neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

We Are The Champions


Το πρωταθλημα 2009-2010 σιγα σιγα φτανει στο τελος του. Δυο αγωνιστηκες πριν απο το τελος, τα πραγματα φαινονται αμεταβλητα. Ο Παναθηναικος μετα απο 6 χρονια, καταφερνει να κατακτησει το πρωταθλημα καθως χρειαζεται μονο εναν ποντο στα δυο τελευταια παιχνιδια για να παρει και μαθηματικα το πρωταθλημα. Μια κατακτηση που την ειχα πιστεψει εδω και καιρο, ακομα και οταν καποια στραβα αποτελεσματα ειχαν δωσει θαρρος στους αλλους διεκδικητες του τιτλου που πιστευαν οτι φετος μπορει να ηταν μια απο τα ιδια που στο τελος η φιεστα γινεται στον Πειραια. Αλλα αυτο ηταν ονειρο καλοκαιρινης νυκτος.
Ο Παναθηναικος απο το καλοκαιρι εδειξε οτι φετος ηταν αποφασισμενος να κανει το μεγαλο βημα και να γκρεμισει απο τον θρονο του τον ισοβιο τα τελευταια χρονια πρωταθλητη Ολυμπιακο. Γινανε μεταγραφες που ανεβασαν την ομαδα τουλαχιστον μια κλαση πανω απο τις αλλες. Ο σουπερ σταρ Τζιμπριλ Σισσε φορεσε την φανελα με το τριφυλλι και υποσχεθηκε εικοσιτοσα γκολ. Ο εμπειρος Κατσουρανης μετακομισε στην παιανια απο την Πορτογαλια και προσθεσε εμπειρια και ηγετικο πνευμα στην ομαδα. Ο Σεμπαστιαν Λετο εφυγε απο τον αιωνιο αντιπαλο και φορεσε την πρασινη φανελα προσθετοντας ποιοτητα και λατιν ταμπεραμεντο στην αριστερη πλευρα της ομαδας. Αλλα υπηρχαν και εσωτερικες μεταγραφες που εκαναν τελικα την διαφορα. Ο Ζιλμπερτο Σιλβα πληρος προσαρμοσμενος στην ελληνικη πραγματικοτητα εκανε μια χρονια βγαλμενη απο τα χρονια του στην Arsenal. Ο "βατραχος" Βυντρα μεταμορφωθηκε σε πριγκιπα και εκανε την χρονια της καριερας του. Αλλα ισως η πιο σημαντικη και ποιοτικη εσωτερικη μεταγραφη στο τριφυλλι ηταν ο Σωτηρης Νινης. Ο μικρος του Παναθηναικου πηρε παιχνιδια στα ποδια του, εδειξε οτι η περσυνι κακη χρονια ηταν μονο μια παρανθεση και βαλθηκε να μαγεψει οπαδους και σκαουτερ. Εκανε μεγαλες εμφανισεις και στο εσωτερικο αλλα και στο εξωτερικο και παρολο που εχει ακομα περιθωριο για βελτιωση, εδειξε οτι μπορει ανετα να γινει ο νεος ηγετης των πρωταθλητων.
Κινησεις βελτιωσης ομως δεν εγιναν μονο στο υλικο της ομαδας αλλα και στα διοικητικα. Οι περσινοι καβγαδες των μετοχων φετος εκλειψαν σε μεγαλο βαθμο,και ο προεδρος Νικος Πατερας αν και απειρος σε πολλους τομεις,νομιζω οτι καταφερε να κρατησει τις ισοροπιες και να προσφερει στην ομαδα την γαληνη και την σιγουρια που ενας προεδρος πρεπει να προσφερει. Νομιζω οτι του χρονου,αν μεινει στην προεδρια,θα ειναι ακομα πιο ωριμος και ουσιαστικος ξεχνοντας τα λαθη που εκανε φετος.
