neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΟΥΤΕ ΣΤΑ... ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ


Σκέφτηκα ν’ αρχίσω το σημερινό μου κείμενο λέγοντας ότι αυτό που συνέβη σήμερα είχαμε χρόνια να το δούμε αλλά αμέσως συνειδητοποίησα ότι το σημερινό απ’ όσο τουλάχιστον εγώ θυμάμαι δεν έχει προηγούμενο. Επί το λαϊκότερο δεν έχει ματαγίνει!

Και αναφέρομαι, όπως ήδη θα καταλάβατε, στο πρωτοσέλιδο της θεσσαλικής αθλητικής εφημερίδας the match, που όπως είναι φυσιολογικό αναφέρεται στο χθεσινό παιχνίδι του πρωταθλήματος της Λάρισας με τον Ο.Φ.Η., αλλά προσεγγίζοντάς το με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στον Ελληνικό αθλητικό τύπο και ειδικότερα στον οπαδικό, μονοθεματικό, αθλητικό τύπο που μας έχει συνηθίσει, ή καλύτερα μας έχει κάνει συνείδηση, την άνευ όρων εξύψωση της ομάδας στην οποία πρόσκειται το κάθε μέσο επικοινωνίας σε περίπτωση νίκης και την απόκρυψη τυχόν διαιτητικής εύνοιας της, αν όχι και δικαιολόγησής της.

Ενώ είναι γνωστό ότι σε περιπτώσεις διαιτητικών λαθών εις βάρος της εκλεκτής τους ομάδας, και ακόμα περισσότερο αν τέτοια λάθη έχουν συνοδευτεί από άσχημα αποτελέσματα, επιχειρούν να προκαλέσουν την μήνη του οπαδικού τους κοινού εναντίον παντός υπευθύνου για την αδικία, ή μάλλον την «σφαγή», των πουλέν τους, αφήνοντας συνήθως εκτός κριτικής πιθανές κακές εμφανίσεις τους που ενίοτε, όπως και να' χει, διαδραματίζουν κι αυτές τον ρόλο τους στην διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Σε πλήρη κόντρα μ’ αυτήν την, σχεδόν, καθεστωτική πρακτική που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη μερίδα του, εύρωστου κατά τ’ άλλα, αθλητικού μας τύπου έρχεται σήμερα η επαρχιακή the match, της οποίας τα έξι απ’ τα επτά, τουλάχιστον, πρωτοσέλιδα, κεντρικά, θέματα αφορούν την Α.Ε.Λ., που έχει ως γνωστών και την μεγαλύτερη οπαδική πελατεία στον κάμπο, να κυκλοφορήσει με κεντρικό τίτλο στην πρώτη της σελίδα που λέει επί λέξει «Το 9ο θαύμα!» και συνεχίζει με, τον μνημειώδη, υπότιτλο «ΜΙΑ ΚΑΚΙΣΤΗ Α.Ε.Λ. ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ».

Κι όλ’ αυτά αφορούν ένα ματς, που έληξε 4-3, κατά την διάρκεια του οποίου κι ενώ το σκορ ήταν 2-3 υπέρ του Ο.Φ.Η. καταλογίστηκε ανύπαρκτο οφσάιντ σε σουτ του Σίμιτς που η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την κατάσταση «τύφλωσης» που θα παρατηρούνταν την επόμενη μέρα αντίστοιχων παιχνιδιών στις εφημερίδες που παρακολουθούν αποκλειστικά τα θέματα συγκεκριμένων ομάδων και ειδικότερα ομάδων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι και ο πρόεδρος της Α.Ε.Λ., και της Super League, όπως και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, σε σχετικές δηλώσεις ανέφεραν πως αν αποδειχτεί από τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα ότι η ομάδα τους έχει ευνοηθεί οι ίδιοι θα αισθανθούν δυσαρεστημένοι καθώς έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε παρόμοια θέση και γνωρίζουν τα αντίστοιχα συναισθήματα που δημιουργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Λέτε να υπάρχει ελπίδα επανάκαμψης της πραγματικής αθλητικής κουλτούρας στον Ελληνικό αθλητικό τύπο και ακόμα περισσότερο στον Ελληνικό αθλητισμό μεσούσης μάλιστα της χειρότερης εποχής του; Γιατί μην ξεχνιόμαστε, μόλις χθες επανεκλέχθηκε, ο μεγαλοτσιφλικάς του Ελληνικού ποδοσφαίρου, Β. Γκαγκάτσης πρόεδρος της Ε.Π.Ο.

Ένας παράγοντας που αποτελεί, ως γνωστών, τον εκλεκτό του, ποδοσφαιρικού και όχι μόνο, Ρόκο-Θείου Σωκράτη...Κόκκαλη, επί των ημερών του οποίου ζήσαμε, και εξακολουθούμε να ζούμε, την, χειρότερης δυνατής μορφής αλλά επιτυχημένη σε μεγάλο βαθμό, οπαδοποίηση-ποδοασφαιροποίηση ολόκληρου του Ελληνικού Αθλητισμού και κάθε ίχνους γνήσιου αθλητικού ιδεώδους!

Να όμως που υπάρχει και η the match της Θεσσαλίας που με το πρωτοσέλιδό της σήμερα λειτουργεί ως φάρος για όσους δεν γουστάρουν να συμμετάσχουν στην νεοελληνική, αθλητική και όχι μόνο, τραγικής κατά βάθος εμπνεύσεως, φαρσοκωμωδία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: