neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

"ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ


Βρετανική γελοιογραφία από red-pep.blogspot.com


Θα αρχίσουνε πάλι σήμερα οι υπερπατριώτες να μας σκοτίζουν το κεφάλι για την φοβερή αξία της παρέλασης και για τα παιδιά που δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου κι από κοντά θα κάνουν την φασαρία τους και οι κάθε λογής απάτριδες σοφοί με ατράνταχτα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης του συντηρητικού σόου!

Δεν λέω μυρίζουν λίγο ναφθαλίνη οι παρελάσεις αλλά απ' την άλλη αποτελούν και μια αφορμή να έρθουν οι νεώτερες γενιές σε επαφή με κάποια πρόσφατα ιστορικά γεγονότα που έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας. Σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο πρόσφοροι τρόποι να έρθει κανείς σε επαφή με την Ιστορία αλλά σε μια εποχή που εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καλές είναι και οι αφορμές που δίνουν οι εθνικές επέτειοι

Το σημαντικότερο βέβαια στις μέρες μας που προσφέρουν τέτοιου τύπου εορτασμοί είναι οι καλές υπηρεσίες κατά της αποξένωσης των σύγχρονων Ελλήνων, στην οποία πολύ έχει συμβάλει και το μηχάνημα από το οποίο διαβάζεται αυτές γραμμές, μιας και, καιρού επιτρέποντος, δίνουν την ευκαιρία σ' αυτούς που τις παρακολουθούν αλλά και σε όσους καταφθάνουν λίγο αργότερα στην αγορά να βρεθούν και να κουβεντιάσουν στους διάφορους καφενέδες, καφετέριες και ουζερί σε χαλαρό κλίμα τα σύγχρονα "ΟΧΙ" στα οποία όλοι μαζί πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε και να βροντοφωνάξουμε σήμερα. Και τα οποία μπορεί να είναι λιγότερο φαντεζί από το ΟΧΙ του '40 αλλά δεν είναι απαραίτητα λιγότερο δύσκολα ή ακόμα και ηρωικά να ειπωθούν.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κι εκείνο το ΟΧΙ του Μεταξά δεν θα είχε ιδιαίτερη αξία αν δεν συναντιόταν με την ομόθυμη λαϊκή επιθυμία για διαφύλαξη των αξιών της τότε Ελληνικής γειτονιάς και κοινωνίας. Και σίγουρα εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της κρίσης των αξιών αλλά τα τελευταία χρόνια, της αποθέωσης του ατομικισμού, είμαστε μπροστά σε ένα ουσιωδέστερο πρόβλημα, αυτό της ύπαρξης ή μη της ίδιας της γειτονιάς και της κοινωνίας.

Απ' αυτή την άποψη η μετά την παρέλαση, πανηγυρικού τύπου, λαϊκή μάζωξη στην κάθε τοπική πλατεία δίνει ένα σύγχρονο νόημα στον, κατά τ' άλλα, σκουριασμένο θεσμό της παρέλασης!

1 σχόλιο:

Καπετάνιος είπε...

Φιλε συμφωνω μαζι σου και για την αξια των παρελασεων σημερα αλλα και για τα σημερινα ΟΧΙ που πρεπει να παρουμε την αποφαση και να πουμε.Νομιζω ομως πως ο λογος που δεν το εχουμε ακομα βροντοφωναξει ειναι οτι υπαρχουν τοσα πολλα ΟΧΙ που πρεπει να πουμε που δεν ξερουμε απο που να αρχισουμε.Οποτε το πρωτο που πρεπει να κανει ο καθενας ατομικα ειναι να αξιολογει τα ΟΧΙ και οταν τελειωσει με αυτη την διαδικασια,να αρχισει να τα μοιραζει στους αναλογους παραληπτες.