neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

«Πατροκτονίας» συνέχεια...




Μία εβδομάδα μετά το συμβούλιο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η ένταση εντός του ΣΥΝ, αντί να εκτονωθεί, οξύνεται! Ο θόρυβος γύρω απ’ τη παραίτηση του Αλαβάνου δεν λέει να κοπάσει, αν και φαίνεται ότι ο ίδιος δεν θα μεταβάλλει αύριο – όπου και αναμένονται νέες επίσημες δηλώσεις του – την αρχική του απόφαση.

Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μία άτυπη τριχοτόμηση, εκτός απ’ την παραδοσιακή διαφοροποίηση μεταξύ αριστερού ρεύματος και της ανανεωτικής πτέρυγας, θα υπάρχουν δύο τάσεις πλέον και εντός του αριστερού ρεύματος, μεταξύ του αποχωρούντος και του «πολιτικού παιδιού του».

Κι όλα αυτά την ώρα που το συγκεκριμένο κόμμα εμφανίζει την πιθανότητα συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα, έχοντας για πρώτη φορά το πλεονέκτημα σε μία πιθανή σχετική πολιτική συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΕΛΟΣ !!!


ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ 1081/12.06.09 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΤΗ ΤΡΕΛΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΣΕΣ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΟΥ ΦΕΡΝΑΝ ΛΑΔΩΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΥΧΝΑ ΑΘΕΩΡΗΤΟ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ''ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ''!!!




ΤΩΡΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ!!!




ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ 01.07.2009 ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΔΩΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ ΔΗΛΑΔΗ Φ.Π.Α




ΣΤΟ http://www.leonangel.blogspot.com/ παραγγέλνετε το πάκετο ερωτήσεων που θέλετε να κάνετε και εμείς σας απαντούμε άμεσα!




Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Το γεω...κομματικό πλεονέκτημα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ


Το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στην οποία αναμένεται να "διασταυρώσουν τα ξίφη τους" το αριστερό ρεύμα και η ανανεωτική πτέρυγα, με φόντο το δυσάρεστο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Αιχμή της διαμάχης αποτελεί το αν στην πορεία θα συνεχισθεί αποκλειστικά η χρήση της υπάρχουσας καταγγελτικής ρητορικής ως έχει ή αν αυτή θα εμπλουτισθεί κι από μια λογική κυβερνησιμότητας. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι η αποτυχία του ΣΥΝ συνοδεύτηκε κι από τη μη καταγραφή ισχυρής δυναμικής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Έτσι οι ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, αν και ηττημένοι, εμφανίζονται ως οι ωφελημένοι των Ευρωεκλογών λόγω της ιδιαίτερης θέσης τους στον πολιτικό χάρτη.

Το ερώτημα, που αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να απαντηθεί, είναι πως θα διαχειρισθούν στην Κουμουνδούρου τόσο την ήττα, όσο και το γεω...κομματικό τους πλεονέκτημα!

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Το μεταναστευτικό...«επαναπατρίζεται»




Το μεταναστευτικό ζήτημα φαίνεται να...«επαναπατρίζεται» στην πολιτική ατζέντα των κομμάτων. Η ανάλυση των ευρωαποτελεσμάτων έπεισε τα κομματικά επιτελεία ότι η εκλογική επιβράβευση του ΛΑΟΣ οφείλεται στην ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος.

Φυσικά το μεταναστευτικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλες προσεγγίσεις. Αυτό όμως που έπληξε τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα, είναι πως το κατέταξαν στις υποσημειώσεις του προεκλογικού τους διαλόγου και των πολιτικών τους προτεραιοτήτων.

Η στάση αυτή της μη-θέσης των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, σε ένα οπωσδήποτε υπαρκτό και κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ζήτημα σε συνδυασμό με την αποφυγή μαξιμαλιστικών υπερβολών από τον Γ. Καρατζαφέρη οδήγησε στην ανάδειξη απ’ τους πολίτες πλέον του μεταναστευτικού και της ασφάλειας σε θέμα κεντρικού πολιτικού ενδιαφέροντος.

Το αποτέλεσμα είναι τα καθοδηγητικά όργανα των κομμάτων ήδη να ψάχνουν εναγωνίως στα συρτάρια τους για να ανασύρουν τις όποιες - και όσο - επεξεργασμένες θέσεις των κομμάτων τους.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Η...πολιτική ζωή συνεχίζεται



Τα πολυαναμενόμενα, για τους κομματικούς μηχανισμούς και μόνο, αποτελέσματα των Ευρωεκλογών επιβεβαίωσαν το πολιτικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ πλέον αποτελεί την πρώτη πολιτική δύναμη. Δεν εμφανίζει όμως ακόμα δυναμική αυτοδυναμίας. Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο της πρόκλησης απ’ το ΠΑΣΟΚ Εθνικών εκλογών τον Μάρτιο με αφορμή την διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Η ρήση περί της σοφίας της λαϊκής εκλογικής βούλησης στις φετινές ευρωεκλογές επιβεβαιώθηκε πλήρως. Στα τελικά ποσοστά των κομμάτων αποτυπώνεται με σαφήνεια η γενική άποψη που επικρατεί στην κοινωνία ότι ο Κ. Καραμανλής κι η Ν.Δ. αρμενίζουν...στραβά και ταυτόχρονα ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δικαιούνται το πρόκριμα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά οι πρόωρες εκλογές - αυτή την στιγμή - δεν είναι διόλου επιθυμητές.

Προς το παρόν το εκλογικό πόρισμα λέει ότι η πολιτική ζωή συνεχίζεται και οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, ή τέλος πάντων μπορούν ακόμα να περιμένουν!

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Η παραδοξότητα των ευρωεκλογών



Με την κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής σηματοδοτήθηκε το πέρας της προεκλογικής περιόδου των φετινών Ευρωεκλογών, η οποία υπήρξε μια απ’ τις πιο συγκρουσιακές προεκλογικές περιόδους Ευρωεκλογών ακριβώς λόγω της απαξίωσης που γνωρίζει το πολιτικό σύστημα κι ιδιαίτερα τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία.

Η "κοκορομαχία" που κυριαρχεί εδώ και καιρό στην πολιτική ζωή και εντάθηκε ακόμα περισσότερο με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής, το οποίο προφανώς έγινε με σκοπό να οργανωθεί ένας πολιτικός διάλογος βασισμένος στην ξεπερασμένη ξύλινη κομματική γλώσσα, δεν άλλαξε και πολλά πράγματα σε ότι αφορά την εκλογική δυναμική των κομμάτων.

Το μόνο που τελικά μένει απ’ το άγχος Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την ακριβή καταγραφή του μεγέθους της τελικής τους διαφοράς είναι το δισυπόστατο παράδοξο που παρακολουθήσαμε και το οποίο έγκειται στο ότι στις εκλογές για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής μας αντιπροσώπευσης δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, την στιγμή μάλιστα που το κυβερνητικό έργο...αναβλήθηκε, με το κλείσιμο του κοινοβουλίου, για να επικεντρωθεί ο πολιτικός κόσμος στην ανάδειξη της υψηλής σημασίας που έχει για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη η πορεία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Η αποχή της...συμμετοχικής δημοκρατίας




Καθώς η πολιτική επικαιρότητα, λίγες ημέρες προ των ευρωεκλογών, κατακλύζεται απ’ τα παπαγαλάκια και τα πολωτικά λεκτικά σχήματα περί βαρβαρότητας κόμματα και κοινωνία είναι φανερό ότι δεν...απασχολήθηκαν όχι μόνο με την ουσία των ευρωπαϊκών ζητημάτων, αλλά ούτε καν και μ’ αυτή καθ’ αυτή την επιλογή των ακριβοπληρωμένων εκπροσώπων μας.

Διαβάζω στον τύπο ότι, επειδή μέχρι σήμερα ο μισθός εκάστου Ευρωβουλευτή είναι ίσος με τον μισθό του Βουλευτή του Κράτους μέλους που αυτός προέρχεται, προαναγγέλθηκε σχετική ρύθμιση απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταξύ των Ευρωβουλευτών ανισότητες που εκ των πραγμάτων ως σήμερα υφίστανται. Ρύθμιση βάση της οποίας οι Έλληνες Ευρωβουλευτές ευνοούνται αφού πρόκειται να έχουν αύξηση στις αποδοχές τους κατά 50%.

Υπερτριπλάσια βέβαια του σημερινού μισθού του Ευρωβουλευτή - 4.800 ευρώ - είναι τα επιδόματα και λοιπά έξοδα που δικαιολογεί στους Βουλευτές του το Ευρωκοινοβούλιο και με την ίδια ρύθμιση επιχειρείται να τροποποιηθεί επί το αυστηρότερο η δυνατότητα χρήσης κι η δικαιολόγηση των διάφορων αυτών δαπανών, λόγω ακριβώς της προς ίδιον όφελος εκμετάλευσής τους που έχει ως τώρα διαπιστωθεί.

Υπό το πρίσμα αυτό ως κρίσιμο ζήτημα αναδεικνύεται, εκτός απ’ το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου κάθε πολιτικής δύναμης, ο τρόπος εκλογής εκείνων που θα επιλεχθούν να εκφράσουν την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την κάθε μία κομματική άποψη για την πολιτική της Ένωσης και πολύ περισσότερο την άποψη των πολιτών που θα τους ψηφίσουν.

Όπως όλοι όμως είδαμε τα κόμματα κατά βάση επέλεξαν την θεαματική παρουσίαση των επικεφαλείς των Ευρωψηφοδελτίων και των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων, χωρίς ουδόλως να απασχοληθούν με το μείζονος σημασίας αυτό θέμα για την ποιότητα της δημοκρατίας που έχουμε στον τόπο.

Κι αν ακόμα υπάρχουν δυσκολίες εφαρμογής κάποιου άλλου τρόπου εκλογής των Ευρωβουλευτών μας, πάντως όχι ανυπέρβλητες, το λιγότερο που θα ανέμενε κανείς από κόμματα όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που βαυκαλίζονται ότι έχουν εμβαθύνει την εσωκομματική τους δημοκρατία, είναι να επιχειρήσουν ένα διαφορετικό τρόπο επιλογής των υποψηφίων.

Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικότερα ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου έχει επανειλημμένως υψώσει απ ‘ τις πρώτες ημέρες της ηγεσίας του την σημαία της συμμετοχικής δημοκρατίας. Στην διαδικασία επιλογής όμως των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κινήματος, όπως και των άλλων πολιτικών φορέων πλην του ΣΥΡΙΖΑ, προτιμήθηκε η κλασσική πρακτική της κατάρτισης κομματικής λίστας υποψηφίων απ’ τον αρχηγό.

Έτσι απ’ ότι φαίνεται στην διαδικασία επιλογής ευρωβουλευτών η συμμετοχική δημοκρατία προτίμησε την...αποχή ακολουθώντας, ή ορθότερα καθοδηγώντας, την στάση πολυπληθούς, όπως όλα δείχνουν, μερίδας συμπολιτών μας σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Η σημασία της...αποχής



Στην συζήτηση αυτή για την διαφαινόμενη υψηλή αποχή στις φετινές ευρωεκλογές συμμετέχει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με βασικό κοινό επιχείρημα ότι οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα του πολίτη. Παρ’ όλα αυτά τα κόμματα και σε αυτές τις ευρωεκλογές προτάσσουν στον προεκλογικό τους λόγο θέματα που αφορούν αποκλειστικά την εσωτερική πολιτική.

Στην πραγματικότητα η πολιτική της Ένωσης ασκείται κατά βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και – οπωσδήποτε - το Συμβούλιο Κορυφής. Από την άποψη αυτή το ουσιαστικό περιεχόμενο που θα μπορούσαν να έχουν οι ευρωεκλογές θα ήταν η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού ευρωπαϊκού πολιτικού λόγου προσανατολισμένου στην εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης, με την περαιτέρω ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων του ευρωκοινοβουλίου σε βάρος των προαναφερθέντων ευρωοργάνων που ασκούν ουσιαστικά την εξουσία. Μια τέτοια βέβαια εξέλιξη θα σήμαινε ταυτόχρονα απεμπόληση σειράς παραδοσιακών εθνικών προνομίων, όπως για παράδειγμα το βέτο.

Είναι σε θέση όμως σήμερα κάποιο απ’ τα πολιτικά κόμματα να προτάξει ανοιχτά έναν τέτοιο ανανεωτικό πολιτικό λόγο έτσι ώστε η υπερψήφισή του στις 7 Ιουνίου να σηματοδοτεί μια διαφορετική πολιτική αντίληψη για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή η αντίληψη περί πολιτικού κόστους - ιδίως σε μια μικρή πληθυσμιακά χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία σε συμβολικό επίπεδο θα στοίχιζε ιδιαίτερα η απεμπόληση προνομίων όπως το βέτο - καθηλώνει τις πολιτικές δυνάμεις σε μια κενή περιεχομένου ρητορική για την μεγάλη σημασία της...ευρω-ψήφου.