neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Μπορουμε και μονοι μας


Δεν εχω ψηφισει ποτε ΠΑΣΟΚ και πρεπει να παραδεχτω οτι ουτε εχω σε καμια μεγαλη εκτιμηση τον Γιωργο Παπανδρεου. Απο την αλλη ομως δεν μπορω να μην αναγνωρισω οτι κοντρα σε λαθη, απειρια και ασφυκτικες πιεσεις απο παντου, ο πρωθυπουργος κανει μια τεραστια προσπαθεια για να σωσει την παρτιδα. Το αν θα το καταφερει, μονο ο χρονος θα το δειξει. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τελικα η Ελλαδα για αλλη μια φορα στην ιστορια της θα βγει ζωντανη και απο αυτην την μαχη.
Χθες ο Παπανδρεου εστειλε ενα μηνυμα προς ολους, εστω και αν δεν τον εννοουσε 100%.
Ειπε λοιπον οτι η Ελλαδα δεν ζηταει χρηματα απο κανεναν και οτι αφηστε να λυσουμε τα προβληματα μας μονοι μας. Και πολυ σωστα τα ειπε ο Γιωργος εστω και αν αυτο ειναι πρακτικα αδυνατο. Η Ελλαδα εχει αναγκη απο χρηματα και σιγουρα θα βγει να ζητησει. Το θεμα ειναι απο που και με τι ορους. Εδω λοιπον εχω την εντυπωση οτι ο Γιωγος πρεπει να κοιταξει λιγο τις λυσεις που εχει απο το εσωτερικο και να ξεχασει για λιγο τις "αιμοδιψεις" αγορες που μας εχουν πιει με το καλαμακι το αιμα στις προηγουμενες προσπαθειες δανεισμου.
Πρεπει λοιπον ο εσωτερικος δανεισμος να κινηθει κατα την γνωμη μου σε δυο αξονες. Ο πρωτος εχει να κανει με τον δανεισμο απο την μεγαλη μαζα του πληθυσμου με την εκδοση ομολογου του ελληνικου δημιοσιου. Ειμαι σιγουρος οτι ειναι παραπολλοι εκεινοι οι Ελληνες που θα εμπιστευοντουσαν τα λεφτα τους στο κρατος και για να βοηθησουν σε αυτην την κριση αλλα και να κερδισουν κατι παραπανω απο τα μηδαμινα επιτοκια που προσφερουν οι τρεπεζες.
Ο δευτερος αξονας που πρεπει να κινηθει η κυβερνηση ειναι στην προσεγκυση ευπορων Ελληνων και η αντληση χρηματων ειτε παλι με την μορφη ομολογων, ειτε με την μορφη δανειου ειτε με οποιον αλλον τροπο μπορει να συμφερει και τις δυο πλευρες. Πρωτοι πρωτοι στην λιστα θα πρεπει να ειναι οι ελληνες εφοπλιστες οι οποιοι παγκοσμιος ειναι απο τους ανθρωπους με την μεγαλυτερη ρευστοτητα αυτη την στιγμη.
Αυτες βεβαια οι κινησεις ειναι καθαρα για την καλυψη των αμεσων αναγκων της χωρας για χρημα, Θα δωσουν ομως ανασες στην οικονομια, αλλα και θα παγωσουν λιγο τις αγριες διαθεσεις των "αγορων" κανοντας ετσι την τρελα που επικρατει τον τελευταιο καιρο να κοπασει. Σιγουρα ομως δεν αποτελουν λυση για το προβλημα της χωρας. Η μονη σιγουρη λυση ειναι η αναπτυξη και αυτο μπορει μονο η κυβερνηση να το σχεδιασει και να το υπολοποιησει. Γιαυτο το γρηγοροτερο δυνατο πρεπει να εμφανιστει σχεδιο για αναπτυξη σε πρωτη φαση κατα την γνωμη μου μεσα απο δημοσια εργα και υποδομες. Τα δημοσια εργα πρεπει να τραβηξουν τον σχεδιασμο σε πρωτη φαση και να ακολουθησει ο ιδιωτικος τομεας. Αλλα για να ακολουθησει ο ιδιωτικος τομεας, εγχωριος αλλα και απο το εξωτερικο, πρεπει το κρατος να διευκολινει την ζωη των επενδυτων, οχι βεβαια προσφεροντας αποικιοκρατικα προνομοια, αλλα παρεχοντας ευκολες και γρηγορες διαδικασιες για την υλοποιηση των διαφορων επενδυτικων πλανων.
Κλεινο με κατι που με ενοχλει χρονια τωρα, αλλα πρεπει επιτελους να δωθει ενα τελος. Η Ορθοδοη Ελληνικη Εκκλησια πρεπει επιτελους να αποδειεξει οτι δεν αποτελει μοναχα ενα διακοσμητικο στοιχειο σε αυτην την χωρα αλλα οτι διαδραματιζει σπουδαιο ρολο σε καθε ιστορικη περιοδο. Πρεπει λοιπον για πρωτη φορα στην ιστορια της να βαλει βαθεια το χερι στην τσεπη και να προσφερει αυτα τα παρα πολλα που μπορει για να βοηθησει την χωρα αλλα και τον λαο. Δεν συζητω οτι πρεπει να φορολογηθει η ακινητη περιουσια την εκκλησιας, αλλα περα απο αυτο και οι ιδιοι οι πατερες τις εκκλησιας πρεπει να βρουν τροπους με τους οποιους να βοηθησουν τον λαο που βρισκεται σε μεγαλη δυσκολια. Ειναι και για την εκκλησια μια ιστορικη ευκαιρια να δειξει ενα διαφορετικο προσωπο απο αυτο που μας εχει συνηθησει.

5 σχόλια:

mavalexis είπε...

Κευνσιανός και ευπατρίδης ο Κάπτεν και γενικά ορθά τοποθετημένος, αν και για την εκκλησία ζητά πράγματα που επί της ουσίας αντίκεινται στην - κατ' ουσίαν - φιλοσοφία της!

Νομίζω βέβαια κάπτεν πως χαρίζεσαι λίγο παραπάνω στο ποδηλατοτζωρτζ, καθώς τείνει να καταλείξη ΄"ΘΒ 007" ή... 000! )Ωραία ιδέα για ανάρτηση αυτή...)

Καπετάνιος είπε...

Η εκκλησια στο παρελθον εχει σταθει κατωτερη των περιστασεων. Εχει μια μεγαλη ευκαιρια σημερα να βοηθησει σημαντικα την χωρα να ορθοποδισει. Αν χασει και αυτη την ευκαιρια,δεν βλεπω πως θα καταφερει να ανατρεψει το αρνητικο κλιμα προς το προσωπο της.Η εποχες αλλαζουν, οι νεες γενιες ειναι πιο μορφωμενες και πιο ανοιχτομυαλες και δεν πιστευω οτι μπορουν να κοροιδευουν για πολυ τον κοσμο.Τουλαχιστον ετσι θελω να πιστευω.
Για τον Γιωργο,ισως και να του χαριζομαι,αλλα βλεποντας οτι δεν υπαρχει και κανενας αλλος πιο καλος,δεν βρισκω λογο να μην εχει την στηριξη ολων.ΟΧΙ τυφλη στηριξη αλλα εκει που πρεπει,με αναφορα παντα στα λαθη για να διορθωνονται το γρηγοροτερο.

Striker είπε...

o podilatogeorge exei paradothei stous diethneis trapezites...kai fisika apo papadario pou kaliptei omoious tous me trapezikous logariasmous 7 miria euros (Attikis Panteleimon) ti na perimeneis. gia kapoio logo emena mou fenetai oti to palevei sovara i katseli kai as sigkrouetai esokomatika. osous forous kai na epivalei o papakostantinou, an epitelous proxorisei to anaptiksiako komati isws ekei na einai to kleidi. apo kei kai pera to ksanalew...
to pasok paradidei anef oron tin xwra se diethneis trapezites na tin katasparaksoun akolouthontas tin idia akrodeksia politiki.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να οργανώσουμε μόνοι μας δημοψήφισμα, όπως οι Ισλανδοί, κατά των άπληστων τραπεζιτών και των γενιτσάρων τους.
Καιρός για ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (των 3 πρώτων ελληνικών Συνταγμάτων, της Ελβετίας και πλήθους συλλόγων)
και κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια!
Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά γειτονιά και δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2000:
μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!
http://www.youtube.com/watch?v=NaXxwSUXMOw
http://apps.facebook.com/causes/61685

http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html

http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm

http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html

Ανώνυμος είπε...

Επειδη σε οτι γραφεις στην πολιτικη σου αναλυση διαφωνω εντελως, εχω να σχολιασω μονο οσον αφορα τον τιτλο του αρθρου οτι μπορουμε και μονοι μας (ή μαλλον μονο μονοι μας) να χασουμε το πρωταθλημα οπως χασαμε σημερα χωρις αντπαλο...

Εμετικος