neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο Σ. Ξυνίδης και το κομματικό αντάρτικο!



Νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εξελέγει την Παρασκευή ο Σωκράτης Ξυνίδης. Ο βουλευτής Ξάνθης προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου και διαδέχεται στη θέση του γραμματέα τον Γιάννη Ραγκούση, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι για την εκλογή του έλαβε λιγότερες από τις μισές ψήφους, αφού σε σύνολο 370 ψηφισάντων έλαβε μόλις 180 ψήφους, τη στιγμή που ο αυτοπροταθείς Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πήρε 126 ψήφους, καθώς υπήρξαν και 68 λευκά και άκυρα. Επίσης, δεν εξελέγησαν οι δύο από τους προταθέντες από τον κ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο, Πετρούλα Ντελεδήμου και Κώστας Τάτσης.

Η υποδοχή και αντιμετώπιση αυτή των προτάσεων του Γ. Παπανδρέου γεννά, οπωσδήποτε, ζήτημα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν ήταν λίγα τα στελέχη εκείνα που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου τα οποία δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Με την εξέλιξη αυτή, εκ των πραγμάτων, επανέρχεται το θέμα της ανάγκης επανακαθορισμού ιδεολογικού στίγματος και σύνθεσης οργάνων μέσα από συνεδριακή διαδικασία, καθώς το να αποδοθεί η μη αποδοχή των επιλογών του προέδρου σε προσωπικές πικρίες αποτελεί επιφανειακή μόνο αντιμετώπιση του προβλήματος, που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε νέα ουσιαστικότερη εσωκομματική αμφισβήτηση, παρά την βούληση της κοινωνίας για στήριξη του Γ. Παπανδρέου!

Η γρήγορη προώθηση του κυβερνητικού έργου βάση των απαιτούμενων τομών, για τις οποίες προεκλογικά έχει δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, όπως ξεκάθαρα αποδεικνύεται και με την επιλογή της κυβέρνησης για την κατάργηση των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και η διαφάνεια, το περιβάλλον, η παιδεία και η δημόσια τάξη είναι οι τομείς που το κυβερνητικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων τους σ’ αυτή τη πολιτική συγκυρία. Απαραίτητη συνθήκη για να στεφθεί με επιτυχία η δύσκολη, ομολογουμένως, κυβερνητική προσπάθεια είναι η συνδρομή του κόμματος στην προσπάθεια ανάταξης του κράτους, που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Με τη ΝΔ σε αδράνεια ελλείψη αρχηγού, όμως, πρέπει να κατανοηθεί απ’ το κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ ότι είναι η ώρα που το κόμμα πρέπει να στηρίξει τη κυβερνητική πολιτική και όχι τα μικροσυμφέροντα κάθε στελέχους, που όταν δεν ικανοποιείται σε προσωπική βάση αποδοκιμάζει άκριτα τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου, όπως συνέβη στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου τη Παρασκευή.

Και αν δεν μπορούν τα κομματικά στελέχη να το αντιληφθούν από μόνα τους, θα πρέπει, τελικά, ο Γ. Παπανδρέου να είναι εκείνος που θα επανατοποθετήσει σε επίπεδο κόμματος τα πράγματα σε μια νέα βάση, υποβοηθητική για το κυβερνητικό έργο.Νέα πολιτική βάση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την πολυσυζητημένη, κατά καιρούς, επανίδρυση, χωρίς να αποκλείεται και η αλλαγή ονόματος και συμβόλων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: