neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Vous parlez… spanish!



Με ευκολία η Ισπανία κατέκτησε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη μπασκετική διοργάνωση, όπως αναμενόταν από την αρχή του τουρνουά, κι ιδιαίτερα από τη στιγμή που αντίπαλός της στον τελικό βρέθηκε αυτή η χωρίς «χημεία», και παρά το ταλέντο της παντελώς ασύνδετη, Γαλλία. Οι «τρικολόρε» βρέθηκαν στο φετινό τελικό του ευρωμπάσκετ περισσότερο ελλείψει άλλης ευρωπαϊκής εθνικής μπάσκετ , παρά λόγω δικής τους δυναμικής, με αποτέλεσμα οι «φούλιας ρούχας» να προσθέσουν, κάνοντας περίπατο, ένα ακόμα τρόπαιο στη συλλογή τους!

Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή του τουρνουά, με την αύξηση των ομάδων και τη συμμετοχή των καλύτερων ομάδων και σε δεύτερο όμιλο πριν τη μετάβασή τους στους νοκ-άουτ αγώνες, φάνηκε ότι μάλλον αναβαθμίστηκε η διοργάνωση, αν και μένουν πολλά ακόμα να γίνουν σε επίπεδο διοίκησης ευρωπαϊκού μπάσκετ, τόσο για τις διασυλλογικές διοργανώσεις όσο και για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Σημαντική, επίσης, ήταν η συμμετοχή «αστέρων» του ΝΒΑ στις υποχρεώσεις των εθνικών τους ομάδων, ιδιαίτερα σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία, κι η οποία ανέβασε κατακόρυφα το επίπεδο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Λιθουανίας, κι αποτελεί, οπωσδήποτε, φωτεινό παράδειγμα και για ορισμένους βαλκάνιους «αστέρες» – και «αστεράκια» - διαφόρων πρωταθλημάτων, ιδίως Σέρβους και Έλληνες…

Και εις άλλα με υγεία, καλό προ-ολυμπιακό και ολυμπιακό τουρνουά του χρόνου στο Λονδίνο, και κάθε ευρωμπάσκετ και μουντομπάσκετ να είναι πιο θεαματικό από το προηγούμενο!

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

6η, «προ-ολυμπιακή» και πιο δυνατή!



Στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι της η εθνική ομάδα μπάσκετ απέδειξε για άλλη μια φορά τη μαχητικότητά και τη σοβαρότητά της, έστω κι αν δεν κέρδισε τελικά τους γηπεδούχους Λιθουανούς, έστω κι αν δεν κρινόταν από την απόδοσή της κάποιος σημαντικός στόχος, παρά μόνο η τελική κατάταξή της στη διοργάνωση. Η νέα καλή εμφάνιση της εθνικής, μάλιστα, ήρθε παρά την απουσία - πέραν όσων διεθνών από την αρχή δε βρέθηκαν στη Λιθουανία - και των τραυματιών Ζήση και Καϊμακόγλου, καθώς και του Μπουρούση, κατά το ήμισυ, τουλάχιστον, του αγώνα.

Στο σημερινό ματς, πέρα από την καλή τακτική του προπονητικού επιτελείου και την καλή εκτέλεση των σχεδιασμών του από τους παίχτες της ομάδας στο παρκέ, όσο και την καλή εμφάνιση του Κώστα Βασιλειάδη στο δεύτερο ημίχρονο, που έλειψε σε προηγούμενα παιχνίδια της εθνικής, η ελληνική ομάδα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά έμαθε από τα λάθη της, αφήνοντας υποσχέσεις για καλύτερη διαχείριση των παιχνιδιών στο εξής, κι ειδικότερα στα κρίσιμα σημεία τους. Μπορεί και στην αποψινή αναμέτρηση να μην κατάφερε να κερδίσει ένα παιχνίδι που πήγε στον πόντο στα τελευταία λεπτά, αλλά πιστώνεται ότι το προσπάθησε με το σωστό τρόπο και σίγουρα με το ότι δεν τα παράτησε όταν η γηπεδούχος αντίπαλός της πήρε διαφορά. Αντίθετα, κατάφερε να ξαναφέρει το ματς στα ίσια, παρότι δεν ευτύχησε να επιτύχει την πλήρη ανατροπή και να κατακτήσει την 5η θέση.

