Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009
China Uber Alles
Ο κοσμος μας, σε ολη του την ιστορια εχει γνωρισει πολλες αυτοκρατοριες/υπερδυναμεις που κατα καιρους με τον εναν η τον αλλον τροπο ειχαν τον ελεγχο μεγαλου μερους του πλανητη. Ρωμαικη Αυτοκρατορια, Βυζαντιο, Οθωμανικη Αυτοκρατορια, Βρετανικη Αυτοκρατορια,Τριτο Ραιχ, Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης και αλλες.
Στις μερες μας μια νεα υπερδυναμη εχει αρχισει να κανει αισθητη την παρουσια της. Αφου η Αμερικη μετα απο μια σειρα αστοχων πολιτικων εχασε την αιγλη της και την απολυτη κυριαρχια της, αλλα και η Ρωσσια φαινεται αδυναμη να αναλαβει αρχηγικο ρολο, η Κινα δειχνει σιγα σιγα να εκμεταλευεται το κενο και να απλωνει τα διχτυα της. Η διαφορα με τις υπερδυναμεις του παρελθοντος ειναι προς το παρων πως η Κινα δεν εχει χρησιμοποιησει οπλα.
Η Κινα λοιπον εκμεταλευομενη το καθεστος της που της επιτρεπει να κινηται με ταχυτα και αποφασιστηκοτητα χωρις πολλες συζητησεις, αλλα και με το τεραστιο σε μεγεθος και φτηνο εργατικο δυναμικο που κατεχει, εχει καταφερει να κατακλησει το παγκοσμιο εμποριο με τα προιοντα της. Μελετες αναφερουν πως σε μια ακτινα 2 μετρων γυρω μας, το 60% των προιοντων ειναι made in China. Το ποσοστο αυτο εκτινασετε στο 85% αν μεγαλωσουμε τη ακτινα στα 10 μετρα. Οπως ειναι κατανοητο, το παγκοσμιο εμποριο εξαρταται σε μεγαλο βαθμο απο τον κιτρινο γιγαντα. Φανταστητε τις επιπτωσεις στην καθημερινη μας ζωη αν καποια στιγμη η Κινα αποφασισει να περιορισει η και ακομα να διακοψει την παραγωγη καποιων προιοντων με σκοπο να πληξει καποια οικονομια.
Εδω και εναμιση χρονο και εκμεταλευομενη την παγκοσμια κριση, η Κινα κανει με σταθερα βηματα μια κινηση που σιγουρα θα οδηγησει σε Ρουα Ματ. Η Κινα λοιπον τον τελευταιο καιρο κανει προσπαθειες για να ελεγξει οχι μονο την παραγωγη και διαθεση των πρωτων υλων παγκοσμιος, αλλα και τις μεταφορες τους. Και εξηγουμαι.
Η Κινα ειναι αυτη την στιγμη ο νουμερο ενα εισαγωγεας παγκοσμιος σε πρωτες υλες. Σημειωστε οτι το μεγαλυτερο μερος αυτων των ποσοτητων δεν παει για καταναλωση,αλλα αντιθετως αποθηκευεται για μελλοντικη χρηση ή εμπορια.Με προσχημα την παγκοσμια κριση η Κινα ακυρωσε τεραστιες συμφωνιες δημιουργοντας σοβαρα προβληματα στις εταιριες παραγωγης. Αποτελεσμα αυτων των ακυρωσεων ηταν η πτωση της χρηματιστηριακης αξιας αυτων των εταιρειων. Με γοργες κινησεις Κινεζικες κρατικες τραπεζες αλλα και ιδιωτικες εταιριες, που ομως στην τελικη ειναι αμεσα συνδεδεμενες με το κρατος,αγορασαν τεραστια πακετα μετοχων αποκτοντας με αυτον τον τροπο τον ελεγχο των εταιρειων αυτων και συνεπως τον ελεγχο της παραγωγης των πρωτων υλων.
Αυτο που εμενε τωρα στην Κινα ειναι να μην ειναι εξαρτημενη απο κανεναν για την μεταφορα αυτων των υλων. Ετσι λοιπον οσα συμβολαια για το κτισιμο καινουργιον πλοιων ακυρωνοταν λογο της κρισης, αλλα και οσων πλοιων η τιμη επεφτε λογο ελειψης ναυλου, οι Κινεζοι αυτοματος τα αγοραζαν,δημιουργοντας με αυτο τον τροπο σιγα σιγα ενα στολο ικανο να μεταφερει ολες τις αναγκεες γιαυτους πρωτες υλες. Αν λοιπον ελεχγουν την παραγωγη των πρωτων υλων,αλλα και την μεταφορα τους,τοτε ο καθενας καταλαβαινει οτι ελεχγουν σε μεγαλο βαθμο την παγκοσμια οικονομια.
Σημερα το σχεδιο της Κινας για παγκοσμια κυριαρχια συνεχιζει να υλοποιειται με σταθερους ρυθμους, εστω και αν πολλες φορες δεν ειναι τοσο εμφανες. Και το ερωτημα ειναι αν οι αλλοι μεγαλοι παικτες της παγκοσμιας οικονομιας, οπως ΗΠΑ/Ρωσσια/Ευρωπη,εχουν παρει αντισταθμηστικα μετρα η κοιμουνται τον υπνο του δικαιου?Ας ελπιζουμε οτι τα οποια σχεδια της Κινας για παγκοσμια κυριαρχια θα περιοριστουν στην οικονομια και δεν θα προχωρησουν στην χρηση οπλων και στην επεκτατικη πολιτικη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Η Κίνα ανεβαίνει πράγματι με γοργούς ρυθμούς, αλλά και οι παραδοσιακές δυνάμεις κρατούν ισχυρή τη θέση τους και μέσω των όπλων και μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά τη σοβούσα κρίση, οπότε μια σχετική ανακατανομή της οικονομικής δύναμης πιθανότατα συνδράμει θετικά τη παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων!
" Λογικός " ο mav ...
" Σινικό Τείχος " ο captain ..
poli kali analisi...
ostoso oi prokliseis autis einai dio:
1)tha mporesei na akolouthisei tous idious rithmous eksagogon etsi oste na mporesei na kalipsei tis auksimenes paragogikes tis dinatotites pou anafereis
2) Pos tha kinithei to nomisma tous enanti euro pou auti ti stigmi einai kai o megaliteros tous pelatis kai enanti dollariou pou ayti ti stigmi einai o megaliteros tous antegonistis stis eksagoges kai deuteros megaliteros tous pelatis stis metaksi tous sinallages...
Eidwmen
Φιλε Mickey
τα ερωτηματα που θετεις ειναι απολυτος σωστα και λογικα αλλα οπως λες και εσυ μονο ο χρονος θα δειξει.Απλα θα ηθελα να αναφερω οτι
1)Σιγουρα το θεμα των εξαγωγων ειναι ενα μεγαλο ζητημα για την Κινα.Θα εξαρτηθει απο την παγκοσμια κριση και το ποσο καιρο θα διαρκησει ακομα.Παντως οπως μας λενε,τονιζω το ΜΑΣ ΛΕΝΕ,οι οικονομιες αρχιζουν και ξεπερνουν την κριση.Οχι η δικια μας,οι αλλες!
2)Οντως το θεμα του νομισματος παιζει μεγαλο ρολο.Για κατσε να δουμε ομως τι γινεται γιατι πριν λιγο καιρο κυκλοφορησε μια βρωμα οτι οι χωρες του ΟΠΕΚ μαζι με Ρωσσια,Κινα,νομιζω Ευρωπη και καποιες αλλες σχεδιαζουν κινηση για αντικατασταση του δολαριου,για την αποτιμηση του πετρελαιου, με μια νεα μοναδα που θα επηρεαζεται απο τα νομισματα αυτων των χωρων.Μια τετοια κινηση θα ειχε φοβερες συνεπειες και για την Κινα αλλα και παγκοσμιος.
Δημοσίευση σχολίου