neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Η πολιτική στόχευση των ευρωψηφοδελτίων



Τώρα που καταλάγιασαν οι τυμπανοκρουσίες με τις οποίες ανακοίνωσαν οι πρόεδροι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων τους το βασικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι τα δυο ψηφοδέλτια αποτυπώνουν την παρούσα αναγκαιότητα των δυο μεγάλων κομμάτων κι ειδικότερα των αρχηγών τους.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου την Μ. Κουτσίκου προκειμένου να απευθυνθεί στην κομματική συνείδηση των νεοδημοκρατών, ποντάροντας ταυτόχρονα και στην συγκίνηση που εκ των πραγμάτων δημιουργεί γενικότερα στο εκλογικό σώμα η πρόσφατη περιπέτεια υγείας της πρώην Υπουργού Παιδείας. Σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε ως επικεφαλή τον Μ. Παπακωνσταντίνου, ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, της νεότερης όμως γενιάς. Οι υπόλοιπες επιλογές του Πρωθυπουργού ήταν έντονα κομματικά χρωματισμένες, ενώ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλαισιώνουν τον εκπρόσωπο τύπου του κινήματος έχουν βασικά ακαδημαϊκή αναφορά χωρίς απαραίτητα αυτή να συνδυάζεται με έντονη κομματική δράση.

Τελικά ο Κ. Καραμανλής με τις επιλογές του για το ευρωψηφοδέλτιο επιδιώκει με κάθε τρόπο ακόμα και μια ελάχιστη μείωση της διαφαινόμενης εις βάρος του κόμματός του διαφοράς. Απ' την άλλη ο Γ. Παπανδρέου με τις δικές του επιλογές προσώπων φαίνεται να είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ένα ενδεχομένως ακόμα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα προκειμένου να πείσει τους δύσπιστους ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης ότι αν στο άμεσο μέλλον δοθεί η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί κυβέρνηση τότε η αντίληψη για την εξουσία, αλλά και το στελεχιακό δυναμικό, θα διαφέρει τα μάλλα απ' την τελευταία διακυβέρνηση του τόπου απ' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: