neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Αναγκαία η αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης, πρώτα για την Ελλάδα!



Μετά και την καταγραφη του χθεσινού υψηλού στο spread του δεκαετους ομολόγου του ελληνικού δημοσίου στις 405 μονάδες βάσης, η συζήτηση για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου.

Η Ελλάδα, σύνηψε δάνειο σε επιτοκιακές τιμές 1999, παρ´ ότι από καιρό έχει απόχωριστει τη δραχμή και συμμετέχει ενεργά στο ευρώ. Παράλληλα, έχει χάσει τη δυνατότητα άσκησης νομισματικης πολιτικής προκειμένου να τονώσει την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Στα πλαίσια αυτά, οι κινδυνολογούντες για την οικονομία της χώρας και οι αμφισβητούντες περί της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, είναι οι ίδιοι που επωφελούνται από τα διευρυμένα περιθώρια δανεισμού κ τις πλουσιοπαρωχες τραπεζικές προμήθειες.

Αυτοί, στην πραγματικότητα επιθυμούν τη διατήρηση του υφιστάμενου ελληνικού θνησιγενούς μοντέλου ανάπτυξης. Πρέπει να κατανοησουμε, ότι εμείς πρώτοι από όλους οφείλουμε να πρωθήσουμε την υιοθέτηση ενός υγιούς αναπτυξιακού μοντέλου.

2 σχόλια:

Καπετάνιος είπε...

Για ποια αναπτυξη μιλας ρε ψηλε?
Παραγει τιποτα αυτη η χωρα?
Τον τουρισμο που ειχε τον καναμε σαν τα μουτρα μας και τωρα κλαιμε με μαυρο δακρυ.Τον πολιτισμο που ειχαμε,τον προσφερουμε με ωραρια δημοσιου,μετα απο συνδικαλιστηκες συμφωνιες και στολισμενο με σκουπιδια.Φθηνο εργατικο δυναμικο,παρολο που ο λαος πειναει και θελει δουλεια,δεν εχουμε.Το κρατος καθε μηνα αλλαζει νομους και διαταξεις κανοντας ακομα πιο δυσκολες τις ξενες επενδυσεις.Ο λαος ειναι τοσα χρονια ποτισμενος με το παρτυλικι,τον ωχαδελφισμο και την τεμπελια.Γιναμε ολοι επιστημονες για να μην κουραζομαστε και τελικα καναμε μια τρυπα στο νερο.Η χωρα ειναι σε ενα κρισιμο σταυροδρομι και ο καθενας κοιταει το προσωπικο του συμφερον και οχι το συνολικο.ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ δουλευει σωστα στην χωρα και ποιος υπαρχει που μπορει να χαραξει σωστη πορεια προοδου και αναπτυξης???ΚΑΝΕΝΑΣ!!!

mavalexis είπε...

Έχουμε τα χάλια μας, αλλά έχουμε και τουρισμό, έχουμε ισχυρό τραπεζικό τομέα ευρωπαϊκά, έχουμε και ναυτιλία, έχουμε και κατασκευές και μπορούμε να κάνουμε και "πράσινη ανάπτυξη". Λίγο ψυχολογία δεν κάνει κακό, απαραίτητη άλλωστε για την οικονομία!