομα Άγιερ και που στο παρελθόν υπήρξε εξτρεμιστής και είχε κολλητιλίκια με τον Ομπάμα. Ο τελευταίος βέβαια με χαρακτηριστική ψυχραιμία του απάντησε ότι το πρόσωπο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προεκλογική του εκστρατεία και επανέφερε άμεσα τα οικονομικά προβλήματα στην ατζέντα της τηλεμαχίας.

Μια ψυχραιμία στα θέματα της τρομοφοβίας που μοιάζει αστείο, για τους μη Αμερικανούς, το γιατί δεν μπορεί να την επιδείξει τόσα χρόνια και η πλειοψηφία των πολιτών στις Η.Π.Α., παρότι είναι κατανοητό το σοκ της 9/11, αλλά αντίθετα «ψαρώνει» στην κάθε λογής προσπάθεια προβοκάτσιας με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι πολίτες να γίνονται θύματα αυτής της τρομοφοβίας που μπορεί τελικά, σε πολλές περιπτώσεις, να ενισχύει, ή και να γεννά, μεμονωμένα τρομοκρατικά φαινόμενα αλλά και γενικότερα την λογική της τρομοκρατίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: