neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ Η «ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ» ΤΩΝ 3!


Προσωπικές στρατηγικές και βραχυπρόθεσμα συμφέροντα εξυπηρετεί το μανιφέστο της κυβερνητικής τρόικας…

Με τη θέση ότι «στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε, συναθροίζονται πολλές προϋπάρχουσες “υπο–κρίσεις”, με βασικότερη όλων το συντεχνιασμό…» ξεκινά το διαδικτυακό άρθρο των υπουργών Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδου και Ι. Ραγκουση. Την ώρα, όμως, που τα τρία εξέχοντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατηγορούν πολλές και πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες για την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύση στην κρίση, μοιάζει να μην αντιλαμβάνονται ότι η κίνηση που συναποφάσισαν δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ακριβώς μια από τα ίδια που με τόσο μένος καταγγέλλουν.
Με το κοινό άρθρο τους οι τρεις, ουσιαστικά, παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» ως μια «υπουργική συντεχνία», υποτίθεται βέβαια υπέρ της προόδου, όπως βέβαια διατείνονται κι εκείνοι οι οποίοι κατακρίνονται σφοδρότατα από αυτούς. Κι από την άλλη πλευρά, η απουσία αναφοράς από την ανάλυσή τους οποιασδήποτε άλλης αιτίας για την παρούσα οδυνηρή κρίση, πέρα από τις υπαρκτές ευθύνες συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων, δίνει την εντύπωση ότι η άτυπη υπουργική τρόικα διακατέχεται από κάποιου είδους αντι-συνδικαλιστική μανία και ότι τα «μέλη» της έχουν ενστερνιστεί μια μονόπλευρη ανάγνωση των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας και Πολιτείας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μαζί με το όποιο ιδεολογικό υπόβαθρο συνυπάρχουν και μελλοντικές προβολές των προσωπικών στρατηγικών των τριών υπουργών!
Η φιλόδοξη και συναινετική Άννα
Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν ξεχνά ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 είδε τις υψηλές φιλοδοξίες της να συνθλίβονται άδοξα, λόγω της πόλωσης που προκλήθηκε από την κόντρα μεταξύ του αμφισβητούμενου τότε Προέδρου του κόμματός της και σημερινού Πρωθυπουργού - που είχε αποφασίσει να δώσει τη μάχη της διατήρησης της θέσης του - και του βιαστικού Βαγγέλη Βενιζέλου, που με τις αψυχολόγητες κινήσεις του αποδυνάμωσε την προοπτική αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό η υπουργός Παιδείας, η οποία διατηρεί αναλλοίωτες τις φιλοδοξίες της, πολιτεύεται πλέον πολύ πιο προσεκτικά, ώστε να μη βρεθεί για άλλη μια φορά εκτός κούρσας όταν, αργά ή γρήγορα, τεθεί και πάλι θέμα ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η διάθεση παραχωρήσεων – ακόμα και της άρσης του ασύλου - προς τη δεξιά και ακροδεξιά, για την ψήφιση του νόμου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παραχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου η υπουργός να πιστωθεί την επίτευξη της, ούτως ή άλλως πολυπόθητης σε αυτή την πολιτική συγκυρία, συναίνεσης.
Η συνυπογραφή της, δε, στο κείμενο των τριών, έχει ως βασικό σκοπό τη γρήγορη κεφαλαιοποίηση των κερδών της πρόσφατης και καθαρά επικοινωνιακού τύπου επιτυχίας της και την καταγραφή της ως δυνητικής ηγέτιδας του κόμματος.
Ο αγχώδης Α. Λοβέρδος
Ο Α. Λοβέρδος μετά την προ τετραετίας εσωκομματική επικράτηση του κ. Παπανδρέου, αντιλήφθηκε γρήγορα ότι η συνέχιση της υπέρ-έκθεσης του στο πλευρό του κ. Βενιζέλου θα ήταν άκρως επιζήμια για το πολιτικό του μέλλον, κι έτσι αποφάσισε εγκαίρως την πολιτική αυτονόμησή του. Ανέλαβε εξ αρχής ρόλο υπερασπιστή του μνημονίου, σε αντίθεση με την παλιότερη παθητική ουδετερότητα του νυν Αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, γι’ αυτό και δυσαρεστήθηκε - έως και «σοκαρίστηκε» - από την επαναφορά στο παιχνίδι της διαδοχής του κ. Βενιζέλου, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.
Τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνταν σε δημοσιογραφικά γραφεία, ο κ. Λοβέρδος διαβουλευόταν με ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και των ΜΜΕ για την ανάληψη εντυπωσιακότερων πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα η ίδρυση ιδεολογικού φορέα διαμόρφωσης πολιτικής ή ακόμα και την ευθεία αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου και την ταυτόχρονη δημόσια παρουσίαση πρότασης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό τον πρώην Πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.
Το άγχος, όμως, του υπουργού Υγείας, από τη δυναμική επανάκαμψη του Ευ. Βενιζέλου ως πιθανού διαδόχου στην ηγεσία του κόμματος, φαίνεται να εκτονώθηκε με το κείμενο πολιτικής πλατφόρμας των τριών, τουλάχιστον προς το παρόν…
Δυναμική επαναφορά Ραγκούση
Όσο για τον Ι. Ραγκούση, μετά το «ψαλίδισμά» του βάση της επιθυμίας του κ. Βενιζέλου κατά την τελευταία κυβερνητική αναδόμηση και τους, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενους χειρισμούς του στη σύγκρουση του υπουργείου Υποδομών με τους ιδιοκτήτες ταξί, η ένταξή του στην ομάδα των συντακτών του εν λόγω κειμένου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επανατοποθέτησής του στο κάδρο των υποψηφίων διαδόχων του Πρωθυπουργού, σκέψη που φαίνεται να υπήρξε το κύριο αίτιο για την υπογραφή του στο κείμενο.
Ο κ. Ραγκούσης είναι ο μόνος εκ των τριών που έσπευσε να περιορίσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τη συμμαχία του με τους δύο συναδέλφους του, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ad hoc συμμετοχή στην ομάδα, κι αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τωρινή υπογραφή του δεν τον δεσμεύει σε καμία στο εξής κοινή πορεία με τους συνυπογράφοντες.
Το βραχυπρόθεσμο κοινό συμφέρον
Γενικότερα, οι τρεις υπουργοί, λόγω των ανοιχτών κοινωνικών μετώπων τους και της στοχοποίησή τους από ισχυρότατες ομάδες πίεσης, έχουν εκ των πραγμάτων κοινά βραχυχρόνια συμφέροντα αλληλοκάλυψης και συμπόρευσης, για την εξυπηρέτηση των οποίων, αλλά και γενικότερα της κατά βάση νεοσυντηρητικής πολιτικής τους, προτιμούν να εμφανίζονται, έστω και προσωρινά, ως ενδοκυβερνητική συμμαχία μεταρρυθμιστών, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη πολιτική περιθωριοποίηση οποιουδήποτε εξ αυτών…

45 ΠΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ «ΧΡΩΜΑΤΙΣΑΝ» ΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΘΗΝΑ!


Η κρίση αλλάζει την τέχνη και παράλληλα την αναμειγνύει στη νυχτερινή διασκέδαση…

Η Ελλάδα σε κρίση, η τέχνη σε παράκρουση. Λεφτά για φιέστες τέλος. Νέοι χώροι, νέες αναζητήσεις, νέες καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, ακόμα και νέες τιμές. Η πρόσφατη σύνθετη καλλιτεχνική εκδήλωση, σε ανακαινισμένο πρώην βιομηχανικό χώρο των Πετραλώνων και θέμα «45 πόστερ ελληνικών συγκροτημάτων στην εμβληματική διάσταση 50Χ70», υπήρξε αδιάψευστος μάρτυς της νέας αθηναϊκής καλλιτεχνικής και ψυχαγωγικής πραγματικότητας και των μεταβολών τους, που προϊόντος χρόνου θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές!
Το πολύ-θεματικό δρώμενο τέχνης και διασκέδασης, εκτός από το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης των αφισών ερμηνευτών και συγκροτημάτων, είχε στην ατζέντα του και ζωντανή εμφάνιση καλλιτεχνών, για σόου των οποίων είχαν δημιουργηθεί τα πόστερ, ενώ ακολούθησε πάρτι από το δυναμικό του θρυλικού μπαρ «ΟΚΤΑΝΑ» των Εξαρχείων. Η «Ν» βρέθηκε στο χώρο της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, συνομιλώντας με το κοινό και δημιουργούς που συμμετείχαν στο δρώμενο.
Νέου τύπου χώρος
Όλα αυτά συνέβησαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στην αρχή της οδού Αλκμήνης στα Πετράλωνα, στο πρώην εργοστασιακό κτήριο της «Πάλκο» και πλέον πλήρως αναμορφωμένο και γνωστό ως το «The HUB». Πρόκειται οικοδόμημα που εδώ και ένα χρόνο έχει μετατραπεί σε έναν υπερ-σύγχρονο πολυχώρο της πρωτεύουσας, φιλοξενώντας από διεθνείς συναντήσεις και επιστημονικά συνέδρια μέχρι θεατρικές παραστάσεις και κάθε λογής εκθέσεις.
Το ραντεβού προσέλευσης για το κοινό ήταν καθορισμένο για τις δέκα το βράδυ και η ατμόσφαιρα στο χώρο απολύτως συμβατή με το θέμα της έκθεσης.
Η έκθεση και μουσικές
Στους συρόμενους τοίχους της έκθεσης, που είχαν επιστρατευθεί για τις παρουσιαζόμενες 50Χ70 πολύχρωμες, κατά βάση, αφίσες, συνωστίζονταν για περισσότερο από δύο ώρες δημιουργοί και κοινό, με συναισθήματα θαυμασμού και μνήμες από σημαντικές στιγμές του παρελθόντος.
Στόχος των διοργανωτών της εκδήλωσης - If Untitled architects και talk design studio - όπως οι ίδιοι λένε, είναι η νοερή φιλοτέχνηση ενός «κολλάζ της εικόνας της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, πολύ μακριά από την τρέχουσα εμπορική μουσική “υπνοπαιδεία” και η κοινή παρουσίαση διαφορετικών μουσικών ρευμάτων και δημιουργικών ταυτοτήτων»!