Η τιμητική 6η θέση είναι το λιγότερο για την εθνική μας. Το σημαντικότερο είναι το εισιτήριο για το προ-ολυμπιακό τουρνουά, με το οποίο επιστρέφει στις αποσκευές της από τη Λιθουανία και η πιθανότατη, πλέον, συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα του 2012 στο Λονδίνο, καθώς και οι ελπίδες επιτυχιών που αφήνει στους έλληνες φιλάθλους ακόμα και για το άμεσο μέλλον!

Υγ. Χρήσιμο θα είναι η αυτοπεποίθηση που κέρδισαν πολλοί από τους νεότερους διεθνείς, να μεταφραστεί σε καλύτερη απόδοση τους στις υποχρεώσεις τους με τους συλλόγους τους και, φυσικά, σε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα που τους φιλοξενούν, πράγμα που αν συμβεί θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους όσο και στην ισχυροποίηση του χαρακτήρα της εθνικής μας ομάδας.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Λονδίνο ερχόμαστε…



Στον δικό της τελικό απέναντι στη Σερβία, η εθνική ομάδα αποδείχτηκε αντάξια των περιστάσεων, κατακτώντας το εισιτήριο για τη συμμετοχή της στο προ-ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου! Οι τρεις παλιοί της εθνικής μαζί με το Νικ Καλάθη και τα άλλα νέα παιδιά, εμφανίστηκαν σήμερα πειθαρχημένοι, όπως και σε όλο το τουρνουά, πήραν ως συνήθως τα ριμπάουντ και σημείωσαν τους απαραίτητους πόντους για να κάμψουν τους απογοητευτικούς σε άλλη μία διοργάνωση Σέρβους…

Παρά τις εμφανείς αδυναμίες της Σερβικής ομάδας, η εξώθησή μιας από τις πλέον παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ στους αγώνες κατάταξης των θέσεων 7-8, με την παράλληλη είσοδο της Ελλάδας στο προ-ολυμπιακό και τη διεκδίκηση από τους διεθνείς μας της 5ης θέσης, αποτελεί την εγγραφή μια σοβαρής υποθήκης για την περεταίρω ενδυνάμωσης αυτής της νεανικής ελληνικής εθνικής ομάδας! Το προπονητικό επιτελείο της ομάδας μας υπό τον Η. Ζούρο, άλλωστε, δικαίωσε τις επιλογές της ομοσπονδίας αυτή τη φορά και εγγυάται, πια, την ετοιμότητά της εθνικής στις μάχες που θα ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον.

Περαστικά στο Νίκο Ζήση και σύντομα να είναι κοντά στις υποχρεώσεις της εθνικής για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, που με λίγο μεγαλύτερη προσοχή στο ματς με τη Γαλλία και στα σημεία του παιχνιδιού που η μπάλα «έκαιγε», θα μπορούσαν να είχαν ήδη αρχίσει να έρχονται. Λονδίνο ερχόμαστε…

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Εύθραυστη, αλλά με προοπτική!



Στο κρίσιμο ματς της εθνικής με τη Γαλλία φάνηκαν όλα όσα οι πιο ψύχραιμοι παρατηρούσαν από την αρχή του τουρνουά. Η ελληνική ομάδα είναι ένα πειθαρχημένο σύνολο, περιορισμένου ταλέντου, που ακόμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα δύσκολα. Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στο πρώτο από τα δύο παιχνίδια που έδινε εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά, παρότι η εθνική υπερίσχυσε τακτικά των άμυαλων Γάλλων και για 35 λεπτά κρατούσε την τύχη της στα χέρια της!

Τη συγκεκριμένη αδυναμία της, η εθνική μας θα πρέπει να την ξεπεράσει ή έστω να την περιορίσει στο αυριανό και πλέον καθοριστικό για την πορεία της ματς κατάταξης και προκρίματος για τη δυνατότητα διεκδίκησης της συμμετοχής της στην επερχόμενη Ολυμπιάδα! Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει, ιδιαίτερα, οι τρεις παλιοί της ομάδας να δώσουν πολλά παραπάνω στο παιχνίδι που ακολουθεί, κι ειδικότερα στα τελευταία, συνήθως, κρίσιμα λεπτά.

Όπως και να έχει, η Ελλάδα θα επιστρέψει σαφώς ενδυναμωμένη από τη Λιθουανία, έχοντας αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα και στυλ παιχνιδιού, οπότε με μία-δύο δυνατές προσθήκες παιχτών υψηλής κλάσης από τους πολλούς απόντες αυτού του ευρωμπάσκετ και τη διατήρηση του τεχνικού της επιτελείου, θα παρουσιαστεί εξαιρετικά δυνατή στην επόμενη διοργάνωση που θα κληθεί να συμμετάσχει, όποια, τελικά, κι αν είναι αυτή!

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μια άλλη προσέγγιση για την τίμια αποχώρηση και τα στρατηγικά λάθη του «Τζίγγερ»!



Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έδειξε για άλλη μια φορά ότι, αν μη τι άλλο, είναι καλής πάστας άνθρωπος, από εκείνους που σπανίζουν στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τίμιο παιδί ή καθώς τα χρόνια περνούν, άντρας που τιμάει τα παντελόνια του!

Το δρόμο της αρετής!

Ο «Τζίγγερ», μετά και το οριακό ματς του αποκλεισμού από τη Μακάμπι είχε δύο δρόμους, της «αρετής και της κακίας», αν το δούμε πιο λυρικά. «Βάζω χρήμα ή αποχωρώ χωρίς απαιτήσεις», μιλώντας για «αρετή», κι από την άλλη, «ταλαιπωρώ την ομάδα αφήνοντάς τη να χρεώνεται, χωρίς να εκφράζω καθαρά τις πραγματικές προθέσεις μου για αυτήν», όπως υπαγόρευε η «κακία»… Έχοντας λίγα, αλλά μοιραία ομολογουμένως, λάθη στη διοικητική του πορεία στο Σύλλογο, αλλά και όντας πάντα καθαρός στους λόγους ενασχόλησής του με το αντικείμενο, δε μπορούσε παρά να κρατήσει έντιμη στάση και σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για την ομάδα.

Τα ζύγισε και αποφάσισε, όπως και το 2008, ότι δεν άντεχε ή δεν επιθυμούσε να πράξει την οικονομική υπέρβαση που απαιτείται από πλευράς του και της οικογένειάς του, για να ανακτήσει την κυριαρχία στα τεκταινόμενα του Π.Α.Ο., στο σημείο που τα τελευταία χρόνια, καλώς ή κακώς, είχαν φθάσει τα πράγματα, κατασταλάζοντας στην παραχώρηση των μετοχών της οικογένειάς του σε οποιονδήποτε σοβαρό ενδιαφερόμενο, χωρίς αντίτιμο!

Η περιορισμένη αυτοκριτική και τα στρατηγικά λάθη…

Ο εκπρόσωπος της απενεργοποιημένης πια μεγαλομετόχου οικογένειας της αθηναϊκής ομάδας μίλησε και για ορισμένα λάθη του, αν και η αυτοκριτική του αποδείχθηκε περιορισμένη σε εύρος, τελικά, κι εστιασμένη σε μια καμπή του γηπεδικού, η οποία δεν ήταν η μόνη κρίσιμη στο θέμα και σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε απλώς έναν λανθασμένο τακτικό χειρισμό, Ζήτημα, δε, μικρής σημασίας, μπροστά στις συνέπειες για τον ίδιο και την ομάδα μερικών σημαντικότατων λαθών του, σε στρατηγικό βεβαίως επίπεδο!

Τρία, θεωρώ, ότι υπήρξαν τα βασικά λάθη στρατηγικής του Γιάννη Βαρδινογιάννη, στην εμπλοκή του με τα της «πράσινης» αθλητικής οικογένειας:

Η άγαρμπη εκδίωξη του καπετάνιου Γιώργου Βαρδινογιάννη το 2000!

Νιώθοντας νέος και δυνατός εκδίωξε με τον πλέον άγαρμπο τρόπο το θείο του και πρώτο όσο και ιστορικό Πρόεδρο της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός Α.Ο., Γιώργο Βαρδινογιάννη, τον γνωστό και μόνο αληθινό καπετάνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου - όπως εγκωμιαστικά δήλωσε κι ο ίδιος πια -, κι ευρύτερα του ελληνικού αθλητισμού!

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, ως προς το άκομψο των τότε – όχι και τόσο διακριτικών – μεθοδεύσεών του, η δήλωση του μετέπειτα επικεφαλής της ομάδας για την τρομερή ομάδα των Γ. Βαρδινογιάννη και Ι. Κυράστα του 1999-2000, της οποίας τη σεζόν είχε κρίνει «αποτυχημένη», λόγω της τελικής κατάταξής της στη 2η θέση, ανεξαρτήτως της ποιότητας ποδοσφαίρου, όπως είχε πει, που απέδωσε τότε ο Παναθηναϊκός, με εμφανή τελικό στόχο να αναλάβει τότε άμεσα την ομάδα.

Νομίζω, ότι και ο ίδιος σήμερα θα έχει αντιληφθεί ότι μπορεί να ήταν τελείως διαφορετική η πορεία των πραγμάτων, αν είχε αποφασίσει να βάλει τη δική του δίψα - ή και της στενότερης οικογένειάς του - για διαδοχή και τον εγωισμό του, για μία-δύο σεζόν ακόμα στην άκρη, αντί να οδηγήσει τον τότε και διαχρονικό άλλωστε ηγέτη του Π.Α.Ο., τον μεγαλύτερο εγωιστή, ίσως, που γνώρισε το ελληνικό ποδόσφαιρου, να «καταπιεί» λόγω και του συγγενικού δεσμού το δικό του εγωισμό, μένοντας στην άκρη και αναμένοντας τη στιγμή που ο νέος επικεφαλής και η ομάδα θα χρειαζόντουσαν την όποια συμβολή του, για να τη δώσει απλόχερα και χωρίς ανταλλάγματα, όπως και αργότερα,σύμφωνα και με την ομολογία του «Τζίγγερ», συνέβη!

Η καθυστέρηση προσωπικής εμπλοκής του «Τζίγγερ» ως το 2003…

Η θεώρηση της διοίκησης μιας ελληνικής εταιρείας αθλητικού θεάματος και μάλιστα της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός, ως εύκολης υπόθεσης και η τοποθέτηση του Αγγ. Φιλιππίδη, ως υποτιθέμενου τεχνοκράτη, χωρίς την παραμικρή όμως τεχνογνωσία στο χώρο, καταρχάς του ποδοσφαίρου, κι ειδικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αντί της άμεσης ενασχόλησης του ίδιου του Γιάννη Βαρδινογιάννη με την καθημερινότητα της ποδοσφαιρικής ομάδας, οπωσδήποτε του στέρησε - εκτός από την αποφυγή του φιάσκου της Ριζόπουλης και - ιδιαίτερα πολύ και κρίσιμο - χρόνο στη δική του άνδρωση στο δύσκολο αυτό χώρο.

Άλλωστε, αποδείχτηκε ό,τι πιο δύσκολο, αντιλαμβάνομαι, έχει διαχειριστεί, τουλάχιστον επιχειρηματικά, ο μέχρι το 2008 ηγέτης του Παναθηναϊκού, πράγμα που προφανώς θα έχει καταλάβει και ο ίδιος, μετά την αναγκαστική υποχώρηση της μετοχικής επιρροής της οικογένειά του στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. στο 0%, όπως ο ίδιος πια αποφάσισε, από το 90% και πλέον που είχε παραλάβει προ δεκαετίας και κάτι, από τον καπετάνιο θείο του και πάλαι ποτέ κραταιό ηγέτη του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου και αθλητισμού, Γιώργου Βαρδινογιάννη!

Η ανολοκλήρωτη στροφή προς τους «μπαρουτοκαπνισμένους» Γιαννακόπουλους το 2008...

Τρίτο και τελευταίο, αλλά όχι έλασσων, λάθος του Γιάννη Βαρδινογιάννη υπήρξε ο χειρισμός του στην απόφασή του για άνοιγμα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και σε άλλους ενδιαφερόμενους για να γίνουν μέτοχοι του το κρίσιμο καλοκαίρι του 2008. Εκεί ο Γιάννης Βαρδινογιάννης «χάθηκε στη μετάφραση»!

Ο ίδιος πρέσβευε ένα άλλο τρόπο λειτουργίας, αυτή που διεκδικούσαν την είσοδό τους πρόβαλλαν κάτι λαοφιλές αλλά θόλο και σίγουρα χωρίς κάποιο κοινό πλάνο στο βάθος των πραγμάτων, πλην της επιθυμίας τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να εισέλθουν στην παναθηναϊκή οικογένεια. Παρόλα αυτά, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης άνοιξε την ιστορική «πράσινη» Π.Α.Ε., ανεξαρτήτως θέσης του καθενός στην επετηρίδα, μάλλον και ως μη όφειλε ακόμα-ακόμα… Το άνοιγμα του Παναθηναϊκού και της τότε διοίκησή του έπρεπε να γίνει σταδιακά και από κάποια άποψη με λογική όντως επετηρίδας, δίνοντας την ευκαιρία αρχικά στους αειθαλής και ακούραστους ηγέτες και αιμοδότες της ένδοξης μπασκετικής ομάδας και του ιστορικού Αθλητικού Ομίλου, Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, που πλέον αναγνωρίζει σε όλη της την έκταση της προσφοράς τους και ο «Τζίγγερ», να αποκτήσουν με την ανάλογη οικονομική εισφορά στην ομάδα ικανό ποσοστό μετοχών και φυσικά την ουσιαστική διαχείριση-διοίκηση της ομάδας για επίσης ικανό και συμφωνημένο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας του οποίου και πάλι ούτως ή άλλως ο ίδιος ο ακόμα ακμαίος Ι. Βαρδινογιάννης θα είχε την ευθύνη - σε συνεννόηση με τους δύο γηραιούς (80 ετών περίπου και οι δύο) – να αποφασίσει για το μέλλον της ομάδας του Παναθηναϊκού και το ρόλο του σε αυτήν.

Κι όλα αυτά, έστω κι αν χρειαζόταν να παρακάμψει την άγρια πολεμική που είχε ανοίξει προς τον ίδιο και την οικογένειά του, άλλο νεότερο μέλος της ιδιοκτήτριας οικογένειας του μπασκετικού Παναθηναϊκού και φυσικά υποδεικνύοντας μαζί με την οικογένεια Γιαννακόπουλου στους άλλους υψηλού ή και ορισμένων χαμηλότερου επιχειρηματικού βεληνεκούς υποψήφιους μετόχους, ότι ο δρόμος για τη συμμετοχή στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. περνά, σε κάθε περίπτωση, από την έμπρακτη συνεισφορά στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, καταρχάς με την προσφορά σημαντικής οικονομικής, ακόμα και, διοικητικής βοήθειας στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, με τα τόσα από τότε προβλήματα.

