neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Περί blogs και παραδοσιακού τύπου το ανάγνωσμα

Περί blogs και παραδοσιακού τύπου το ανάγνωσμα

Με αφορμή τη καταδικαστέα και άνανδρη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκ. Γκιόλια έχει αρχίσει πάλι στη δημόσια σφαίρα μια έντονη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη ρύθμισης νομοθετικής ή άλλης των blogs και άρσης της ανωνυμίας των διαχειριστών τους.
Τα blogs σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο αποτελούν προσωπικά ιστολόγια, δηλαδή ηλεκτρονικά ημερολόγια στα οποία ο διαχειριστής τους εκφράζει απόψεις, σκέψεις αλλά και περιγράφεις στιγμές της καθημερινότητας του με στόχο την επικοινωνία. Κάποια από αυτά κέρδισαν μεγάλη δημοσιότητα σε σημείο που μετεξελίχθησαν σε ψηφιακές πλατφόρμες με σημαντική επιρροή (κλασσική η περίπτωση του dailykos στις ΗΠΑ). Αντίστοιχα και στην Ελλάδα κάπως έτσι ξεκίνησαν οι bloggers με μεράκι να γράψουν αυτά που ήθελαν να μοιραστούν με τη ιντερνετική κοινότητα. Ποιος μπορεί ακόμη και σήμερα να ξεχάσει την blogger Αμαλία που μέσα από τις αναρτήσεις της κατήγγειλε την άθλια καθημερινότητα των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας και την αντιμετώπισή τους από τους μηχανισμούς του ΕΣΥ.
Ώσπου ξαφνικά ξεπήδησαν τα λεγόμενα ειδησεογραφικά blogs. Δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ, αποκλεισμένοι από τη πρόσβαση σε μαζικά κοινά από τους εκδότες τους και τις κατεστημένες δημοσιογραφικές τηλεπερσόνες, άδραξαν την ευκαιρία να απευθυνθούν άμεσα σε ακροατήριο χωρίς να τους τίθενται περιορισμοί και προσκόμματα.
Μέχρις εδώ όμως ουδέν μεμπτό.
Η κατάσταση ξέφυγε όταν τα κλικς αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, τα blogs εξελίχθηκαν σε ενημερωτικά portals και οι διαχειριστές του απέκτησαν επιρροή που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν. Την αρχή έκανε το press-gr, ακολούθησε το PRESSMME (σημερινό fimotro), το no-news news, φυσικά το troktiko και άλλα πολλά.
Οι δημόσιες αντεγκλήσεις, οι μη διασταυρωμένες πληροφορίες, τα ξεκατινιάσματα μεταξύ δημοσιογράφων, οι online εκβιασμοί ήταν και είναι στην ημερήσια τους διάταξη. Το ερώτημα για εμένα όμως παραμένει. Πώς έφτασαν παρά τον κιτρινισμό τους να συνεχίζουν να είναι τόσο δημοφιλή;
Η απάντηση ίσως να είναι τελικά απλή. Αρκεί μια ματιά στο καθημερινό έντυπο, παραδοσιακό τύπο. Οι εφημερίδες με το μεγαλύτερο τιράζ ξεκινούν την ενημέρωση του αναγνώστη τους στις πρώτες τους σελίδες με τα παραπολιτικά και μετά συνεχίζουν με την επικαιρότητα. Πολλοί από εμάς ίσως να μη θυμούνται ονόματα συντακτών αλλά σίγουρα ξέρουν τον Μικροπολιτικό των Νέων, το Βηματοδότη και τη Πανδώρα από το Βήμα, τα Παρασκήνια από το Έθνος, την Μαύρη Τρύπα παλιότερα του Θέμου στην Ελευθεροτυπία.
Δηλαδή, στήλες όπου ανώνυμα ή σχεδόν ανώνυμα (με τα αρχικά τους), δημοσιογράφοι ή ακόμα οι διευθυντές αλλά και οι εκδότες (!!!) δημοσίευαν πολιτικά κουτσομπολιά, off the record ειδήσεις αλλά και πολλές προειδοποιούσαν με κουίζ (!!) για επερχόμενα σκάνδαλα.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα ειδησεογραφικά blogs στην ουσία αποτελούν ηλεκτρονική μετεξέλιξη του παραδοσιακού πολιτικού ρεπορτάζ. Ίσως στη πιο ακραία του μορφή λόγω της ανεπάρκειας των δευτεροκλασάτων δημοσιογράφων που τα διαχειρίζονται στο να αντέξουν τη δύναμη και την αναγνωσιμότητα που απέκτησαν. Παρόλα αυτά οι δημοσιογράφοι του έντυπου τύπου δεν θα πρέπει να απορούν γιατί ο κόσμος τα διαβάζει ανελλιπώς. Αυτοί τον εκπαίδευσαν έτσι τόσα χρόνια με τη προβολή του παραπολιτικού ως ουσιαστικού για την ενημέρωσή του.
Τελικά σε αυτή τη ζωή ότι σπείρεις θα θερίσεις.

stamavrogenis

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την θέση σου, όπως και με τις προηγούμενες που έχουν αναρτηθεί στο blog, για την χρησιμότητα ή όχι των Blogs. Οι φωνές που ξεπετιούνται μετά την δολοφονία για τον έλεγχο τους και την επωνυμία των συντακτών είναι φωνές που απλά βρήκαν την αφορμή. Άλλωστε θεωρώ αδύνατο να σταματήσει κάποιος τη ροή ειδήσεων και σχολιασμών που υπάρχει μέσω των blogs, εκτός αν μετασχηματιστούμε σε Κίνα.
Σας παραθέτω κι ένα άρθρακι όπου φαινεται η χρησιμότητα της άμεσης διαδικτυακής επικοινωνίας στις πιο δύσκολες συνθήκες, δείχνοντας την άλλη πλευρά του νομίσματος, μακρυά από εκβιασμούς και κιτρινισμούς... που αποτελούν ή έχουν αποτελέσει άλλωστε και τακτική και του ελληνικού έντυπου τύπου για σειρά ετών...!

