neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Kλιματικές Μεταβολές - Επαναληπτικότητα στο ΣΥΜΠΑΝ

Δεν έχετε άδικο να αφορίζετε ότι δεν ξερετε, για αυτο σε μικρές δόσεις θα σας δινω υλικο για μελέτη. Οσο είστε ικανοι να το αφομοιωσετε. Εμενα μου πηρε χρονια. για ερωτήσεις παλι εδώ είμαι και δέχομαι μαιλς....(μεταφέρω αυτουσιο απόσπασμα)
......Η Γη κάνει μια ολόκληρη στροφή γύρω από τον εαυτό της και εμείς βιώνουμε μια μόνο ημέρα. Αυτός ο κύκλος χωρίζεται σε 24 τμήματα που ονομάζουμε ώρες. Φυσικά και το ξέρουμε. Όλοι ξέρουν ότι μια μέρα είναι μια περιστροφή της Γης.Ο δεύτερος πιο γνωστός γήινος κύκλος είναι η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Ένας κύκλος γύρω από τον Ήλιο είναι ένα έτος, ή 365,25 ημέρες.Αλλά υπάρχουν και άλλοι κύκλοι της Γης και σε σχέση με αυτήν που είναι λιγότερο κατανοητοί από τους περισσότερους ανθρώπους, της ίδιας όμως επιρροής στην καθημερινότητά μας όπως και οι ώρες που καταγράφουν τα ρολόγια μας. Απλά δεν το ξέρουμε.Για παράδειγμα, η γωνία του άξονα της Γης που τείνει προς τον Ήλιο έχει τεράστια επίδραση σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή είναι 23,5 μοίρες και λέγεται απόκλιση της γης.Αυτή η γωνία προς τον Ήλιο σχηματίζει τις εποχές μας, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, χειμώνα και μεταβάλλεται διαρκώς. Η ακριβής κλίση της Γης μεταβάλλεται από 22,1⁰ σε 24,5⁰ σε ένα διάστημα περίπου 42.000 ετών.Η τροχιά της Γης, που λέγεται εκλειπτική, μεταβάλλεται επίσης διαρκώς. Η κίνηση της Γης μας γύρω από τον Ήλιο είναι ανάμεσα σε έναν σχεδόν τέλειο κύκλο και μια εκλειπτική τροχιά μέσα στον χρόνο και επηρεάζεται κυρίως από τα βαρυτικά πεδία του Δια και του Κρόνου. Αυτός ο κύκλος αλλάζει κάθε 100.000 χρόνια περίπου και το ενδιαφέρον είναι ότι δεν αλλάζει τη διάρκεια του έτους καθώς εναλλάσσεται από κύκλο σε έλλειψη κλπ.Η μετάπτωση των ισημεριών είναι μια ταλάντευση του άξονα της Γης που υπολογίστηκε πρόσφατα από επιστήμονες το 2000, ότι είναι ακριβώς 25.771, 5 έτη για μια ολόκληρη περιστροφή του άξονα. Δεν είναι τέλειος κύκλος, είναι περισσότερο μια έλλειψη. Και για να κάνει τον γύρο μια φορά χρειάζεται σχεδόν 26.000 χρόνια.Τα αίτια αυτής της ταλάντωσης προέρχονται κυρίως από τον Ήλιο και τη Σελήνη, την επηρεάζουν όμως και άλλα σώματα. Η μετάπτωση των ισημεριών μεταβάλλεται συνέχεια εξαιτίας των Κύκλων του Μιλάνκοβιτς που είναι το άθροισμα όλων των κύκλων της Γης και όλων των άλλων κύκλων που επηρεάζουν τους κύκλους της Γης, οι οποίοι φαίνεται ότι μεταβάλλονται διαρκώς.Οι επιστημονικές μελέτες των Κύκλων του Μιλάνκοβιτς έχουν εστιάσει κυρίως στις αλλαγές του κλίματος. Ναι, για να μελετήσει κάποιος το κλίμα πρέπει να ξέρει τους Κύκλους του Μιλάνκοβιτς. Καθώς και τους Ηλιακούς κύκλους, μια ακόμα θεματική παράμετρος του κλίματος της Γης.Και μετά φυσικά υπάρχει και η τροχιά της Σελήνης. Που προκαλεί τα παλιρροϊκά φαινόμενα και καθορίζει σαν ρολόι τα ψηλά και χαμηλά επίπεδα των ωκεανών μας (με τα γνωστά κλιματικά αποτελέσματα, γεγονότα, πειτε τα όπως θέλετε)..........
Ομορφα και ρομαντικα τα περι greenpeace. Παραμύθι με δράκο. Αλλά ας περιοριστουν στο κηνύγι φάλαινας και ας αφήσουν το κλιμα στο κοσμικό του πεπρωμένο. Οσοι ακόμα είθυμήτε να σβήνετε τα φώτα...feel free to do it. Απλά...ότι έγινε, ξαναγίνεται και θα ξαναγίνει.
Δέχομαι ερωτήσεις.......
(ευχαριστώ θερμα το φίλο μου mind-in-peace για το πολυτιμο κειμενο του που ξεπατικωσα)

3 σχόλια:

mavalexis είπε...

ΟΚ όλα αυτά. Η συμμετοχή όμως του ανθρώπου ποια είναι? Μηδενική? Κι αν έχει και κάποια ελάχιστη συμβολή δεν πρέπει να αναδειχθεί και να περιορισθεί, ώστε να καταπολεμηθεί αυτό το όποιο μέρος?

Και γιατί οι χώρες που είναι δεμένες με τον άνθρακα σταδιακά δέχονται ότι υπάρχει συμβολή και καταβάλουν μικρές ή μεγαλύτερες προσπάθειες προσαρμογής παρότι δεν τις συμφέρει?

Νομίζω ότι όσο κι αν είναι το μερίδιο της ανθρώπινης παρέμβασης στη κλιματική αλλαγή πρέπει να εντοπισθεί και να περιορισθεί!

Καπετάνιος είπε...

Φιλε striker
Σου ειχα πει και σε προηγουμενο αρθρο σου οτι δειχνεις οτι το εχεις ψαξει πολυ το θεμα και ξερεις τι λες.
Οπως λεει ομως και ο mavalexis,εστω και αν εινα πολυ μικρο το ποσοστο της ανθρωπινης δραστηριοτητας που ενισχυει την θερμανση του πλανητη,δεν νομιζεις οτι πρεπει συνηδητα να κανουμε οτι περναει απο το χερι μας για να μειωσουμε αυτη την ζημια?
Το φαινομενο ομως της υπερθερμανσης του πλανητη ειναι ενα μονο μερος του προβληματος της καταστροφης του πλανητη μας.Και μηδενιζοντας προσπαθειες οπως της greenpeace αλλα και αλλων οικολογικων οργανωσεων δεν νομιζω οτι βγαζουμε κατι.
Ο "δρακος" φιλε ειναι υπαρκτος και δεν ειναι αλλος απο την ΠΕΙΝΑ του ανθρωπου για περισοτερο χρημα και δυναμη.Οσο δεν καταφερνουμε να δαμασουμε αυτη την ΠΕΙΝΑ,τοσο πιο γρηγορα οδευουμε προς την καταστροφη.

Striker είπε...

apla ta pramata...an to paroume me noumera, i anthropini drastiriotita ante na simbalei sto 0,5% tou fenomenou tis ayksisis tis thermokrasias. sas eipa kai se allo arthro:oloi oi planites tou iliakou sistimatos vrazoun kai ekei opws kserete den iparxoun anthropoi.
deyteron. i greenpeace kai kathe greenpeace mporei na ksekinise romantika apo 5 atoma, alla otan eftase na einai pagkosmio kinima, o romantismos emeine sta sirtaria kai ola ginontai gia apoprosanatolismo tou kosmou kai gia konoma. mallon stin peina gia xrima na sigkatalegoume kai aytous kaptain.
triton to oti oi xores pou ripainoun to paradexontai de mou leei tipota. oles oi xores aytes einai sindedemenes apo tin korifi mexri ta nixia me simferonta , mesa sta opoia tous bolevei kai i iparksi tis greenpeace kai allon paremfervn organosewn, opote, kai tha paradexthoun oti prokaloun problima, kai tha dexthoun ''meiwsi'' ripon kai prostimo na plirwsoun kai polla alla. einai san to xrimatistirio paragogon. dexontai px na plirosoun prostimo, afou to kerdos tous apo tin diatirisi antilipsewn peri oikologias einai megalitero. an thelete na mpoume se paradeigmata. tha megalosoun omws iperbolika ta keimena.
(pros apofigi pareksigisewn. milaw mono gia paramithia peri oikologias kai prospatheias mi ayksisis thermokrasias tou planiti. de milaw gia ta tragika fenomena tis molinsis tvn thalaswn, ton potamwn, to paranomo kinigi pigkouinou kai alla paromoia. ekei eimai kai egw mazi tis, allo pou pleon kai ayto to kanoun gia tin konoma kai tin sindromi. den exw kati enantia sta agna meli tis greenpeace. apla katalabainw tous skopous pou eksipiretei i igesia tetoion pagkosmion kinimaton.)