neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

Η ΘΕΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.




Αντί της ραστώνης που κατά παράδοση επικρατεί τέτοια εποχή στην πολιτική σκηνή της χώρας, παρατηρείται φέτος μία ασυνήθιστη, όσο και αδιάκοπη, κινητικότητα. Κινητικότητα, που εύλογα αποδίδεται στη πρώιμη προεκλογική περίοδο, στην οποία εισήλθε η χώρα από την αμετακίνητη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η άρνηση, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της υπερψήφισης οποιουδήποτε υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, συνδυάστηκε με την επίσπευση των εκλογών που επιθυμεί η Ιπποκράτους, με σκοπό την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της χώρας.

Η επόμενη κίνηση ή...μη κίνηση ανήκει πλέον στον Πρωθυπουργό! Ο Κ. Καραμανλής δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη για τον χρόνο των εκλογών και είναι σαφές ότι επιθυμεί να υπάρχει η ίδια ετοιμότητα, είτε αυτές διεξαχθούν το φθινόπωρο, είτε την άνοιξη.

Την τελική απόφαση βέβαια θα την λάβει πλέον μόνος του, αφού με παγιωμένο τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των δύο κομμάτων σε βασικό στόχο του Κ. Καραμανλή μετατρέπεται η δυνατότητα διατήρησης, έστω, της ηγεσίας της Ν.Δ. μετά από μια "ελεγχόμενη" ήττα.

Με φόντο τον προϋπολογισμό

Από πολλές κυβερνητικές πλευρές πάντως διαψεύδεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Από την άλλη πλευρά όμως, τα οικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι δύσκολα μπορεί να σχηματισθεί ένας αξιοπρεπής προϋπολογισμός, που να ανταποκρίνεται απ' τη μια στις βουλές της Κομισιόν για χαμηλά ελλείμματα κι απ' την άλλη να εξυπηρετεί τον Πρωθυπουργό και το κόμμα της Ν.Δ. σε έναν προεκλογικό σχεδιασμό με προοπτική διεξαγωγής των εκλογών το Μάρτιο του 2010.

Είναι δηλαδή σφόδρα πιθανό, η αφορμή που χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής για την πρόωρη προκήρυξη των τελευταίων εθνικών εκλογών του 2007 να αποτελέσει αυτή τη φορά, σε κάποιο βαθμό, πραγματική αιτία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεδομένου ότι, πέραν των μικροκομματικών συμφερόντων, είναι αμφίβολο το κατά πόσο είναι συμφέρον για τον τόπο ο σχηματισμός του προϋπολογισμού να πραγματοποιηθεί εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Εξέλιξη που αν συμβεί θα αποτελέσει οπωσδήποτε τραγική ειρωνεία!

Τα δύσκολα... από Σεπτέμβρη

Αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις και προς το παρόν μόνο εκτιμήσεις είναι δυνατό να γίνονται γι' αυτές, ενώ ότι άλλο ακούγεται ως...πληροφορία αποτελεί απλή παραφιλολογία. Αν και το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε μία περίοδο με σημαντικά ζητήματα που ζητούν διαχείριση, η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι σημαντικές αποφάσεις μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επικοινωνιακή διαχείριση της νέας γρίπης, η εντατική προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοση Χριστοφοράκου, η τακτική πλέον ανακοίνωση φιλολαϊκών μέτρων μέσα στο καλοκαίρι και γενικότερα η θερινή κυβερνητική... εργασιοθεραπεία (σε αντίθεση με τους χαλαρούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται στην αντιπολίτευση) αποτελούν σαφή δείγματα της πρόθεσης του Πρωθυπουργικού επιτελείου και ασφαλώς του ίδιου του Πρωθυπουργού να προχωρήσει, αν βρεθεί μια καλή ευκαιρία, σε εκλογές τον Φθινόπωρο, με πιθανότερο μήνα διεξαγωγής τους τον Οκτώβριο.

Πρόωρες εκλογές που θα επιχειρηθεί απ' την κυβέρνηση να χρεωθούν στην αντιδραστική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, πράγμα που εν μέρει θα είναι και αληθές, οπότε και περισσότερο πειστικό. Κι η αλήθεια είναι ότι, συνήθως, όταν ψάχνεις μια καλή ευκαιρία - και πολύ περισσότερο όταν προσπαθείς κιόλας να συμβάλεις στη δημιουργία της - τότε στο τέλος αυτή...εμφανίζεται!

1 σχόλιο:

Zogra είπε...

to profitiko arthro tou blog.....

o Omyros tha to xaraktirize "prooikonomia"...