neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Όχι αστυνομοκρατία, όχι «μπάχαλα» ...



Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεσοβδόμαδα στους δρόμους των Εξαρχείων μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων, αντιεξουσιαστικών ομάδων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό απότοκα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολουθούνταν απ' τη κυβέρνηση της ΝΔ στο τομέα της δημόσιας τάξης. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση του Δ. Παπαχρήστου και των άλλων προσαχθέντων ως κοινών εγκληματιών, χωρίς κανένα εις βάρος τους στοιχείο, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει στο εξής ως παράδειγμα συμπεριφοράς προς αποφυγή για την ελληνική αστυνομία.

Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή επί πολλά χρόνια άφησε τη διαχείριση των θεμάτων της δημόσιας τάξης στον «αυτόματο πιλότο». Μετά τα γεγονότα, όμως, του περασμένου Δεκεμβρίου αναγκάστηκε να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατασταλτικού χαρακτήρα, τα οποία δυστυχώς δεν πλαισιώθηκαν από κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές, ενώ στη πλειοψηφία τους ελάχιστα απέδωσαν, ακόμα κι ως προς τον βραχυπρόθεσμο επικοινωνιακό στόχο τους της βελτίωσης της κυβερνητικής εικόνας και την ανακοπή διαρροών προς το ΛΑΟΣ!

Ειδικότερα ο νόμος που προβλέπει τη προσαύξηση των ποινών αδικημάτων που διαπράττονται από άτομα που φορούν κουκούλα αποτελεί τραγέλαφο τόσο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα όσο και γενικότερα για την κοινωνία. Είναι οπωσδήποτε δείγμα υπερσυντηρητικής στροφής και κοινωνικού στρουθοκαμηλισμού που δεν έχει θέση σε μια δημοκρατικά ανεπτυγμένη χώρα και απαιτείται η άμεση κατάργηση του.

Προς τούτο άλλωστε δεσμεύτηκε δημόσια και ο Μ. Χρυσοχοΐδης ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε τηλεοπτικές του παρεμβάσεις για το θέμα της αντιμετώπισης απ' την αστυνομία των επεισοδίων που έγιναν τη Τετάρτη το βράδυ στα Εξάρχεια. Η αντίδραση, άλλωστε, του Υπουργού υπήρξε εξ' αρχής η ενδεδειγμένη, παρά τη σφοδρή κριτική που του άσκησε ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Έδωσε εντολή να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ζήτησε εξηγήσεις για το συμβάν και στη συνέχεια, αφού ζήτησε συγγνώμη απ' τους προσαχθέντες, απομάκρυνε τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ από τη θέση του!

Παρόλα αυτά, όσο κι αν θεωρηθεί υπερβολική η δήλωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, περί μετατροπής της πλατείας Εξαρχείων σε "Λωρίδα της Γάζας", αλήθεια είναι πως η εγκατάσταση μόνιμου κλίματος αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια και το «ξεβράκωμα» πιτσιρικάδων βάση της εμφάνισής τους ανεξαρτήτως έστω ενδείξεων παραβατικής συμπεριφοράς τους, μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, περισσότερο διογκώνει παρά επιλύει το πρόβλημα. Χρειάζεται νέα προσέγγιση η οποία θα ανταποκρίνεται ταυτόχρονα τόσο στο αίτημα για ευταξία στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην ανάγκη για ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων, χωρίς τη συνεχή παρουσία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας των δυνάμεων καταστολής.

Τη νέα αυτή προσέγγιση, που περνά μέσα από μια άλλη αντίληψη δομικής αντιμετώπισης της παραβατικότας και της εγκληματικότητας, καθώς και απ' τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αποδείξει ότι η αλλαγή του ονόματος του Υπουργείου σηματοδοτεί και αλλαγή πολιτικής. Ο αρμόδιος Υπουργός, ως έμπειρος γνώστης του αντικειμένου από το παρελθόν, καλείται να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να προωθήσει άμεσα τη νέα αυτή απαιτούμενη προσέγγιση.

Νέα προσέγγιση η οποία υπηρετείται τόσο από άμεσα πολιτικά μέτρα, όπως η κατάργηση του νόμου της κουκούλας κι η μείωση της αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια, με την ταυτόχρονη αποστολή μηνύματος προς τον αντιεξουσιαστικό χώρο ότι δεν θα γίνουν ανεκτά νέα φαινόμενα αναίτιας βίας - γνωστά και ως... «μπάχαλα» - όσο και εφαρμόζοντας την κατάλληλη κοινωνική πολιτική, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, που σταδιακά θα μειώνει τις αιτίες δημιουργίας της κοινωνικής βίας!

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό Κε Χρυσοΐδη ...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η "αλλοπρόσαλλη πολιτική στον τομέα της δημόσιας τάξης", τα τελευταία πεντέξι χρόνια πρόλαβε και εγκαταστάθηκε στη χώρα;

Κατ.

Zogra είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
mavalexis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mavalexis είπε...

Νομίζω ότι τόσο ειδικά στο τομέα της δημόσιας τάξης τόσο ο Πολύδωρας όσο και η αρχική μη αντίδραση στα γεγονότα του Δεκεμβρίου και η εν συνεχεία λαϊκιστική υπεραντίδραση τόσο σε ότι αφορά την δράση των σωμάτων ασφαλείας όσο και νομοθετικά, βασικά με τον αστείο περί κουκούλας νόμο, είναι παραδείγματα προς αποφυγή από οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα και από μια μελλοντική κυβέρνηση ΝΔ!