neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΡΟΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Το θέμα μας πλέον δεν είναι ο Αντρέας. Πάει αυτός μας άφησε. Η κατάρα όμως του ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Και αναρωτιόμαστε αν κόβοντας τις συντάξεις θα βγούμε ποτέ από τον έλεγχο του ΔΝΤ. Κούνια που μας κούναγε.

Συνασπισμός επτά σκανδιναβικών χωρών πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο (η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική – οικονομική – πολιτική ένωση των επτά σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας).

Ο Scandec Org πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνας εξόρυξης και εμπορίας των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.
Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα. Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα – μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό. Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου. Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Τούρκους και Λίβυους!
Από όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι Τούρκοι, Λίβυοι, και Ισραηλινοί κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν μεγάλα κομμάτια των κοιτασμάτων στις Λεκάνες Απούλειας, Ηροδότου και Σύρτης. Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.
Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.
Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

Επιτέλους ας ανοίξουμε τα μάτια μας, ας ενημερωθούμε από άλλες πηγές και όχι από τα δικάτους ΜΜΕ και ας μάθουμε επι τέλους τι έκαναν οι παγκόσμιοι τραπεζίτες σε χώρες σαν το Ζαιρ, την Νιγηρία και την Νοτια Αφρική και ας προσπαθήσουμε να μη το κάνουν και σε εμάς.

3 σχόλια:

tonik21 είπε...

Κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι, από το 1970 έχει υπογραφεί συμφωνία με τις ΗΠΑ όπου εκχωρούμε από τότε σε όμιλο Αμερικανικών Εταιρειών τα δικαιώματα εξόρυξης ορυκτού πλούτου του θαλάσσιου Ελληνικού χώρου, αν αποφασίσουμε σαν κράτος να το κάνουμε και που λήγει στις 31.12.2010..
Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε 1) αν θα βρεθεί κάποιος να υπογράψει την επιμήκυνση της επονείδιστης συμφωνίας, 2) αν το Ελληνικό Κράτος περιμένει τη λήξη της δέσμευσης για να προχωρήσει σε πιό επικερδή εκμετέλλευση του ορυκτού του πλούτου, ή 3) αν έχουμε ήδη απεμπολήσει τα δικαιώματά μας για να πάρουμε τα τελευταία δάνεια κλπ. κλπ.

Ελπίζω η Προσοδία που αναγραμματισμένα λες, να γίνει ΠΡΟΣΟΔΟΣ δια το Ελληνικό Ταμείο.
Για να δούμε λοιπόν.
Κυριακή Κοντή Γιορτή λέει ο λαός μας.

mavalexis είπε...

Η εναπόθεση των πάντων στην εξεύρεση ορυκτού πλούτου δεν είναι πανάκεια!

Η μοναδική λύση για την πρόοδο κάθε χώρας είναι η ταυτόχρονη κοινωνική-πολιτική-οικονομική-πολιτιστική ανάπτυξη, κι μέσω μιας τέτοιας σοβαρής αναπτυξιακής διαδικασίας θα προκύπτει και το κατάλληλο μοντέλο παραγωγής!

tonik21 είπε...

Ναι, δε λέω, έτσι γίνεται σε ομαλές περιόδους. Το θέμα είναι ότι μπήκαμε σε περίοδο ανωμαλίας και που ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα πράγματα.
Έτσι, όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν χτες και όχι σήμερα ή αύριο, πρέπει να έχουν βραχυχρόνιο χαρακτήρα για την επίλυση άμεσων προβλημάτων με αναγκαστική τη μετάθεση όσων γίνεται να πάνε πιο πίσω, όσο το δυνατόν πιο μακρυά, για να ανασάνει ο κόσμος από την επιδρομή του κράτους και των καρχαριών.

Λυπάμαι μόνο την επόμενη γενιά και ίσως και να αισθάνομαι ένοχος απέναντί της αν μπορούσα να κάνω κάτι γιαυτό έγκαιρα και δεν το έκανα. Η γενιά μου όμως ακολούθησε ότι της παρουσίαζαν και δεν έβλεπε το τι ερχόταν. Ποιός να την ενημερώσει άλλωστε? Οι "δημοσιογράφοι" ή οι εκάστοτε (ληστο)ηγέτες του? Εννοείται ότι "εμείς" τους ψηφίζαμε.
Τώρα..........

Γιαυτό λέω παραπάνω ότι θα περιμένω να δώ τι θα γίνει με τη λήξη της συμφωνίας στο τέλος του χρόνου.
Θα ΄γίνουν δικά μας και με τη βουλα, ή, τα έχουμε υποθηκεύσει πάλι.
Και ας μην ξεχνάμε Mavalexis ότι, δεν είμαστε ουτε καν βιοτεχνική χώρα. Ελάχιστη φυτική παραγωγή Πολύ ήλιο και ομορφιά που δεν ξέρουμε να πουλήσουμε σωστά και το υπέδαφος που λένε ότι είναι πολύ πλούσιο. Δεν μας έμεινε και τίποτα άλλο. Τι να εξάγουμε? εργατικά χέρια πάλι?