----Ένα μπλογκ δίνει φωνή στις γυναίκες του Αφγανιστάν

«Η επαρχία που ζω βρίσκεται νότια της Καμπούλ και είναι γεμάτη Ταλιμπάν. Τα ξαδέλφια μου δολοφονήθηκαν πριν από δυο ημέρες επειδή δούλευαν για την κυβέρνηση. Κανείς δεν είπε τίποτε. Ολοι οι άνδρες έχουν γένια. Οι γάμοι γίνονται στην απόλυτη σιωπή γιατί φοβόμαστε να βάλουμε μουσική. Πηγαίνω στη δουλειά και ο πατέρας μου με μαλώνει γιατί πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο. Από το παράθυρο βλέπω αγελάδες. Αυτές μπορούν να βρίσκονται έξω, εγώ όχι. Εάν το έκανα, οι Ταλιμπάν θα με σκότωναν. Και κανείς δεν θα αναζητούσε το λόγο».

Ο συντάκτης αυτού του μηνύματος που ανέβηκε στο Διαδίκτυο είναι μια γυναίκα που είναι υποχρεωμένη να μείνει ανώνυμη - η υπογραφή της θα ισοδυναμούσε με θάνατο. Η ίδια μαζί με άλλες τριάντα γυναίκες συμμετέχουν σε ένα πείραμα χωρίς προηγούμενο: το Afghan Women Writing Project (AWWP) είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας συγγραφέως Μάσα Χάμιλτον. Με τη βοήθεια κάποιων γνωστών της και την τεχνική υποστήριξη κάποιων άλλων, η Χάμιλτον κατάφερε να πείσει μια ομάδα γυναικών από το Αφγανιστάν να καταγράψουν τις σκέψεις τους και να τις προωθήσουν στο Ιντερνετ.

Στην ιστοσελίδα του AWWP δεν γράφουν οι ακτιβίστριες ή οι δημοσιογράφοι που ζουν στην Καμπούλ και καταφέρνουν - αν και με δυσκολία - να ακουστεί η φωνή τους. Το μπλογκ αυτό είναι για τις γυναίκες που ζουν στην επαρχία, τις μητέρες που ανησυχούν, τις δασκάλες που βλέπουν τα σχολεία να καίγονται και τις μαθήτριές τους να τρέμουν και να υποχρεώνονται να διακόψουν τις σπουδές τους για να παντρευτούν κάποιον που έχει επιλέξει η οικογένειά τους.

Στο μπλογκ αυτό οι γυναίκες του Αφγανιστάν καταθέτουν τους φόβους και τις ελπίδες τους, τα όνειρά τους και τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Αλλά δεν ξεχνούν ότι για να γίνει καλύτερη η ζωή τους, μια ζωή αξιοπρεπής και χωρίς φόβο, πρέπει να αρχίσουν να διεκδικούν. Να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση της χώρας τους, να ελέγχουν, να ζητούν περισσότερα. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα La Repubblica, o λόγος τους δεν έχει μόνο πόνο αλλά και μαχητικότητα χωρίς ίχνος παραίτησης. «Δεν εμπιστεύομαι εκείνους που λένε ότι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν», έγραφε πριν από μερικές ημέρες μια γυναίκα που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Ρόγια». «Πώς θα μπορούσα; Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να άφησαν να ανθήσει ένα μπουμπούκι αλλά δεν έφεραν την άνοιξη. Ας τους αφήσουμε κλεισμένους στα γραφεία τους να ανησυχούν για τους μισθούς τους. Αλλά μην μου πείτε ότι ανησυχούν για τα δικαιώματά μας».


«Αυτοί που μας κυβερνούν πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν βίλες στο Ντουμπάι και να αρχίσουν να σκέφτονται εμάς», γράφει από την πλευρά της η Ιλέι. «Πρέπει να σκεφτούν εκείνες τις κοπέλες που το σκάνε από το σπίτι τους διακινδυνεύοντας τη ζωή τους γιατί στην οικογένειά τους κανείς δεν τις μεταχειρίζεται σαν ανθρώπινα όντα. Εάν συνέβαινε στις αδελφές σας, τις κόρες σας, τις μητέρες σας, τις γυναίκες σας τι θα κάνατε; Τα κορίτσια είναι το μέλλον αυτής της χώρας, πρέπει να τους δώσουμε δικαιώματα και ευκαιρίες. Κάντε Κάτι!». ----

mavalexis είπε...

Δύσκολο ζήτημα και πολύπλευρο! Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο κιτρινισμός τείνει να γίνει κανόνας και η αυθεντική έκφραση άποψης εξαίρεση, ανεξαρτήτως του αν οι γράφοντες κάνουν γνωστό το όνομά τους ή όχι και του σε ποιο μέσο το κάνουν!