neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Αισιοδοξία παρά τη βραδυπορία...



Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης αναφορικά στη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην προσαρμογή της παγκόσμιας κοινωνίας στις ήδη υφιστάμενες μεταβολές του κλίματος, υπάρχουν και σαφή σημεία αισιοδοξίας.

Η μη επίτευξη, βέβαια, συμφωνίας βάση νομικά δεσμευτικού κειμένου απογοητεύει σχετικά τη διεθνή κοινή γνώμη, απ' την άλλη πλευρά όμως αισιοδοξία γεννούν οι διαφαινόμενες μονομερείς δημόσιες δεσμεύσεις, στο μέτρο που ισχυροί διεθνείς κρατικοί δρώντες κρίνουν ότι δύνανται να συμβάλλουν.

Η πρόθεση της Κίνας για ανακοίνωση μείωσης του ρυθμού αύξησης των εκπομπών άνθρακα, η πιθανολογούμενη αναγγελία μείωσης κατά 17% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ με έτος βάσης το 2005, καθώς και η επικείμενη ανακοίνωση αρωγής 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα τρία χρόνια της ΕΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις συνδράμουν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, αφήνουν οπωσδήποτε ανοιχτό ένα μικρό έστω παράθυρο για την επίτευξη της επιζητούμενης δεσμευτικής συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντικατασταθεί εγκαίρως το πρωτόκολλο του Κιότο!

2 σχόλια:

Striker είπε...

pantws mias kai i photo einai apo poliki arkouda....o plithismos ton polikon arkoudwn exei simeiosei ayksisi ta teleytaia xronia...
to basiko einai na katalabete oti i ayksisi tou ''ypoptou'' co2 einai apotelesma tis FISIOLOGIKHS ayksisis tis thermokrasias kai de simbainei to antistrofo. ta mails apo agglia to apedeiksan. na strepsoun allou tis omologoumenos aksiosevastes prospatheies tous oi oikologoi kai oxi sto lathos stoxo ''fenomeno thermokipiou''

mavalexis είπε...

To Co2 όμως αφού σύμφωνα με μια αντίληψη αυξάνεται από τη θερμοκρασία και είναι ούτως ή άλλως επιβλαβές ανεξαρτήτως απ' το αν υπερθερμαίνει - και ειδικά στις μεγαλουπόλεις - δεν θα πρέπει τουλάχιστον να μειώσουμε τις εκπομπές που παράγονται απ' τον απ' τη βιομηχανία και παράλληλα να δημιουργηθεί και μια νέα οικονομία για την συνέχιση της ανάπτυξης;!