Αλλος ενας σημαντικος παραγοντας στην κατακτηση του πρωταθληματος φετος ειναι το τεχνικο τιμ του Παναθηναικου. Η ομαδα ξεκινησε με τον Τεν Κατε ο οποιος παρολο που ειχε αδιαμφισβητηες γνωσεις στο αθλημα, δεν εδειξε σε καμια φαση οτι μπορουσε να διαχειριστει την κατασταση στην ομαδα. Ο προεδρος πηρε το ρισκο την καταληλη στιγμη και εφερε στον παγκο δυο σημαιες απο τα παλια. Νιοπλιας και Βαζεχα ανελαβαν να προσφερουν τις γνωσεις τους αλλα και την αιγλη που κουβαλανε απο τις χρονιες των επιτυχιων του τριφυλλιου. Εκ του αποτελεσματος μπορουμε να πουμε πως το εγχειρημα ηταν επιτυχημενο. Και η ομαδα επεκτησε χαρακτηρα και ξεκαθαρο τροπο παιχνιδιου το οποιο ελειπε επι Τεν Κατε,αλλα και στον ψυχολογικο τομεα οι δυο βετερανοι εκαναν πολυ καλη δουλεια προσφεροντας σιγουρια και ησυχια στα αποδυτηρια.
Σημαντικος ρολο στην κατακτηση του πρωταθληματος επαιξαν και οι οπαδοι του Παναθηναικου. Οι κερκιδες σε πολλα παιχνιδια φετος ηταν ασφυκτικα γεματες και ο παλμος ηταν συγκλονιστηκος. Ακομα και σε δυσκολες στροφες στην κουρσα του πρωταθληματος οι οπαδοι ηταν διπλα στην ομαδα και βοηθουσαν με καθε τροπο. Παραφωνια τα επεισοδια που γινανε σε διαφορα γηπεδα και χαλασαν την εικονα του λαου του Παναθηναικου. Σιγουρα διοικηση και οργανωμενοι πρεπει να δουλεψουν μαζι για την εξαλειψη αυτων των φαινομενων.
Τελευταιο παραγοντα στην κατακτηση αφηνω τον ανταγωνισμο. Ο Ολυμπιακος δεν καταφερε ουτε το καλοκαιρι να ακολουθησει τον Παναθηναικο στην ποιοτητα των μεταγραφων αλλα και οι επιλογες της διοικησης σε παικτες και προπονητες αποδειχθηκαν λανθασμενες. Διοικητηκα,ο αλλωτε πανισχυρος Ολυμπιακος φετος παρουσιασε φαινομενα εγκαταληψεις με τα γνωστα αποτελεσματα. Η ΑΕΚ των χιλιων προβληματων απο την αλλη δεν μπορουσε σε καμια περιπτωση να διεκδικησει το πρωταθλημα φετος εχοντας ολα αυτα τα εσωτερικα προβληματα. Τελος ο ΠΑΟΚ στην κρισιμη στροφη για την τελικη ευθεια ξεφουσκωσε δειχνοντας πως δεν εχει ξεπερασει ακομα τα κομπλεξ κατωτεροτητας που τον ταλανιζουν.
Αν κανουμε μια γρηγορη περιληψη του πρωταθληματος, μπορουμε να πουμε πως φετος το πρωταθλημα ηταν απο τα πιο ενδιαφεροντα των τελευταιων ετων. Οι διαιτητες γενικα κρατησα ισες αποσταστεις απο τους διεκδικητες του τιτλου και τα περισοτερα στραβα καταλογηζονται στην ελλειψη καλων διαιτητων απο τον ελληνικο χωρο. Ο Παναθηναικος παρουσιαστηκε πιο ποιτηκος, πιο σταθερος και πιο αποφασισμενος απο ολους τους αλλους και τελικα καταφερε να κατακτησει το πολυποθητο πρωταθλημα μετα απο 6 χρονια. Τωρα τα ματια και το ενδιαφερον ολων επικεντρονεται στα play-off οπου εχω την εντυπωσει οτι θα δουμε σπουδαιες μαχες και θα κρατησουν το ενδιαφερον στα υψη μεχρι το τελος.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 2009-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ...

Εμετικος

mavalexis είπε...

Και εις άλλα με υγεία!!!!!