neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΗΣΥΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ!


Καθοριστική για το αποτέλεσμα η διαδικασία ...

Τα παράδοξα φαίνεται να μην έχουν τελειωμό στη ΝΔ, με τελευταίο εξ' αυτών τον καθορισμό της 15ης Οκτωβρίου ως καταληκτικής ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει επακριβώς αποσαφηνιστεί ούτε η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, ούτε πολύ περισσότερο το εκλεκτορικό σώμα που θα τον ή την εκλέξει!

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμα πιο πολύ μετά την αλλαγή της αρχικής θέσης της Ντ. Μπακογιάννη για την διεκδίκηση της προεδρίας στο έκτακτο συνέδριο. Μετά την τοποθέτησή της περί έκκλησής στον Κ. Καραμανλή για παραμονή του για μεγαλύτερο διάστημα στη θέση του προέδρου, προκειμένου να εγγυηθεί την εκλογή προέδρου από τη βάση, οι υποψήφιοι ομονόησαν, πλέον, σε ένα μοντέλο εκλογής από τους πιστούς της παράταξης.

Η σημασία της διαδικασίας

Γεγονός είναι ότι η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά καθοριστική για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ. Σε μια εκλογή απ' το επικείμενο έκτακτο συνέδριο η Ντ. Μπακογιάννη, έχοντας κατά τα φαινόμενα, την υποστήριξη του Κ. Καραμανλή θα πλεονεκτούσε υπερβολικά έναντι των συνυποψήφιων της!

Αντίθετα, ο Α. Σαμαράς, εκμεταλλευόμενος και το πολιτικό «φλερτ» με τον Γ. Καρατζαφέρη, είναι πολύ πιθανό σε μια ανοιχτή διαδικασία να αποκτήσει ιδιαίτερα αυξημένη δυναμική. Δυναμική που ακόμα και αν δεν του αρκέσει σε αυτήν την φάση για να εκλεγεί θα τον καταστήσει τον ισχυρότερο πολιτικό άνδρα του κόμματος την επόμενη της εκλογής. Σ’ αυτή τη περίπτωση ο Μεσσήνιος πολιτικός σταδιακά, ανάλογα και με τις επιδόσεις της Ντ. Μπακογιάννη θα αυξομειώνει, κι αυτός με την σειρά του, αντίστοιχα την πίεσή του σ' αυτήν, εμφανιζόμενος ως ο ικανότερος πολιτικός αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου.

Ο ρόλος του Δ. Αβραμόπουλου

Η προοπτική αυτή σχηματισμού ενός δίπολου Μπακογιάννη – Σαμαρά, με εξίσου ισχυρό «παίχτη» στην εσωκομματική σκηνή της ΝΔ, με την πρώην υπουργό εξωτερικών, τον μέχρι πρότινος υπουργό Πολιτισμού, μοιάζει ιδιαιτέρως πιθανή, απ' τη στιγμή που στο ιδεολογικό πεδίο το οποίο κινείται η Ντ. Μπακογιάννη θα έχει τον ανταγωνισμό του Δ. Αβραμόπουλου. Ο πρώην υπουργός υγείας, απ' την άποψη αυτή, σε διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας από τη βάση, πριμοδοτεί εκ των πραγμάτων την υποψηφιότητα του δημοφιλούς στις τάξεις της λαϊκής δεξιάς Α. Σαμαρά.

Συμπερασματικά, η επιλογή της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ θα είναι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό προσδιοριστική του αποτελέσματος ή έστω των μελλοντικών εξελίξεων στη συντηρητική παράταξη. Η επιλογή αρχηγού από τη βάση ενέχει ρίσκο για την, εμφανιζόμενη ως επικρατέστερη διάδοχο του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, Ντ. Μπακογιάννη, που όπως ήρθαν, όμως, τα πράγματα είναι αναγκασμένη να το πάρει.

Υπό το βάρος της λαϊκής απαίτησης για μια ανοιχτή διαδικασία και την ευθεία αντίθεση κορυφαίων στελεχών στην εκλογή αρχηγού απ' το έκτακτο συνέδριο - όπως ο Β. Μεϊμαράκης που επίσης δεν κρύβει ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να δηλώσει διεκδικητής της ηγεσίας και πάντως αυτοπροσδιορίζεται ως «συνείδηση» της παράταξης - η Ντ. Μπακογιάννη αναγκάσθηκε τις τελευταίες ημέρες να συρθεί σε επαμφοτερίζουσες για το θέμα θέσεις μέχρι να καταλήξει στην τελική της γνώμη, πράγμα που οπωσδήποτε δεν λειτουργεί θετικά για την υποψηφιότητά της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: