neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ!


Με φόρα προς τα εμπρός παρά τα προβλήματα.

Η πρόωρη προεκλογική περίοδος που διανύουμε εκτός από το αντικειμενικά πρόωρο της προκήρυξής της, είναι, όπως φαίνεται πρόωρη και για το κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, το ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη από τις τέσσερις εβδομάδες της εκλογικής περιόδου ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Το κλίμα όμως, στην Ιπποκράτους, μπορεί να χαρακτηρισθεί συγκρατημένα αισιόδοξο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί τη δημοσκοπική και όχι μόνο, υπεροχή του έναντι των άλλων κομμάτων - κι ειδικότερα της Ν.Δ. - με τα δεδομένα όμως να μην καθιστούν ξεκάθαρο το αν η επικράτηση, αυτή, θα συνοδεύεται από την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ ακόμα και σε περίπτωση επίτευξής της φαίνεται ότι θα είναι ισχνή.

Γεγονός είναι ότι στην αρχή της εβδομάδας παρατηρήθηκε ένα μούδιασμα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη δυναμική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα στη συνέχεια εξελίχθηκαν θετικά για το ΠΑΣΟΚ, τόσο λόγω των επιτυχών χειρισμών του Γ. Παπανδρέου στην
κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος, όσο και λόγω της ηττοπαθούς εμφανίσεως του Κ. Καραμανλή, στην πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Κυρίως όμως λόγω της δημοσκοπικής διατήρησης της διαφοράς έναντι της Ν.Δ. σε υψηλά επίπεδα.

Η υπερβολική απαίτηση Σημίτη

Την ώρα, λοιπόν, που ο Κ. Καραμανλής ασχολούνταν με τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας και την εσωκομματική του αναβάπτιση από τη βάση, ο Γ. Παπανδρέου στο θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων κατάφερνε να οριοθετήσει, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, μια ικανοποιητική διευθέτηση του κόμματος με το αμφιλεγόμενο παρελθόν του. Δεν αποδέχτηκε, κρατώντας την ψυχραιμία του, την υπερβολική απαίτηση Σημίτη, της κατάληψης από τον τελευταίο, της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αντιπροτείνοντάς του, όμως, με βάση τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, την εκλογή του είτε στην Ά Πειραιά είτε στην Ά Αθήνας. Έτσι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη κοινωνία και στις τάξεις της δημοκρατικής παράταξης ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν απορρίπτει συλλήβδην το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, αλλά ταυτόχρονα σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να συμβολοποιήσει τη κυβερνητική πρακτική εκείνης της περιόδου και μάλιστα με τα προκύπτοντα νέα πολιτικά δεδομένα της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

Προβληματική διατήρηση διαφοράς

Από την άλλη, η διατήρηση της διαφοράς έναντι της Νέας Δημοκρατίας, στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν της συνέντευξης τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και του θετικού για τον ίδιο κλίματος που προέκυψε απ' αυτή, στο βαθμό που δεν ενδυναμώνουν ταυτόχρονα και τα ποσοστά της εκλογικής επιρροής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπωσδήποτε, δεν αφήνει την Ιπποκράτους σε εφησυχασμό. θα ήταν αναμενόμενο ώς ένα βαθμό, όσο παγιώνεται η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, τόσο να αυξάνεται αυτή κάθε αυτή, η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ. Δυναμική όμως, που ακόμα δεν εμφανίζεται στον επιθυμητό βαθμό, για την Ιπποκράτους, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται και η πολυπόθητη αυτοδυναμία.

"Ω καιροί, ω ήθη" θα μπορούσε εύλογα να σχολιάσει υπομειδιάζοντας κανείς. Δεν είναι πια τόσο εύκολο! Η απαξίωση του ενός κόμματος εξουσίας δεν συνεπάγεται αυτονόητα, πλέον, τη καθολική επικράτηση του άλλου. Αν επιθυμεί, λοιπόν, η ηγεσία της Ιπποκράτους κάτι περισσότερο από μια ισχνή αυτοδυναμία, όπως θα ήταν μια ασφαλής κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη προώθηση του σχεδιαζόμενου νομοθετικού έργου, τότε αναγκαίο, περισσότερο παρά ποτέ, είναι να αποστούν από την τακτική της αποφυγής του μοιραίου λάθος και να ξεδιπλώσουν με τόλμη και σαφήνεια ένα επεξεργασμένο σχέδιο - αν όντως βέβαια το διαθέτουν - απεγκλωβισμού της χώρας από τα αδιέξοδά της. Σχέδιο διακυβέρνησης, το οποίο σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να στοχεύει στην επίτευξη αξιοκρατίας και ανάπτυξης για τους όλους τους Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: