neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Η σημασία της...αποχής



Στην συζήτηση αυτή για την διαφαινόμενη υψηλή αποχή στις φετινές ευρωεκλογές συμμετέχει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με βασικό κοινό επιχείρημα ότι οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα του πολίτη. Παρ’ όλα αυτά τα κόμματα και σε αυτές τις ευρωεκλογές προτάσσουν στον προεκλογικό τους λόγο θέματα που αφορούν αποκλειστικά την εσωτερική πολιτική.

Στην πραγματικότητα η πολιτική της Ένωσης ασκείται κατά βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και – οπωσδήποτε - το Συμβούλιο Κορυφής. Από την άποψη αυτή το ουσιαστικό περιεχόμενο που θα μπορούσαν να έχουν οι ευρωεκλογές θα ήταν η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού ευρωπαϊκού πολιτικού λόγου προσανατολισμένου στην εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης, με την περαιτέρω ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων του ευρωκοινοβουλίου σε βάρος των προαναφερθέντων ευρωοργάνων που ασκούν ουσιαστικά την εξουσία. Μια τέτοια βέβαια εξέλιξη θα σήμαινε ταυτόχρονα απεμπόληση σειράς παραδοσιακών εθνικών προνομίων, όπως για παράδειγμα το βέτο.

Είναι σε θέση όμως σήμερα κάποιο απ’ τα πολιτικά κόμματα να προτάξει ανοιχτά έναν τέτοιο ανανεωτικό πολιτικό λόγο έτσι ώστε η υπερψήφισή του στις 7 Ιουνίου να σηματοδοτεί μια διαφορετική πολιτική αντίληψη για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή η αντίληψη περί πολιτικού κόστους - ιδίως σε μια μικρή πληθυσμιακά χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία σε συμβολικό επίπεδο θα στοίχιζε ιδιαίτερα η απεμπόληση προνομίων όπως το βέτο - καθηλώνει τις πολιτικές δυνάμεις σε μια κενή περιεχομένου ρητορική για την μεγάλη σημασία της...ευρω-ψήφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: