neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Το έλλειμμα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής!


«Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε αξιόπιστες στατιστικές» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του επικεφαλής του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο οικονομικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, του οποίου στόχος είναι το 2011 να βαίνουν ήδη προς εξυγίανση τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο κλίμα αυτό καλείται να αποδειχθεί ικανός διαπραγματευτής και να επιτύχει μια ρεαλιστική συμφωνία, για μια κατά το δυνατόν ήπια προσαρμογή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική των χαμηλών ελλειμμάτων.

Είναι προφανές ότι από θέση εξουσίας δεν είναι το ίδιο εύκολο να διατυπώνει έκαστος πολιτικός προϊστάμενος των κρατικών οικονομικών υπηρεσιών τον συνήθη μαξιμαλιστικό αντιπολιτευτικό λόγο. Εξίσου όμως προφανές είναι ότι κι οι κατά καιρούς ηγήτορες της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής θα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στο ζήτημα των ελλειμμάτων όσο θα συνεχίζουν να επιμένουν να αυξάνουν τη πίεσή τους στα κράτη μέλη κατά το διάστημα που οι οικονομίες των βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης · αντί της ορθότερης επιλογής να ασκούν την αυτή πολιτική πίεση σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξής των!

Δεν υπάρχουν σχόλια: