neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η χαμηλή πολιτική ψηλά στην ατζέντα!



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη δήλωση περί «σταύρωσής» του από το τουρκικό κράτος πλήγμα στη διεθνή εικόνα της γείτονος χώρας. Πολύ περισσότερο δε, που η δήλωση αυτή προέρχεται από έναν θρησκευτικό ταγό που έχει την εικόνα του μετριοπαθούς πνευματικού ανθρώπου. Ο απόηχος της παρέμβασης του κ. Βαρθολομαίου, μάλιστα, ανάγκασε τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να ανταπαντήσει πως «η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου και δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας».

Η θέση αυτή, επειδή ακριβώς ούτε κατ’ ελάχιστον απηχεί την πραγματικότητα, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα εν όψει της κρίσης που θα πραγματοποιήσει η ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, από τους ιθύνοντες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι δυνατό να αποτελέσει ισχυρό σημείο πίεσης για την βελτίωση του καθεστώτος που διέπει τις σχέσεις Τουρκίας και Πατριαρχείου.

Αν δεν μπορείς άμεσα να επιτύχεις έναν μεγάλο εθνικό στόχο, προτιμότερο είναι να επικεντρώνεις την προσπάθειά σου στην επίτευξη χειροπιαστών - έστω και ολιγότερο ουσιωδών - αποτελεσμάτων!

4 σχόλια:

eliot είπε...

Η δηλωση του πατριαρχη για μενα δειχνει και κατι αλλο. Αισθανεται πιο ισχυρος απο οτι παλιοτερα για να μπορει να κανει αυτες τις δηλωσεις... Σημαινει οτι εχει καποιους ισχυρους συμμαχους πισω του και φυσικα δεν εννοω στην Ελλαδα.

mavalexis είπε...

Μην είσαι τόσο απόλυτος για την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Σε βλεπω και εσενα με μυστικες πληροφοριες...
Για πεστα ολα

Εμετικος

mavalexis είπε...

Δεν είναι θέμα μυστικών πληροφοριών, αλλά κι ιδέα της ανύπαρκτης Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική αποτελεί ισοπεδωτική κριτική!