Συμμετέχοντες δημιουργοί στην έκθεση, τόσο οι καλλιτέχνες που επιμελήθηκαν κατά καιρούς εξώφυλλα σε δίσκους και δισκάκια ξενόγλωσσων τραγουδιών, ως επί τω πλείστων ελλήνων ερμηνευτών και συγκροτημάτων, όσο και τα ίδια τα μουσικά υποκείμενα, που αποτέλεσαν και την αρχική αιτία κατασκευής των τυπωμένων ή και ψηφιακών πόστερ. Ανάμεσά τους, οι δημιουργοί των αφισών Γεωργία Καρύδη, HOPE, TOMEK, Μαρίνα Κυρίτση, Δημήτρης Καραΐσκος και οι ερμηνευτές και συγκροτήματα, Βασιλικός, Burger Project, Last Drive, Film και Etten, Tax Collectors, Μαριέττα Φαφούτη.
H μουσική διάσταση της εκδήλωσης ανατέθηκε στους Film και την Etten, που τους είχε προλογίσει ο Kid Flicks και τους ακολούθησαν μουσικοί παραγωγοί του πάλε ποτέ δυναμικού του ιστορικού Εξαρχειώτικου ροκ μπαρ ΟΚΤΑΝΑ. Η χαρισματική φωνή της Etten, συνδέθηκε με τον ροκ λυρισμό των Film, προσφέροντας μοναδικές στιγμές φωνητικής και μουσικής δημιουργίας στους θεατές του πολύ-θεματικού σόου. Η χημεία του συγκροτήματος άλλωστε ήταν εκ προοιμίου δεδομένη καθώς, η ερμηνεύτρια είχε ξεκινήσει την πορεία της ως φωνή της μπάντας.
Τέχνη και κρίση
Σε κάθε εκδήλωση της αθηναϊκής νύχτας, πλέον, πλανάται στην ατμόσφαιρα η «οσμή» της σοβούσας και πολυδιάστατης κρίσης. Στο χώρο του ανακαινισμένου βιομηχανικού κτηρίου την περασμένη Παρασκευή, οι αθηναίοι και αθηναίες που προσήλθαν παρακολούθησαν το σπονδυλωτό καλλιτεχνικό δρώμενο πληρώνοντας για τα αλκοολούχα τους 4 ως 6 ευρώ. Οι θεατές του σόου ήταν φανερό ότι ανήκουν σε εκείνους που αναζητούν ένα διαφορετικό περιεχόμενο στη διασκέδασή τους, η οποία εκτός από την τροφοδότηση των βασικών ενστίκτων μπορεί να συνυπάρξει και ως πτυχή σε καλλιτεχνικά εγχειρήματα, με ευρύτερες διαστάσεις και νοήματα!
Θέτοντας παρόμοιους προβληματισμούς για την αλληλεπίδραση τέχνης και κρίσης στη Μαρίνα Κυρίτση, ζωγράφο και δημιουργό δύο εκθεμάτων-πόστερ για παλαιότερες εμφανίσεις των Tax Collectors, εκείνη σχολίασε ότι: «Μοναδικός δρόμος για την τέχνη, μετά από μια εποχή ευμάρειας και καλλιτεχνικού αποπροσανατολισμού, είναι η δυναμικότερη επιστροφή στα ουσιωδέστερα της ανθρώπινης ύπαρξης και σε τρόπους έκφρασης που επαναφέρουν τη σύνδεση του ατομικού με τη συλλογικότητα, εντός ενός αμφιλεγόμενου νέου περιβάλλοντος, με νέα μέσα επικοινωνίας και δικτύωσης, ικανά πάντως να δώσουν, υπό προϋποθέσεις, ένα νέο δυναμισμό στους σύγχρονους καλλιτεχνικούς δρώντες και στην αλληλεπίδρασή τους με το κοινό».
Η κρίση αλλάζει στο πέρασμά της την τέχνη, ακόμα και την διασκέδαση. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από εκδηλώσεις όπως αυτή της έκθεσης των 45 πόστερ και των εναλλακτικών προτάσεων που την έντυσαν μουσικά. Όσο ο κοινωνικός κοχλασμός εντείνεται τόσο τα πολύ-θεματικά νέου τύπου, και ιδιαίτερα τρόπου, ψυχαγωγικά δρώμενα θα πολλαπλασιάζονται και θα σηματοδοτούν νέες τάσεις στην τέχνη και τη διασκέδαση!