neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.....3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1944




Σαν σήμερα λοιπόν.. Αποφράδα μέρα για την πολιτική και όχι μόνο ιστορία του τόπου. Σαν σήμερα η πρώτη σφαίρα από το αρχηγείο της αστυνομίας, χτύπησε άμαχο διαδηλωτή στο Σύνταγμα και όλα είχαν πάρει τον ‘μαύρο’ δρόμο τους. Πώς φτάσαμε ως εκεί?? Εν συντομία λοιπόν….
12 Οκτώβρη 1944, οι Γερμανοί αδειάζουν την Αθήνα και κενό εξουσίας δημιουργείται. Το ΕΑΜ με βάση αγγλικές πηγές (Σκόμπυ), εάν γίνονταν ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ εκλογές θα είχε ποσοστό 85-90%. Δεν πήρε όμως την εξουσία με τα όπλα και δεν έφερε τον στρατό του στην άδεια Αθήνα , αλλά σεβάστηκε τις εμετικές συμφωνίες της κατοχικής περιόδου και περίμενε την δημιουργία της κυβέρνησης ‘εθνικής ενότητας’ για να λήξουν πια όλα τα δεινά του λαού. Ο Παπανδρέου ήρθε στις 18 του ίδιου μήνα και το παλιό πολιτικό καθεστώς οργανώθηκε με άνεση, με στρατιωτικό παρακλάδι τα απομεινάρια των ταγματασφαλιτών και των χιτών. Μη αναστρέψιμη η κατάσταση. 1,5 μήνα μετά οι υπουργοί του ΕΑΜ παραιτούνται μη μπορώντας να ανεχθούν τα αίσχη των παρακρατικών σε όλη την χώρα με την κάλυψη της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και των Άγγλων αποικιοκρατών που ενίσχυσαν στρατιωτικά την άκρα δεξια.
3 Δεκεμβρίου και το ΕΑΜ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τα αίσχη που γίνονται εις βάρος των ‘μη δεξιών’ πολιτών στην χώρα αλλά και για να απαιτήσει την αποπομπή των αγγλικών στρατευμάτων της Νέας Κατοχής. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που γνώρισε ποτέ η Αθήνα. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Άμαχο πλήθος , γυναίκες και παιδιά…Αποτέλεσμα?? Ο Άγγελος ‘Εβερτ (πατέρας του σημερινού εν ενεργεία βουλευτή) διατάσει την αστυνομία να πυροβολήσει τον άμαχο κόσμο. Χάος και θρήνος με περίπου 30 νεκρούς από τα ‘ελληνικά πυρά’ που δε ανταποδώθηκαν…
Το χάος συνεχίστηκε την επόμενη μέρα στις κηδείες των θυμάτων όπου οι χίτες ακροβολισμένοι σε όλη την πρωτεύουσα χτυπούσαν αδιακρίτως τις νεκρικές πομπές. Με ότι δυνάμεις είχαν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αμυνθούν, μάταια όμως. Η Αθήνα για πρώτη φορά στην ιστορία της βομβαρδίζεται από αγγλικά αεροπλάνα και το μπλοκ ταγματασφαληστών και άγγλων οργιάζει. Ο Τσόρτσιλ με τηλεγράφημα του στον στρατηγό Σκόμπι τον διατάζει: «Είσθε υπεύθυνος δια την τήρησιν της τάξεως εις τας Αθήνας και δια την καταστροφήν όλων των ομάδων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μη διστάσετε να ενεργήσετε ως να ευρίσκεσθε εις μίαν μόλις καταληφθείσα υπό του στρατού πόλιν, όπου έχει εκραγεί επαναστατικόν κίνημα. Πρέπει να κρατήσουμε τας Αθήνας και να επιβληθώμεν. Εάν τούτο το επιτύχετε χωρίς αιματοχυσίαν, θα είναι διά σας, αλλά και με αιματοχυσίαν θα είναι επίσης κατόρθωμα εάν αυτή είναι απαραίτητος».
Η Ελλάδα ήταν πλέον υπόδουλη… στους Άγγλους και μετά το 1947 στους Αμερικάνους. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Δύσης ότι ο ψυχρός πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει και ότι δε θα χάριζε τίποτα από τα συμφωνημένα στην ΕΣΣΔ. Μετά από 33 μέρες άγριων συγκρούσεων μεταξύ του λαϊκού κινήματος και του μαύρου μετώπου άγγλων και ντόπιων μονορχοφαστιστών το ΕΑΜ σύρεται και στις 12 Φλεβάρη υπογράφει την «Συμφωνία της Βάρκιζας», βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα και τις επιδιώξεις του απλού λαου.
Το τι ακολούθησε μετά είναι γνωστό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο απολογισμός της τρομοκρατίας, που είχε εξαπολυθεί τον πρώτο χρόνο μόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας είχε σαν αποτέλεσμα: 1.192 νεκρούς, 6.413 τρομοκρατικές ενέργειες, 70.000 συλληφθέντες, 165 βιασμούς γυναικών, 6.567 ληστείες, 572 επιδρομές σε τυπογραφεία, σπίτια.
Ακόμα και σήμερα η δεξιά πανηγυρίζει για εκείνη την νίκη της. Βασικό επιχείρημά της ότι αν επικρατούσαν οι ‘κομμουνιστές’ (ακουστε εδώ ηλίθια κατηγοριοποίηση ανθρώπων που θέλανε να ζήσουν ελεύθεροι από τον νέο αγγλικό ζυγό και ζητούσαν την καταδίκη των συνεργατών των γερμανών) θα είχαμε εισέλθει στο ανατολικό μπλοκ οπότε θα ήμασταν σήμερα κάτι σαν Αλβανία ή Ρουμανία. Προς αποκατάσταση της αλήθειας όλα είχαν ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ στην Γιάλτα μήνες πολλούς πριν. Η Ελλάδα άνηκε στην Δύση, όποια από τις δύο παρατάξεις και αν καταλάμβανε την εξουσία. Τρανό παράδειγμα η Ιταλία αλλά και η Γαλλία που μετά τον πόλεμο ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ αριστερές – κομουνιστικές κυβερνήσεις και αυτό ΚΑΘΟΛΟΥ δε τις εμπόδισε να παραμείνουν στο δυτικό μπλοκ και να μεγαλουργήσουν στην πορεία αφού άφησαν τα δεινά του πολέμου πίσω. Στην Ελλάδα απαλλαχθήκαμε από αυτά τα δεινά μόλις το 1981. Ειρωνεία?? Μας απάλλαξε από τα δεινά αυτά ο γιος του ανίκανου πρωθυπουργου του 1944.

ΥΓ. Για τον βρώμικο (ίσως ηλίθιο) ρόλο του ΚΚΕ , όχι τόσο στα Δεκεμβριανά αλλά στα γεγονότα που προηγήθηκαν αυτών και πόσο μάλλον στα μετέπειτα με αποκορύφωμα την Βάρκιζα, από αύριο…..

Τιμή στους αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΛΑΣ τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ στην παγκόσμια ιστορία ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ στρατό δύναμης 200.000 και πλέον αντρών.Τιμή στον φυσικό, ηθικό και πραγματικό αρχηγό Άρη Βελουχιώτη.

2 σχόλια:

mavalexis είπε...

Πραγματικά ψύχραιμη και πολύ εύστοχη ιστορική και πολιτική ανάλυση, παρά την - βάσιμη ή μη - όποια αμφισβήτηση θα μπορούσε να έχει κανείς για την ακρίβεια ορισμένων ιστορικών λεπτομερειών, για ένα θέμα που σπάνια το βλέπουμε τόσο καλά ανεπτυγμένο και που αποτελεί και το πεδίο αναζήτησης εξηγήσεων πολλών παθογενειών που βιώνει ακόμα και σήμερα η Ελληνική κοινωνία!!!!

mavalexis είπε...

Βέβαια ηγέτες του κέντρου όπως ο Γέρος Παπανδρέου παρά τις διάφορες θεωρίες για τον ρόλο τους σε κάποιο βαθμό ήταν λογικό να παγιδευτούν από την σφοδρή υφέρπουσα διαμάχη ακροαριστερών - ακροδεξιών και να αναγκαστούν για να υπάρξουν να υιοθετήσουν τις πιο σκληρές θέσεις που απ' την στιγμή που θα συνέβαινε αυτό ήταν επίσης αρκετά λογικό να πάρουν αντικομμουνιστικές θέσεις, γεγονός στο οποίο οπως σωστά ακροθιγώς παρατηρείς υποβοήθησε και η στάση του ΚΚΕ!