neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

6 εργαλεία για Μείωση Δανείων

1. Η πρώτη κίνηση τακτικής είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού με την τράπεζα από την οποία χορηγήθηκαν η κάρτα ή το δάνειο. Εάν η τράπεζα δεν προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου ή σταθεροποίησή του στα σημερινά επίπεδα, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να αξιοποιήσει τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου ή συγκέντρωσης οφειλών.

2. Μια λύση για το στεγαστικό δάνειο είναι η μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό, ώστε να αποφύγει τις διακυμάνσεις του euribor. Όμως από την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες άνοιξαν νέο χορό αύξησης των σταθερών επιτοκίων σπάζοντας ακόμη και το φράγμα του 7%. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, επομένως, ο δανειολήπτης θα εξασφαλίσει μεν μια περίοδο σταθερότητας, αλλά θα κληθεί να πληρώσει τουλάχιστον 1.100 ευρώ τον μήνα, από 850 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα.

3. Να επιμείνει στο κυμαινόμενο επιτόκιο και να επωμιστεί όλο το βάρος από την έκρηξη του euribor, ελπίζοντας σε σύντομη έξοδο από την κρίση και επαναφορά του euribor σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των σημερινών. Η λύση αυτή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

4. Να μεταφέρει το δάνειό του σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, αναζητώντας χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό είναι ένα πρακτικό μέτρο σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των νέων συμβάσεων στεγαστικών δανείων υπάρχει ρήτρα «απαγόρευσης» μεταφοράς.

5. Εάν η μεταφορά του στεγαστικού σε άλλη τράπεζα κρίνεται ασύμφορη, μια λύση για να μειωθεί η δόση είναι η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η οποία και γίνεται χωρίς επιβάρυνση. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα παραμείνει σε επίπεδα που μπορεί να αντέξει ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ωστόσο θα αυξηθεί μέχρι και 5 χρόνια η διάρκεια εξόφλησης του δανείου.

6. Πιο εύκολη είναι η μεταφορά των καταναλωτικών δανείων ή η συγκέντρωση σε ένα δάνειο όλων των οφειλών (κάρτες, προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια). Το επιτόκιο των προγραμμάτων συγκέντρωσης οφειλών κυμαίνεται στο 7%-10%, όταν το συμβατικό επιτόκιο των καρτών ξεπερνά το 18% και των καταναλωτικών δανείων ξεκινά από 9%.

1 σχόλιο:

mavalexis είπε...

Εγώ αυτή την εποχή αν είχα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο θα το άφηνα έτσι γιατί όντως πιστεύω ότι τα ελληνικά επιτόκια θα υποχωρήσουν όταν οι τράπεζες πάρουν στην τσέπη τα 28 δις!