neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η περιβαλλοντικά ασυνείδητη Barbie και το «green washing»…


Είναι γεγονός! Μέγα θέμα προέκυψε με την περιβαλλοντική συνείδηση της Barbie. Για την ακρίβεια το ζήτημα αφορά τη «μαμά» της Barbie, την κατασκευάστρια εταιρεία παιδικών παιχνιδιών Mattel, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εμπορίας της διάσημης κούκλας.

Πιο συγκεκριμένα η Greenpeace ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η συσκευασία της Barbie αποτελείται από υλικά προερχόμενα από τα τροπικά δάση της Ινδονησίας. Η διεθνής μη Κυβερνητική Οργάνωση κατηγορεί την βιομηχανία παιχνιδιών Mattel, όπως και την Walt Disney, ότι συμβάλλουν στην ραγδαία αποψίλωση της ασιατικής χώρας.

Μια ημέρα πριν, μάλιστα, ακτιβιστές της οργάνωσης, ντυμένοι Ken, κρέμασαν στα κεντρικά γραφεία της Mattel, κοντά στο Λος Αντζελες, πανό το οποίο έγραφε ότι η συσκευασία της Barbie συμβάλλει στην καταστροφή των τροπικών δασών. Το τεράστιο ροζ και μπλε πανό που κρέμασαν στο κτήριο της Mattel απεικόνιζε συγκεκριμένα τον Ken να δηλώνει: "Barbie, τελειώσαμε. Δεν βγαίνω με κορίτσια που καταστρέφουν τα δάση".

Η συγκεκριμένη εταιρία απασχολεί τις ΜΚΟ και το διεθνή τύπο εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω των αμφιλεγόμενων ακολουθούμενων πρακτικών της. Σε μια προσπάθεια, δε, να διασκεδάσει τις αρνητικές κριτικές και εντυπώσεις, περίπου τρία χρόνια πριν, το 2008, η Mattel είχε πραγματοποιήσει καμπάνια για την «πράσινη στροφή» της Barbie. Η ονομασία της καμπάνιας ήταν «Barbie BCause» και αναφερόταν στη μελλοντική κατασκευή από την εταιρεία οικολογικών αξεσουάρ της κούκλας, προκειμένου να μεταδοθεί ένα «πράσινο» μήνυμα στους μικρούς φίλους και φίλες της.

Φυσικά και τότε η κριτική ήταν εντονότατη, καθώς φαινόταν ακατανόητη η σκέψη της εταιρείας να επιχειρεί να οικοδομήσει ένα προφίλ φιλικό προς το περιβάλλον, εξακολουθώντας να βασίζει την παραγωγή των βασικών προϊόντων της σε περιβαλλοντικά απαράδεκτες πρακτικές. Πρακτικές, που χωρίς αμφιβολία καταστρέφουν τα τροπικά δάση και ωθούν στην εξαφάνιση απειλούμενων ειδών, όπως οι τίγρεις! Βλέπετε οι καιροί είναι τόσο πονηροί που σε ορισμένες περιπτώσεις οι κολοσσοί του εμπορίου δεν αρκούνται απλά στη συνέχιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που προκαλούν, αλλά ανερυθρίαστα αναζητούν ένα φιλο-περιβαλλοντικό μανδύα, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το κυνήγι της περιβαλλοντικά βλαπτικής κερδοφορίας τους!

Οι αποδείξεις όμως για την αντι-περιβαλλοντική δράση της εταιρίας βρέθηκαν. Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές της χρησιμοποίησαν ειδικές τεχνικές που έδειξαν ότι η συσκευασία της Barbie προέρχεται από τα τροπικά δάση της Ινδονησίας. Οι ακτιβιστές εντόπισαν πιστοποιητικά της εταιρείας που δείχνουν ότι η Mattel, μαζί με άλλες εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων και η Disney, χρησιμοποιούν συσκευασίες που παράγονται από την ινδονησιακή χαρτοποιϊα Asia Pulp and Paper (APP). Η τελευταία κατηγορείται από την Greenpeace για καταστροφή των τροπικών δασών, αν και δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσοστό του χαρτιού που χρησιμοποιεί η Mattel στις συσκευασίες της και προέρχεται από την τελευταία.

Είναι φανερό ότι στις μέρες μας, εκτός από ορισμένες γνήσιες προσπάθειες για την περιβαλλοντική προστασία και την εισαγωγή της έννοιας της βιωσιμότητας στις διαδικασίες παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης προϊόντων, το λεγόμενο «green washing» γίνεται όλο και μεγαλύτερη απειλεί για όσους πασχίζουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ενός βιώσιμου για τον άνθρωπο πλανήτη. Γι’ αυτό είναι καλό όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι γονείς να προσέχουν τις αγορές τους και να μπορούν σταδιακά να ξεχωρίζουν ποιες πρακτικές κατασκευής προϊόντων και ειδικότερα παιχνιδιών βοηθούν σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και ποιες όχι!

Άλλωστε τα παιδιά μας είναι αυτά που, κυρίως, θα υποστούν τις συνέπειες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: