neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΝΤΟΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΝΤΟΠΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ



Τουλάχιστον περίεργη, μπορεί να θεωρηθεί η τακτική που ακολουθήθηκε από τις διεθνείς αθλητικές αρχές για την υπόθεση του επανελέγχου, μετά από περίπου έξι (6) μήνες, του σχετικού δείγματος και της επακόλουθης τελικά επιβολής ποινής(κι ενώ το πρώτο είχε βρεθεί αρνητικό) της καταξιωμένης βαδίστριάς μας Αθανασίας Τσουμελέκα, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει, μετά την εξέλιξη αυτή, από τον πρωταθλητισμό. Επειδή είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το συγκεκριμένο θέμα επέλεξα να παραθέσω μια ιστορία σχετική με την πασίγνωστη υπόθεση-τηλεοπτικό σόου των Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου, που η αντιμετώπισή της απ' την ελληνική κοινωνία θεωρώ ότι χαρακτηρίζει και την αντίληψη που κυριαρχεί στην χώρα μας γύρω απ' τα θέματα ντόπινγκ, που ούτως ή άλλως απασχολούν την εγχώρια επικαιρότητά τα τελευταία χρόνια!

Είναι Αύγουστος του 2004 , ημέρα Κυριακή , και η θερινή ραστώνη περιορίζει την δράση για τους λίγους εναπομείναντες στην 135 Σμηναρχία Μάχης της νήσου Σκύρου σε έναν αργόσυρτο σχεδόν μεξικάνικο ρυθμό. Μπροστά σε μια τηλεόραση ένας ανθυπασπιστής και ένας σμηνίτης παρακολουθούν τα συγκλονιστικά γεγονότα που αφορούν στο θέμα της τρίτης μη εμφάνισης των Ελλήνων αθλητών Κ.Κεντέρη και Κ. Θάνου σε κλήση για αιφνιδιαστικό έλεγχο αντιντόπινγκ κοντρόλ της WADA και του επικαλούμενου απ’την μεριά των αθλητών τροχαίου ατυχήματός τους που συνταράζει εκείνες τις ημέρες την Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.

Για το θέμα οι δύο άντρες αλλάζουν κατά διαστήματα και κάποιες κουβέντες. Ο ευτραφής Έλληνας υπαξιωματικός, που στο ένα χέρι κρατά το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ως σκήπτρο και συγκλονισμένος μεταπηδά από κανάλι σε κανάλι προκειμένου να πληροφορηθεί καλύτερα τα γεγονότα ενώ στο άλλο χέρι κρατά ένα αυτοσχέδιο σάντουιτς μορταδέλας που τρώγοντάς το έχει καταφέρει να λερώσει την μισή του στολή , φαίνεται να είναι κατασταλαγμένος στις απόψεις του και αναφωνεί οργισμένος « Άντε ρε παλιοτόμαρο που μου ‘θελες και το χρυσό στην Αθήνα έλα να σου πω εγώ τώρα που να το βάλεις κι αυτό και τα άλλα που έκλεβες τόσα χρόνια κι εσύ και η άλλη που μας έκανε την μεγάλη σπρίντερ – έτσι όπως τα κάνατε ελάτε και πάρτε τα δικά μου μετάλλια τώρα » (κι αυτή είναι η ήπια εκδοχή). Ο σμηνίτης κάπως απορημένος απευθύνεται τότε στον ανθυπασπιστή και του λέει « Μα γιατί τέτοιο μένος κ. Ανθυπασπιστά; Φαίνεται πράγματι ότι οι αθλητές είναι μπλεγμένοι κι έχουν κι αυτοί μεγάλη ευθύνη στην ιστορία αλλά αυτό είναι αρκετό για να τους κάνει άχρηστους;». Αυτό ήταν. Η απάντηση του ευτραφούς αρβυλοφόρου έπεσε σαν κεραυνός: «Μα τι μου λες τώρα αγόρι μου; Είσαι καλά; Εγώ άμαν είχα πάρει όλ’αυτά τα φάρμακα που έπαιρνε το παλικάρι θα τα είχα κατέβει τα είκοσι δευτερόλεφτα (στα 200μ.) με την πρώτη κι όχι να παλεύω τόσα χρόνια όπως αυτός ο άσχετος».

Στο μόνο που πέτυχε διάνα ο σαρδελοφόρος άντρας είναι ότι μετά απ’αυτή και άλλες αντιστοίχου περιεχομένου στιχομυθίες που διαδραματίστηκαν στην συνέχεια, και ειδικότερα απ’την στιγμή που κατάλαβα πλέον ότι όλα όσα έλεγε τα πίστευε στα σοβαρά, πράγματι δεν ήμουν καλά μιας και όπως θα καταλάβατε ήμουν ο σμηνίτης της ιστορίας,. Σκοπός όμως της παραπάνω εξ ιστόρησης είναι να καταδείξει ότι η μάστιγα του ντόπινγκ δεν μπορεί να είναι πρόβλημα αποκλειστικά του αθλητισμού ή του πρωταθλητισμού αλλά είναι σε κάθε περίπτωση πρόβλημα που στην ουσία του ευθέως σχετίζεται με το επίπεδο και την ποιότητα των ατόμων-πολιτών που απαρτίζουν την κοινωνία και ειδικότερα με την παιδεία τους. Αν και το ντόπινγκ υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες εδώ και πολλές δεκαετίες , γεγονός που δε χωρεί αμφισβήτηση είναι ότι ανθίζει ραγδαία στα κράτη και στις κοινωνίες εκείνες που χαρακτηρίζονται από χαμηλό επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης , ατελές αν όχι παντελώς υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα και χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Κοινό χαρακτηριστικό των στρεβλώς ανεπτυγμένων ή αναπτυσσόμενων κοινωνιών – όπως πρώην ΕΣΣΔ , ΗΠΑ , Ελλάδα , Κίνα - είναι απ’τη μια η επιθυμία προώθησης διεθνούς και εσωτερικής προπαγάνδας απ’την πλευρά του κράτους και ειδικότερα απ’τους εκάστοτε αξιωματούχους του και απ’την άλλη ο συνδυασμός χαμηλού βιοτικού επιπέδου και έλλειψης στοιχειώδους παιδείας, τουλάχιστον κάποιας μερίδας του πληθυσμού τέτοιων κοινωνιών. Αντίθετα σε χώρες όπου παρατηρείται ικανοποιητικός ή υψηλός βαθμός κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης – όπως οι σκανδιναβικές και κάποιες κεντροευρωπαϊκές χώρες - που συνήθως συνοδεύεται ή και προϋποθέτει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες το αποτέλεσμα είναι να μην θεωρείται αποδεκτό αλλά ούτε και επιτρεπτό να χρησιμοποιείται το ντόπινγκ ως μέσο προπαγάνδας και καταξίωσης. Σε τέτοιες υγιείς κοινωνίες το ντόπινγκ ευνόητο είναι ότι μπορεί να υπάρχει μόνο μεμονωμένα και παροδικά και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να εξελιχθεί σε μάστιγα.

Συμπερασματικά η μάστιγα του ντόπινγκ δεν αφορά αποκλειστικά τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό αλλά κυρίως άπτεται του αν και κατά πόσο η κάθε κοινωνία είναι ευεπίφορη στην προπαγάνδα και σε φθηνές εμπορικές πρακτικές. Έτσι στις κοινωνίες που μαστίζονται απ΄το ντόπινγκ τούτο συμβαίνει τόσο στον πρωταθλητισμό όσο και στον ,ολιγάριθμο συνήθως – λόγω έλλειψης παιδείας , ερασιτεχνικό αθλητισμό τους ενώ στις κοινωνίες που το φαινόμενο του ντόπινγκ δεν εμφανίζεται παρά μεμονωμένα είναι ταυτόχρονα υγιής και ο πρωταθλητισμός αλλά και, ο πολυάριθμος κατά βάση λόγω υψηλής κουλτούρας , ερασιτεχνικός αθλητισμός τους. Και καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ότι ο ανθυπασπιστής της προαναφερθείσης ιστορίας σε μια κοινωνία υποκουλτούρας αποτελεί παράδειγμα τυπικής συμπεριφοράς ενώ σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία θα αντιμετωπίζονταν περίπου ως εξωγήινος.

Υ.Γ. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Ι. Ιωαννίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι κατά την περίοδο πριν την Ολυμπιάδα είχε επισκεφθεί το Άγιον Όρος προκειμένου πεφωτισμένοι καλόγεροι να του δώσουν δύναμη προκειμένου να αντιμετωπίσει την επικοινωνιακή χιονοστιβάδα που είχε προκληθεί απ' τα συνεχή κρούσματα ντόπινγκ!Ενδεικτική περίπτωση λειτουργίας..λειτουργού της Ελληνικής...Δημοκρατίας. Ήμαρτον...

1 σχόλιο:

Striker είπε...

epestrepses drymiteros....apithanos o sardelas me to mortadelosantouits....apithanos o ksanthos ypourgos....
ta ypoloipa oute kan xreiazetai na ta sxoliasw!! mia xara