neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ο Καστανίδης, ο Μοντεσκιέ και το ελληνικό πολιτειακό ζήτημα




Μπορεί να σας προξενεί έκπληξη ο παραπάνω τίτλος αλλά στην Ελλάδα του παραλόγου υπάρχει σύνδεση.

Ο Καστανίδης υπουργός δικαιοσύνης προσφάτως δήλωσε:

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, o κ. Καστανίδης υπενθύμισε ότι οι ανώτατοι λειτουργοί εκλέχθηκαν από τους συναδέλφους τους πριν από λίγο καιρό χωρίς την παραμικρή εμπλοκή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, άρα -όπως είπε- η ΝΔ δεν δικαιούται να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ επηρεάζει τη Δικαιοσύνη, ή ότι «στήνει» επιτροπές.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι οι ηγεσίες των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας επελέγησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση «και τον Κώστα Καραμανλή προσωπικά». http://www.capital.gr/News.asp?id=1017272

Ο Μοντεσκιέ, ένας από τους εκπροσώπους του Γαλλικού Διαφωτισμού εισήγαγε μέσω του κλασσικού του πια έργου το Πνεύμα των Νόμων τη διάκριση των εξουσιών σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική.

Το ελληνικό πολιτειακό ζήτημα εδράζεται στο γεγονός ότι αυτή η διάκριση δεν ισχύει. Από την παραπάνω δήλωση του Καστανίδη επιβεβαιώνουμε ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης διορίζεται από το πρωθυπουργό προσωπικά με τις περίφημες βουτιές στην επετηρίδα των δικαστικών.

Η νομοθετική εξουσία, δηλαδή η βουλή, νομοθετεί επί τη βάσει της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος στο οποίο οι βουλευτές δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν λόγω της κομματικής γραμμής.

Η εκτελεστική εξουσία έχει διαχειριστικό χαρακτήρα και ακολουθεί επίσης τις νόρμες του πρωθυπουργικού γραφείου.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι εάν κάποιος θέλει να παίξει παιχνίδι εξουσίας και διαπλοκής αρκεί να πλασαριστεί κοντά στο πρωθυπουργό. Για αυτό και στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν είχαμε , Βατοπαίδια, κομιστές, Ζαχόπουλους, δομημένα κτλπ.

Φίλοι τροϊκανοί, η Ελλάδα εκτός από τις διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και απελευθέρωση της αγοράς χρειάζεται ορθολογική διακυβέρνηση. Διάκριση των εξουσιών, δικλείδες ασφαλείας μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εξουσίας (τα checks and balances στις ΗΠΑ), και λιγότερο αυταρχισμό.

Ο θυμόσοφος λαός έχει δίκιο: το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

1 σχόλιο:

mavalexis είπε...

Τα εξηγείς άριστα ΣΜ! Μου άρεσε κι εμένα πολύ η δήλωση του Καστανίδη και πραγματικά άξιζε να αναδειχθεί!

Φρακάραμε, πολιτειακά και όχι μόνο...