Ο «κύβος ερρίφθει» για τους μπρούκληδες και κάθε φίλαθλο του Π.Α.Ο.!


Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, πάντως, αποχωρεί έντιμα, όπως άλλωστε πορεύτηκε τόσα χρόνια στον Παναθηναϊκό. Αποφάσισε ότι, αφού με το κλίμα που επικρατεί τόσο εντός Παναθηναϊκού όσο και στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον και την κοινωνία και μη τολμώντας να κάνει ένα βήμα μπροστά και να πάρει τις οικονομικές και αγωνιστικές τύχες του Παναθηναϊκού στα χέρια του, ήταν η ώρα να ολοκληρώσει το βήμα προς τα πίσω, αποχωρώντας οριστικά και χωρίς να διεκδικεί τίμημα για τις μετοχές της οικογένειά του στην ανώνυμη εταιρεία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο σε όποιον θέλει άμεσα ή έστω λίγο αργότερα να επωμιστεί αυτό το δυσβάσταχτο, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, όσο και ελκυστικό «φορτίο»!

Συνοπτικά, ο «Τζίγγερ», αν και ακολούθησε στην πορεία του το δρόμο της «αρετής», δεν αποδείχθηκε απόλυτα επαρκής στο να επιβληθεί ως όφειλε στους εκπροσώπους της «κακίας», τόσο εντός των «πράσινων τοιχών» όσο, φυσικά, κι εκτός αυτών… Το «μπαλάκι» της ευθύνης, τώρα όμως, πηγαίνει στους άλλους και μέχρι πρόσφατα πολύφερνους, αλλά στην πράξη - κατά βάση και πλην αδερφών Γιαννακόπουλων – άκαπνους και σε ορισμένες ακόμα περιπτώσεις μπρούκληδες φαφλατάδες και λαϊκιστές μετόχους της πολυμετοχικότητας!

Στην ουσία, όμως, η ευθύνη πηγαίνει σε κάθε φίλαθλο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, που πρέπει άμεσα να αντιληφθεί ότι στην κυριολεξία τελείωσαν τα ψέματα και ότι παρά τη δυσκολία της εποχής, ήρθε η ώρα που πρέπει όλοι μαζί και ξεχωριστά ο κάθε ένας υποστηρικτής της Παναθηναϊκής αθλητικής οικογένειας, όπως και οποιασδήποτε άλλης αθλητικής συλλογικότητας, πέρα από χειροκροτητής ή επικριτής-«γιουχαιστής» ενεργειών των άλλων, να πάρει ακόμα και μέρος του βάρους του οικονομικού, διοικητικού και λειτουργικού κομματιού του ποδοσφαιρικού τμήματος και των άλλων αθλητικών τμημάτων του Συλλόγου…

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Της λείπουν παραστάσεις...


Όπως ανέμεναν οι εμπειρότεροι μπασκετικοί το στραβοπάτημα ήρθε νωρίς για την εθνική και μάλιστα από μια ομάδα χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, την ΠΓΔΜ. Παρά τη διαφορά, το παιχνίδι παιζόταν στα ίσια μεταξύ των δύο ομάδων μέχρι και τα πρώτα λεπτά της 4ης περιόδου, πριν πάρουν διψήφια διαφορά πόντων οι Σκοπιανοί και εγκαταλείψουν, ουσιαστικά, την προσπάθεια οι έλληνες διεθνείς.

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν την ήττα, αλλά δύο από αυτούς είναι οι πιο βασικοί:

- Πρώτος και δομικός λόγος, φυσικά, οι για διάφορους λόγους απουσίες των πλέον σημαντικών εν ενεργεία καλαθοσφαιριστών, όπως οι Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής, Σχορτσιανίτης, Περπέρογλου, Μαυροκεφαλίδης, οι οποίοι αποτελούν από μόνοι τους μια υψηλού επιπέδου ανταγωνιστική ομάδα, κάνοντας να μοιάζει η τωρινή σύνθεση της εθνικής – εξαιρουμένων βεβαίως των παλιοσειρών Φώτση, Ζήση, Μπουρούση – με δεύτερη ομάδα!

- Δεύτερος λόγος, που βαρύνει διοίκηση και τεχνική ηγεσία, η έλλειψη παραστάσεων των μελών της συγκεκριμένης ομάδας, ιδιαίτερα λόγω των πολύ χαλαρών φιλικών που έδωσε η εθνική κατά την περίοδο προετοιμασίας της για το ευρωμπάσκετ που παρακολουθούμε.

Ειδικά στο σημερινό ματς η εθνική Ελλάδος θα μπορούσε πιθανότατα να κάμψει την ΠΓΜΔ, παρά τις ελλείψεις της, αν είχε δώσει περισσότερα ανταγωνιστικά φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, προκειμένου να εμπεδωθούν ικανοποιητικές αγωνιστικές και ψυχικές αντιδράσεις σε σημεία που «καίει» η μπάλα!

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπονομευθεί η προσπάθεια της εθνικής μας ομάδας από γρήγορες και εύκολες επικριτικές αναφορές και λογικά για αυτό θα φροντίσει όσο μπορεί και η ομοσπονδία. Είναι αλήθεια ότι οι παρόντες δίνουν αυτό που έχουν σε σχέση με όσους προτίμησαν την αποχή τους, κι ιδίως τους αδικαιολόγητους εξ αυτών, αλλά και η τεχνική ηγεσία είναι γεγονός ότι έχει αναλάβει δύσκολο έργο και οι προσπάθειές της είναι σε ορθή κατεύθυνση.

Από την άλλη πλευρά, η αποκαλούμενη από διάφορους φαμφαρο-δημοσιογράφους, που μάλλον κρύβονται τελευταία λόγω των χαμηλότερων φετινών δυνατοτήτων της εθνικής, καλό είναι να ανασυνταχθεί και να αποδώσει άμεσα ικανοποιητικό μπάσκετ, γιατί οδυνηρές ήττες όπως αυτή με τους γιουγκο-μακεδόνες πονάνε…

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί το ΠΑΣΟΚ 37 χρόνια μετά έχει ακόμα τον τρόπο του…


Δεν πάνε ούτε τρεις μήνες από όταν, μετά την απαράδεκτη στάση των δυνάμεων ασφαλείας στις απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες πολιτών στην πλατεία Συντάγματος στις 15 Ιουνίου, η Μυρσίνη Λοΐζου απαγόρευσε στο ΠΑΣΟΚ τη χρήση του τραγουδιού του πατέρας της Μάνου στις εκδηλώσεις του!

Το κυβερνών κόμμα, όμως, στην πανηγυρική συνδιάσκεψή του για τις 3 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ίδρυσης του προ τριανταεπτά ετών, απέδειξε για άλλη μια φορά γιατί είναι το κόμμα που έχει κυβερνήσει την Ελλάδα για περισσότερα χρόνια από τη μεταπολίτευση και ύστερα. Κατά την είσοδο του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος, Γ. Παπανδρέου, στα ηχεία του κλειστού γηπέδου που γινόταν η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ έπαιζε μουσικό θέμα σε… ρεμίξ όμως έκδοση του «Καλημέρα Ήλιε» του Μάνου Λοΐζου, όσο και του γνωστού «Carmina Burana», που κατά το παρελθόν έντυνε μουσικά τις ομιλίες του αείμνηστου Α. Παπανδρέου.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ! Γι’ αυτό κερδίζει συχνά-πυκνά την εμπιστοσύνη του λαού και διατηρεί πάντα περίοπτη θέση στην καρδιά του! Καταφέρνει, το δίχως άλλο, να βρίσκει μονίμως ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας και σίγουρα στα δικά του…
Χρόνια Πολλά ΠΑΣΟΚ! Αν και η δική σου μακροζωία μοιάζει πιο πιθανή από της χώρας, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό…