neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΦΕΣΗΣ!

ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.



Τα προ ολίγων ημερών δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσιάζουν ανάγλυφα μια εικόνα κατάρρευσης όλων των βασικών πυλώνων της Ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ αρνητικός ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Ο Δείκτης Βιομηχανικής παραγωγής του Ιουνίου εμφανίζει πτώση 11,4% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2008, ο όγκος της κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι για τον μήνα Μάιο μειωμένος κατά 39,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, ενώ κι ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να παρουσιάσει μείωση πλησίον του 10% σε ετήσια βάση.

Αν κάποιος μελετήσει προσεκτικότερα τα σχετικά στοιχεία καταδεικνύεται ότι, σε αυτή τη πορεία ύφεσης που έχει εισέλθει πλέον η ελληνική οικονομία, ο μεγάλος ασθενής είναι ο κλάδος της οικοδομής και γενικότερα η αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, κατεγράφη τον Μάιο του 2009 έναντι του ιδίου μήνα του 2008 μείωση των αδειών οικοδομής κατά 23,7% και κατά 41,5% του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Και μόνο απαρατήρητο δεν πρέπει να περνά το γεγονός ότι ένας εκ των σημαντικότερων κλάδων για την οικονομία και ειδικότερα για την εγχώρια κατανάλωση είναι αυτός για τον οποίο ελήφθη και η μικρότερη μέριμνα από την πολιτεία. Ταυτόχρονα η αγορά ακινήτων αποτελεί έναν οικονομικό τομέα στον οποίο έχουν συσσωρευθεί σημαντικά δομικά προβλήματα με τη πάροδο του χρόνου. Σχετίζονται κυρίως, με την παρωχημένη φορολογική νομοθεσία των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Προβλήματα και παθογένειες

Χαρακτηριστικό είναι πως εντελώς καθυστερημένα το οικονομικό επιτελείο έλαβε ορισμένα μέτρα, με σημαντικότερο την εγγύηση του επιπλέον 25% της αξίας των ακινήτων που δεν κάλυπταν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Μέτρα τα οποία όμως μόνο ως ... "ασπιρίνη" μπορούν να χαρακτηρισθούν, συγκριτικά με το μέγεθος του προβλήματος και χαρακτηριστικό είναι ότι η εφαρμογή τους καθυστέρησε λόγω του αιφνιδιαστικού κλεισίματος του κοινοβουλίου για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Την ίδια ώρα η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών σε χαμηλά επίπεδα με την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας των μεταβιβάσεων, λόγω της εισαγωγής ΦΠΑ 19% στις διαμορφωμένες σε υψηλά επίπεδα αξίες των ακινήτων, οδηγούν σε σημαντικές στρεβλώσεις την αγορά.

Με τα ισχύοντα, είτε αυξάνεται υπερβολικά το φορολογικό κόστος μιας μεταβίβασης καθιστώντας τη τελικά ασύμφορη, είτε - στη συνήθη περίπτωση πραγματοποίησης συμβολαίων στην αντικειμενική αξία - κατασκευαστές και αγοραστές γίνονται εύκολα θύματα εκβιασμών, ιδίως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί αντικειμενικών αξιών, όπως αυτό διαμορφώθηκε επί Υπουργίας Ν. Χριστοδουλάκη.

Η ώθηση της αγοράς

Για να υπάρξει λοιπόν η επιζητούμενη, όσο και δύσκολη για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ανάκαμψη στον νευραλγικό για την οικονομία τομέα της αγοράς ακινήτων και τα κρατικά ταμεία να λαμβάνουν τα προϋπολογιζόμενα έσοδά τους μέσω της φορολογίας αναγκαίο είναι να ληφθούν τολμηρότερα μέτρα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν σταματούν να υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης ώθησης της αγοράς, μέσω μέτρων όπως η κατάργηση της πενταετίας για την υποβολή ΦΠΑ όταν το ακίνητο παραμένει απούλητο και η αναστολή για δύο τουλάχιστον χρόνια της υποβολής πόθεν έσχες για την αγορά μεγάλης αξίας ακινήτων.

Τέλος, το ίδιο και περισσότερο αναγκαίο, είναι να θεσμοθετηθεί ένα καθαρό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, βασισμένο στην επαναπροσέγγιση αντικειμενικών και αγοραίων αξιών, την ίδια στιγμή που θα θεσπισθεί (σε συνεννόηση αν τελικά χρειασθεί με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.) ένας κατά πολύ χαμηλότερος του σημερινού ΦΠΑ.

Η ανάγκη, όμως, ενός τέτοιου εξορθολογισμού του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου φαίνεται να γίνεται αντιληπτή μόνο απ' τους εμπλεκόμενους στην αγορά ακινήτων επαγγελματικούς φορείς και όχι - δυστυχώς - κι απ' το κατεξοχήν αρμόδιο για την πραγματοποίησή του επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: