neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Μίκης και το... «book building»!



Η άποψη Μ. Θεοδωράκη περί σχεδίου εθνικής ταπείνωσης μέσω της δημοσιονομικής κρίσης είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, όχι τόσο για το περιεχόμενό της, αλλά για έναν άλλο λόγο: υπό τον φόβο της χρεοκοπίας της χώρας παρόμοιες απόψεις θεωρούνται εκτός του δημοσίου διαλόγου, εκτός αν εκφράζονται από μια προσωπικότητα του ειδικού βάρους του ιστορικού μουσικοσυνθέτη και πολιτικού!

Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου, όμως, δεν είναι αξίες που υιοθετούνται κατά περίπτωση και μόνο σε περιπτώσεις κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Η πίστη μιας κοινωνίας σ’ αυτές κρίνεται κατ’ εξοχήν σε καταστάσεις κρίσης, όπως η σημερινή. Ο σεβασμός, μάλιστα, σε όλες τις απόψεις, αντί της λοιδορίας ορισμένων εξ’ αυτών, αποτελεί και τη μόνη διέξοδο από τη κρίση, ως άλλο πρότυπο κοινωνικής λειτουργίας, έστω κι αν οι εκάστοτε αιρετικές γνώμες δεν εκφράζονται από τον Μ. Θεοδωράκη.

Αν και στην ουσία του ζητήματος, η ελληνική κρίση μοιάζει περισσότερο με ένα... «book building», σύμφωνα με τη γνωστή ορολογία των αγορών, όπου οι παντός είδους κερδοσκόποι και συμφέροντα προσβλέπουν σε συνεχώς μεγαλύτερα οφέλη, αντιλαμβανόμενοι στην πορεία την αντίστοιχα ολοένα αυξανόμενη αδυναμία της ηγεσίας της χώρας να αντιδράσει αποτελεσματικά!

1 σχόλιο:

παντιγέρα είπε...

Όποια άποψη και να 'χουμε ο σεβασμός δείχνει παιδεία και στην περίπτωση της "προκήρυξης" Θεοδωράκη, φαίνεται ολοφάνερα πόσο πολύ στερείται η κοινωνία μας παιδεία.