neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Tα πιάσαμε τα λεφτά μας...



Ενδεικτικό της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας είναι ότι τις τελευταίες ημέρες η βρετανική τράπεζα Barclays λανσάρει στους πελάτες της και στην Ελλάδα (μέσω ελληνικών τραπεζών) επενδυτικό προϊόν το οποίο δίνει απόδοση euribor +255 μονάδες βάσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα δίνει απόδοση 6,35%. Το προϊόν αυτό στοιχηματίζει στην μη χρεοκοπία της χώρας μας καθώς όπως αναφέρεται στους όρους του συμβολαίου στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει τότε ο επενδυτής χάνει τα χρήματα του. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν στο Capital.gr ότι είναι τέτοια προϊόντα από εδώ και στο εξής θα εκδίδονται συνεχώς από τις ξένες τράπεζες.

ΚΑΙ γαμώ τίς ευκαιρίες εε ;;; σιγά μη χρεωκοπήσουμε ..... για συνεχίστε το διάβασμα

ο Άγγλος αποτολμά τις φοροαπαλλαγές έστω και αν χάνει 20 δισ. στερλίνες, γιατί το δημόσιο χρέος είναι μόνο το 48% του ΑΕΠ της. Στη Γερμανία είναι 63% περίπου όσο και το γαλλικό, ενώ οι Ισπανοί το κρατούν στο 37%. Όμως στην ελληνική οικονομία το δημόσιο χρέος είναι φέτος 94% του ΑΕΠ (και στην πραγματικότητα υψηλότερο, αφού το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης φτάνει το 105%, μειούμενο λογιστικά με τα αμφισβητούμενα πλεονάσματα των ΝΠΔΔ - για να μην ξεχνιόμαστε). Τερατώδες ποσό, που υποχρεώνει τον κ. Γ. Αλογοσκούφη να δανείζεται κάθε χρόνο 45 (!) δισ. ευρώ από τις διεθνείς χρηματαγορές για να πληρώνει χρεωλύσια που λήγουν ύψους 12 (!) δισ. ευρώ. Και να σκεφτεί κάποιος πως το 2006 πληρώσαμε 9,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε μία τριετία η σχετική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 2,5 (!) δισ. ευρώ.

1 σχόλιο:

mavalexis είπε...

Αν δεν το φάμε το δημόσιο χρέος θα μας φάει αυτό λέγαμε κάποτε σχηματικά, βάση και σχετικής ρήσης κορυφαίου πολιτικού κατά το παρελθόν, αλλά φαίνεται ότι μέχρι και σήμερα δεν το' χουμε πάρει στα σοβαρά και γι' αυτό άλλωστε το πληρώνουμε και μετά ψαχνόμαστε γιατί δεν έχουμε λεφτά για το κοινωνικό κράτος και γενικότερα για την ανάπτυξη!