Τρίτη 12 Μαΐου 2009
Δημοσκοπήσεων το ανάγνωσμα...
Δημοσκοπήσεων το ανάγνωσμα είχαμε κι αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι νέες καταγραφές τους μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και μαρτυρούν ταυτόχρονα ότι λήφθηκαν σοβαρά υπόψη απ' τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο να πάρει πάνω του το πρόωρο κλείσιμο του κοινοβούλιο με την δεδομένη, όσο και δριμεία, κριτική που ήδη εκδηλώθηκε και θα συνοδεύει τον αντιπολευτικό λόγο σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των φετινών Ευρωεκλογών
Τα κυρίως ενδιαφέροντα στοιχεία των ερευνών εκλογικής επιρροής των κομμάτων είναι η παγίωση της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε υψηλά επίπεδα υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά εμφανίζει ακόμα και αυξητικές τάσεις), καθώς κι η συνεχιζόμενη καταγραφή χαμηλών πτήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις δημοσκοπικές του επιδόσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν, με το ΚΚΕ σε αντιδιαστολή να δείχνει ιδιαίτερη αντοχή στην πίεση που δέχτηκε από το κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς κατά το ίδιο αυτό διάστημα.
Ευνοημένοι, δηλαδή, από την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων σ' αυτή την φάση φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Ειδικότερα για το ΚΚΕ, αν πράγματι δείξει αυτή την αντοχή στην κάλπη και διατηρηθεί ως το τρίτο κόμμα πολιτικής επιρροής στην χώρα, θα έχει την ευκαιρία στις εθνικές εκλογές - είτε αυτές γίνουν με αφορμή την Προεδρική εκλογή, είτε σε διαφορετικό χρόνο - να αναζητήσει ένα υψηλής σημασίας για τις περαιτέρω προοπτικές του διψήφιο ποσοστό.
Σε μια τέτοια εξέλιξη άλλωστε συμβάλει και η γενική άποψη περί χρείας επαναληπτικών Εθνικών εκλογών για την επίτευξη αυτοδυναμίας, αλλά και πολύ περισσότερο η υφιστάμενη οικονομική συγκυρία της παγκόσμιας κρίσης, η οποία αναμένεται να ριζοσπαστικοποιήσει σημαντικό τμήμα των χαμηλόμισθων εργαζομένων και εργατών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Έρχονται ευρωεκλογές.
Θέλουμε προτάσεις!
Ποιον λες να κάνουμε πλούσιο; Σε ποιον να εξασφαλίσουμε ένα πλουσιότατο μηνιαίο εισόδημα για να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες και να ψηφίζει όλους τους ευρωπαϊκούς αντιεργατικούς νόμους;
Κατ.
Δεν ξέρω ακόμα κι εγώ.
Ψάχνω κανέναν που να τον έχουμε και μέσο αν χρειαστούμε τίποτα...
Αν βρω κανέναν θα το καταλάβετε από καμιά ανάρτηση-promotion!
Επιτέλους! Η νεολαία αφυπνίζεται και αποκτά πολιτική συνείδηση. Μπράβο παιδί μου!
Για να μείνουμε στο θέμα, όμως, σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν, μεν, μπροστά το Πα.Σο.Κ. αλλά που λένε ότι ο νυν πρωθυπουργός είναι ο "καταλληλότερος", σκέπτεσαι τι περίπατο θα έκανε το Πα.Σο.Κ. αν συνέβαινε να ήταν και ο πρόεδρός του ο "καταλληλότερος";
Κατ.
Τεχνικά μιλώντας πάντως, στο βαθμό που μπορώ, η διαφορά Καραμαλούγκα ΓΑΠ είναι στα λογικά πλαίσια μιας κυβέρνησης σε καθοδική πορεία και του βασικού αντιπολευτικού κόμματος σε άνοδο.
Το ότι ο ένας είναι ήδη κάτοχος της καρέκλας κι ο άλλος προς το παρόν διεκδικητής της, ιστορικά-δημοσκοπικά, το δικαιολογεί απόλυτα.
Άλλωστε τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερο φθαρμένα, κατά την γνώμη μου και ανίκανα, απ' τον Πρόεδρό τους.
Χμ... αυτή η άποψη, όμως, οδηγεί αναπόφευκτα σε άλλη σκέψη:
Αν, και κατά πόσον, φθαρμένα και ανίκανα στελέχη είναι σε θέση να εκλέγουν ικανό και άφθαρτο πρόεδρο.
Κατ.
Παρά την ομολογουμένως εύστοχη αυτή τοποθέτηση, θα μπορούσα να πω ακόμα και...καλλιτεχνικής αξίας, στην πραγματικότητα ο τρόπος ανάληψης-κατάληψης μιας ηγετικής θέσης στην σημερινή εποχή, αλλά και γενικότερα, είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία.
Μεγαλύτερη σημασία έχει το πως θα διαχειριστής την θέση ανεξαρτήτως του τρόπου εκλογής και του εκλογικού σώματος που στην ανέθεσε.
Στην πολιτική θεωρώ ότι τα πράγματα κινούνται κατά βάση δυναμικά, κι όχι τόσο λογιστικά!
Σ' αυτή την, κατά τα άλλα σύγχρονη και ψύχραιμη, αντίληψη είναι που έχω έντονη διαφωνία:
Μεγαλύτερη σημασία έχει το πως θα διαχειριστής την θέση ανεξαρτήτως του τρόπου εκλογής και του εκλογικού σώματος που στην ανέθεσε. Δίνω, δηλαδή, μεγαλύτερη βαρύτητα στο ήθος στην πολιτική, γιατί αυτό μόνον μπορεί να μου εγγυηθεί και σωστή διαχείριση. Κατά την κρίση μου, στην διαδικασία των πολιτικών εξελίξεων κανένα γεγονός δεν μπορεί να εξεταστεί μεμωνομένα και αποκομμένα. Αν, λόγου χάριν (και εδώ βγαίνει από την "συζήτηση" ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ) ένας υποψήφιος πρόεδρος κόμματος έχει ακολουθήσει την "τεθλασμένη" προκειμένου να εκλεγεί, το ίδιο ακριβώς θα κάνει προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία και στους ίδιους (ή και σε άλλους, δεν έχει σημασία) φθαρμένους και ανίκανους θα στηριχθεί.
Το παρελθόν εγγυάται το μέλλον. Διαφωνείς;
Kατ.
Έχω την άποψη ότι η τεθλασμένη είναι η ίδια η πολιτική!
Επίσης πιστεύω ότι το ήθος με την τυπική του έννοια είναι ασυμβίβαστο με την πολιτική πρακτική.
Το μόνο που μπορεί να αξιολογεί κάποιος ως θετικό στοιχείο στον χαρακτήρα ενός πολιτικού, κι ειδικότερα ενός πολιτικού που φιλοδοξεί να ηγηθεί, είναι η υπάρξη ενός έστω και ιδιότυπου - προσωπικού - κώδικα ηθικής.
Αυτό είναι κι ένα απ' τα στοιχεία που διαχωρίζει αυτούς που έστω και δια της τεθλασμένης μπορούν να προσφέρουν σε μια κοινωνία, συγκριτικά μ' εκείνους που είναι παντελώς ανερμάτιστοι - δεν διαθέτουν έναν έστω ατομικό κώδικα ηθικής που οι ίδιοι έχουν εκ των προτέρων καθορίσει - και είναι ικανοί ανά πάσα στιγμή προκειμένου να επωφεληθούν ατομικά να καταβαραθρώσουν αυτούς που θεωρητικά τουλάχιστον...υπηρετούν!
Ο ατομικός κώδικας ηθικής που οι ίδιοι οι πολιτικοί έχουν εκ των προτέρων καθορίσει είναι ότι άλλους υπηρετούν πρακτικώς και άλλους θεωρητικώς.
Αυτό είναι! Και τόσο απλό! Πώς δεν το είχα σκεφτεί και χανόμουν σε ατελέσφορες σκέψεις;
Θενκς
Κατ.
Ωραίο, αλλά αυτός ο κώδικάς προσωπικής...μη ηθικής χαρακτηρίζει τους ανερμάτιστους που προηγούμενα ανέφερα, αφού δεν ενσωματώνει κανένα στοιχείο της κοινής-τυπικής ηθικής, πράγμα απαραίτητο για να θεωρηθεί ότι εντάσσεται η λειτουργία ενός ανθρώπου σε έναν προσωπικό κώδικα ηθικής που ακολουθεί.
Δημοσίευση σχολίου