neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ζήτημα ψυχολογίας...



Είναι πλήρως αντιληπτοί οι λόγοι δημιουργίας ενός κλίματος φόβου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, βασισμένο, πέρα απ’ την γενικότερη κακή εμφάνιση των βασικών δεικτών της οικονομίας της χώρας και στην αναρρίχηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund σε διαφορά πάνω από 200 μονάδες βάσης. Απ’ το φόβο όμως, που θα έπρεπε να διαχειρίζεται ορθολογικά και με επί της ουσίας παρεμβάσεις προς θεραπεία των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, μέχρι την απόλυτη κινδυνολογία περί χρεοκοπίας της χώρας υπάρχει τεράστια απόσταση!

Όταν δε, στο «παιχνίδι» αυτό πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση, προκειμένου να χαμηλώσει σε τέτοιο ύψος τον πήχη ώστε επικοινωνιακά να είναι βεβαία ότι τελικά θα τον υπερπηδήσει, τότε η ζημία που προκαλείται μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά καταστροφική.

Καθώς είναι γνωστό, όσο και αληθές, πως η ουσιωδέστερη κινητήριος δύναμη για τις αγορές είναι η θετική ψυχολογία. Ευνόητο συνεπώς είναι ότι ο ορθός χειρισμός της ψυχολογίας των συμμετεχόντων στην αγορά, απ’ την κυβέρνηση, αποτελεί ζήτημα υψίστης οικονομικής σημασίας!

1 σχόλιο:

Καπετάνιος είπε...

Πως να ντοπαρεις ομως την ψυχολογια της αγορας και του λαου οταν δεν εχεις ρευστο?Σιγουρα παντως το να κινδυνολογεις δεν βοηθαει καθολου,αλλα οπως λες παιχνιδια ειναι αυτα.Ας ελπισουμε οτι δεν θα μας βγουν σε κακο.