neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ζητείται... αξιοπιστία!



Στο 7,7% του ΑΕΠ από 5%, που είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο, αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία την εκτίμησή της για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2008. Εν τω μεταξύ ήδη από την Τρίτη, η Ελλάδα αναθεώρησε την πρόβλεψή της και για το φετινό έλλειμμα, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 12,5% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την εκτίμηση της προηγούμενης κυβέρνησης για 6%.
Υπολογισμός ο οποίος έγινε τελικά δεκτός απ’ τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους βάση των επαναλαμβανόμενων, τα τελευταία χρόνια, στατιστικών... ατασθαλιών της χώρας.

Της μεγάλης κλίμακας αναθεώρησης τόσο του περσινού όσο και του φετινού ελλείμματος, αλλά και του χρέους, προηγήθηκε σειρά διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων ευρωπαϊκών οικονομικών αρχών. Το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών διαβούλευσης ουσιαστικά συνιστά νέα απογραφή. Απογραφή, την οποία προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιχειρήσει, εγκλωβισμένο από αντιπολιτευτικό του λόγου της περιόδου της απογραφής Αλογοσκούφη.

Τελικά, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ορθά ότι η απογραφή είναι απαραίτητη για να αποτυπωθούν στη πραγματική τους διάσταση τα οικονομικά μεγέθη και να προωθηθούν προς εφαρμογή αντίστοιχα οι κατάλληλες πολιτικές και μέτρα. Εξίσου, όμως, απαραίτητη είναι και η παγίωση μιας σταθερής μέτρησης των οικονομικών μεγεθών, ώστε η χώρα να εξέλθει απ’ το καθεστώς αναξιοπιστίας στο οποίο έχει περιέλθει τη τελευταία δεκαετία στο συγκεκριμένο ζήτημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: