neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Για την οικονομία τίποτα δεν είναι σίγουρο!


Για τους πιστωτές της Ελλάδας, χρησιμοποιείται συχνότατα ο όρος «αγορές»! Ποιοι είναι, όμως, τελικά, οι οικονομικοί παίκτες που «ακούν» στο όνομα "αγορές" για την περίπτωση της χώρας μας; Λίγο-πολύ, έχει σχηματισθεί η αντίληψη ότι πρόκειται για τα κεφάλαια γερμανικών και γαλλικών τραπεζών και των πελατών τους. Αυτό, βεβαίως, ως ένα βαθμό ισχύει. Εκείνο, όμως, για το οποίο κανένας λόγος δε γίνεται είναι η σημαντικότατη συμμετοχή, στους έχοντες δανείσει την Ελλάδα - αλλά και στους κάθε ημέρα επίδοξους πιστωτές της - των ελληνικών τραπεζών!

Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους το έχουν "αγοράσει" οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το υπερχρεωμένο ελληνικό κράτος έχει εγγυηθεί για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, πέραν των άλλων, με 28 δις ευρώ.

Πράγματι, το Δημόσιο χρέος είναι το μέγα διαρθρωτικό πρόβλημα του τόπου, καθώς αν ο «μεγάλος ασθενής», το ελληνικό δημόσιο, δεν αποφύγει την κατάρρευση, τότε βέβαιο είναι πως θα συμπαρασύρει και τον τύποις υγιέστερο και πιο κερδοφόρο κλάδο του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, τον τραπεζικό!

Αν και στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, για την οικονομία τίποτα δεν είναι σίγουρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: