neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Οι πάσχοντες από χαμηλή αυτοεκτίμηση στον Λοβέρδο και γρήγορα…




Το δίχως άλλο, το θερμό Σ/Κ που πέρασε ανήκει ολοκληρωτικά στον Α. Λοβέρδο. Ο υπουργός Υγείας αποκαμωμένος από την υπερ-προβολή που απέκτησε ο παλιόφιλός του Β. Βενιζέλος, μετά την ανέλιξή του σε αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης, αποφάσισε να δείξει στους ενδοκυβερνητικούς και όχι μόνο ανταγωνιστές του ότι είναι – κι αυτός – εδώ!

Άρχισε με τα διπλά πυρά προς τον Γ. Παπανδρέου και τον Β. Βενιζέλο, αποδίδοντας στον πρώτο ότι ηγήθηκε μιας δημαγωγικής αντιπολίτευσης γνωρίζοντας πως δεν υπήρχαν λεφτά και στον δεύτερο ότι χρησιμοποίησε λανθασμένα τον όρο επιλεκτική χρεωκοπία, ενώ ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις του με την… απειλή προς τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία ότι αν συνεχιστεί το κλίμα έντονων διαμαρτυριών ο ίδιος και το κόμμα του θα εγκαταλείψουν την εξουσία! Ο αθλητικός και μάτσο Λοβέρδος είπε συγκεκριμένα: «Προσέξτε γιατί αλλιώς θα φύγουμε»…

Μετά την τελευταία δήλωση του υπουργού, όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης σε αυτή τη χώρα νομίζω ότι θα πρέπει να τρέξουν άμεσα στον Α. Λοβέρδο, αφού είναι προφανές ότι η δική του αυτοεκτίμηση ξεχειλίζει από τα μπατζάκια, οπότε χαρίζοντάς λίγο από αυτήν στους πάσχοντες συνανθρώπους του είναι σίγουρο ότι οι τελευταίοι θα βρουν πολύ γρήγορα την υγειά τους!

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Επιτέλους βρέθηκε ΥΠΕΞ...



Παρακολουθώντας κανείς τη συνέντευξη τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Σταύρου Λαμπρινίδη και Hillary Clinton, αντίστοιχα, γινόταν αμέσως αντιληπτό το εξής απλό: Η χώρα απέκτησε και πάλι υπουργό Εξωτερικών!

Αυτό, φυσικά, είναι ανεξάρτητο από την ορθότητα της στρατηγικής που θα υπηρετήσει ο κ.Λαμπρινίδης στα εξωτερικά θέματα της χώρας, όσο και από εάν συνολικά η θητεία του θα κριθεί αποδοτική για την Ελλάδα. Μετά την αρχική ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων από τον Πρωθυπουργό προσωπικά, σε μια στιγμή που μόνο εύκολο δεν ήταν να έχει στραμμένη την προσοχή του στο συγκεκριμένο τομέα, και την εν συνεχεία ανάθεση του κρίσιμου πόστου στον σχετικά άπειρο Δ. Δρούτσα, οπωσδήποτε, έχει μια αξία από μόνο του το γεγονός ότι η Ελλάδα επανέκτησε μια ευπρόσωπη εκπροσώπηση στη διεθνή αρένα.

Ο κοσμοπολίτης Σ. Λαμπρινίδης είναι προφανές ότι χαίρει εκτίμησης από επιφανή μέλη της διεθνούς κοινότητας και αναμφίβολα είναι καλός γνώστης της καλλιέργειας θερμών διαπροσωπικών επαφών και σχέσεων με τους ανά τον κόσμο διαμορφωτές της γνώμης των πολιτών διαφόρων χωρών και - το κυριότερο - των πολιτικών τους!

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστεροδεξιά


Για πολλά χρόνια (και δικαίως) το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές με το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Οι μνήμες του μετεμφυλιακού κράτους, οι διώξεις της Καραμανλικής εθνικοφροσύνης και το δράμα της Αριστεράς άνδρωσαν μια ολόκληρη γενιά πολιτών οι οποίοι έβλεπαν τα όνειρα τους να ψαλιδίζονται. Η χούντα του 1967 αποτέλεσε την επιτομή του κράτους της Δεξιάς όπου απλά η business as usual αντιδημοκρατική δεξιά ανάγνωση του κοινωνικού γίγνεσθαι εκτραχύνθηκε και αποθεώθηκε.

Μετά το 1974 το εκκρεμές μετατοπίστηκε άρδην. Η κοινωνική ανάγνωση έγινε αριστερή με τη νομιμοποίηση αρχικά της απόλυτης κυριαρχίας Καραμανλή από το Θεοδωράκη (Καραμανλής ή Τάνκς), την ανταπόδοση του Καραμανλή (νομιμοποίηση ΚΚΕ, σοσιαλμανία με κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων) και την ελλιπή οργανωτική προετοιμασία της χώρας για την είσοδο στην ΕΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ το 1981 θύμιζε περισσότερο το κίνημα του Μπάαθ της Μέσης Ανατολής, ένα κράμα δηλαδή σοσιαλισμού και εθνικισμού το οποίο όμως ήρθε να εξυπηρετήσει την κοινωνική και ιστορική ανάγκη για εθνική συμφιλίωση και αποκατάσταση του κοινωνικού κεφαλαίου που είχε εξατμιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο η ανάγνωση συνέχιζε να παραμένει αριστερή. Δυναμικές μειοψηφίες στα πρότυπα της αυτοδιαχείρισης των Σοβιέτ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση μέρους της εξουσίας. Τα πανεπιστήμια, οι χώροι δουλειάς, μεγάλες εργοστασιακές μονάδες, οι ΔΕΚΟ, τα αθλητικά σωματεία και ομοσπονδίες αυτονομήθηκαν από διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας υπό το πρίσμα μια ανεύθυνης δημοκρατικότητας και ενός κακώς εννοούμενου μοντέλου αυτοδιαχείρισης. Αυτά τα απαράτ της νέας νομενκλατούρας άρμεγαν την ιερή αγελάδα του κράτους με αμείωτη ένταση και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η δημοκρατική διαδικασία που ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ κατέληξε στη δημιουργία σκληροπυρηνικών συντεχνιών που αντιστοιχούν σε μοντέλα κρατικού κορπορατισμού που άνθισαν σε αυταρχικά καθεστώτα του παρελθόντος.

Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στην αριστεροδεξιά ανορθολογική διαχείριση των υποθέσεων του κράτους από τον εμφύλιο και ύστερα. Η ελληνική πολιτεία χωλαίνει ως προς την ύπαρξη θεσμών και δομών αστικού κράτους. Έννοιες όπως διάκριση εξουσιών, λογοδοσία, έλεγχος, αναδιανομή πλούτου, αξιοκρατία και ορθολογισμός έμειναν να διδάσκονται μόνο στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Η παράδοση του φιλελευθερισμού των αρχών του 20ου αιώνα χάθηκε με τη Γερμανική κατοχή και κυρίως με τον εμφύλιο που ακολούθησε. Έκτοτε βασίλεψε ο ανορθολογισμός, το πελατειακό σύστημα και οι έτοιμες λύσεις από το εξωτερικό που προσπαθούσαν να βάλουν σε καλούπια την εγχώρια πολιτική ζωή.

Το μνημόνιο δίνει την ευκαιρία να κοιταχτούμε στο καθρέπτη και να σοκαριστούμε από την ασχήμια μας. Μερικοί θα πουν ότι ο καθρέπτης είναι παραμορφωτικός και δεν δείχνει την αλήθεια άλλα όλοι ξέρουμε ότι η αλήθεια είναι μια και πονάει. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει δομές αστικοδημοκρατικού πολιτεύματος, να μάθει να λειτουργεί ως μια συντεταγμένη πολιτεία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στους πολίτες της και στη διεθνή κοινότητα. Το αυτιστικό μοντέλο που αναπαρήγαγε τις φαντασιώσεις δεκαετιών έφτασε στο τέλος του.

Ποιος ξέρει; Ίσως τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίζει το κόμμα του οποίου οι οπαδοί θα φωνάζουν «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστεροδεξιά»!!!!!

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Από τα δύσκολα στα δυσκολότερα!



Δυσκολεύουν κι άλλο τα πράγματα... Μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου οι αμφιβολίες για την αντοχή οικονομίας και κοινωνίας αυξάνονται αντί να μειώνονται, τόσο στο εξωτερικό όσο και - το σημαντικότερο - στο εσωτερικό.

Σε όρους αγοράς, την ώρα που αρκετά καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν ήδη παύσει τη λειτουργία της, ακόμα περισσότερες παραγωγικές μονάδες αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πορεία το αμέσως επόμενο διάστημα! Με αυτά τα δεδομένα, όλοι αντιλαμβάνονται την αδυναμία εκπλήρωσης των στόχων Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου, όχι λόγω ανυπακοής της ελληνικής κοινωνίας, αλλά πραγματικής αδυναμίας του κόσμου της εργασίας και του εμπορίου.

Δυστυχώς, το ζητούμενο στις μέρες έγινε η οριακή αντοχή και η επιβίωση του καθενός μέχρι την επόμενη ημέρα, αντί για την ευημερία. Τουλάχιστον μέχρι - ευρωπαϊκής - νεωτέρας...

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙ


Η οριακή πλειοψηφία των 152 +2 ψάχνει για συναίνεση και φέρνει εκλογές…

Πάει κι αυτό. Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος πέρασαν, έστω κι αν χρειάστηκε να ξεπεραστούν από το κράτος τα δημοκρατικά όρια για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών του Συντάγματος, έστω κι αν το κυβερνών ΠΑΣΟΚ δε θα μπορεί, πλέον, να χρησιμοποιεί προς άγρα ψήφων μερικά από τα πιο πολυτραγουδισμένα άσματα των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, μετά τις σχετικές παρεμβάσεις της Μυρ. Λοΐζου και του Η. Ανδριόπουλου, για το «Καλημέρα ήλιε» και το «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες -3 του Σεπτέμβρη» αντίστοιχα.

Η εφαρμοσιμότητα, οι αντιδημοκρατικές πρακτικές και οι εκλογές…

Το κορυφαίο ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι το αν και κατά πόσο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός του νόμος θα αποδειχθούν… εφαρμόσιμα και στην πράξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν τελικά γίνει πράξη το Μεσοπρόθεσμο, θα αφήσει πίσω του κοινωνικά συντρίμμια! Η επόμενη ημέρα, μάλιστα, της υπερψήφισης θέτει ακόμα περισσότερα ζητήματα από την προηγούμενη, ακόμα και σε θέματα πολιτικής έκφρασης και γενικότερα ελευθερίας έκφρασης και κίνησης των πολιτών, τη στιγμή που παράλληλα ο Πρωθυπουργός έχει προτείνει δημοψήφισμα για αλλαγές και τομές στο πολιτικό σύστημα και την εν γένει δημοκρατική λειτουργία της χώρας!

Το φλερτ της κυβέρνησης με το παρακράτος και τις δυνατότητές που αυτό παρέχει για έναν καλοδεχούμενο ως φαίνεται όσο και προσωρινό έλεγχο των δικαίως διαμαρτυρόμενων μαζών, είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσει στο μακροχρόνιο ορίζοντα σε οριστική ρήξη τα προοδευτικά τμήματα της κοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, αν η ηγεσία του δεν «ανακρούσει πρύμνα» στην υπόθαλψη αντιδημοκρατικών πρακτικών! Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης είναι μια ούτως ή άλλως δύσκολη υπόθεση για την οποία δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, γι’ αυτό και η πλειοψηφία των πολιτών απαιτούν τη δικαιότερη διαχείρισή της, χωρίς να τάσσονται υπέρ της διενέργειας εκλογών, αλλά η υιοθέτηση σκοτεινών πρακτικών από το βασικό πολιτικό υποκείμενο της ιστορικά κατοχυρωμένης ως δημοκρατικής παράταξης, σε δύσκολα θα συγχωρεθεί σε βάθος χρόνου.

Το ζήτημα, πάντως, των άμεσων εκλογών έχει ήδη τεθεί εκ των πραγμάτων, ιδιαίτερα μετά τους άστοχους χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου για το σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής Σωτηρίας και φυσικά την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου και του συνεπακόλουθού της ακόμα αυστηρότερου Μεσοπρόθεσμου. Για την κοινοβουλευτική έγκριση του τελευταίου, δε, επιστρατεύτηκε μέσω του πρόσφατου ανασχηματισμού ο Β. Βενιζέλος σε ρόλο πρωθυπουργεύοντως, προκειμένου να επανασυσπειρωθεί το ΠΑΣΟΚ και να μην τεθεί σε κίνδυνο η επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο. Ο ιστορικός εσωκομματικός συμβιβασμός έφερε πράγματι τα επιθυμητά αποτελέσματα για την κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας, παρόλα αυτά, μειώθηκε πλέον κατά έναν ακόμα λιγότερο λαϊκό αντιπρόσωπο, τον Π. Κουρουμπλή.

152+2 που δεν αρκούν για την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙ


Ακόμα, όμως, και η μία αυτή απώλεια έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδρομή της προς την εφαρμογή του δυσβάσταχτων και άδικων μέτρων, αλλά και προς την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο μνημόνιο, με 154 Βουλευτές στο κοινοβούλιο, εκ των οποίων οι δύο αποτελούν επιλαχόντες Βουλευτές, που αντικατέστησαν τους συναδέλφους τους αποχωρήσαντες ως διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική, Γ. Φλωρίδη και Ε. Νασιώκα. Η παράμετρος αυτή έχει τη δική της σημασία, καθώς σε ενδεχόμενη νέα ή νέες απώλειες στην Κ.Ο. του κυβερνώντος εν όψει του νέου Μνημονίου στα μέσα του φθινόπωρου αναμένεται να ανακινήσει θέμα λαϊκής και πολιτικής νομιμοποίησης, το οποίο δε θα μπορεί να ξεπεραστεί με ιδιαίτερη ευκολία.

Στην πραγματικότητα, μόλις με 152 Βουλευτές κυβερνά τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Μόλις 21 μήνες μετά τον Οκτώβριο του 2009 αποδείχτηκαν αρκετοί για να απολέσει η κυβέρνηση το πλεονέκτημα μιας ισχυρής αυτοδυναμίας 160 Βουλευτών, γι’ αυτό και πολλές πλευρές αναφέρονται ήδη στην ανάγκη κύρωσης του νέου μνημονίου από 180 κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της χώρας, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα των εκλογών ακόμα και εντός του έτους!

Προϊόντος χρόνου και κυβερνητικής φθοράς, ιδιαίτερα αν αυτή επιφέρει την ανεξαρτητοποίηση ή διαγραφή ακόμα κι ενός επιπλέον Βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αντιπολίτευση - και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση - θα θέσει ευθέως ζήτημα κατ’ ουσία απώλειας της δεδηλωμένης. Φυσικά, στο μεσοδιάστημα ο Α. Σαμαράς θα ήθελε να έχει εδραιωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμά της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορεί και αυτός να διεκδικήσει τη δική του τύχη για μια έστω και οριακή αυτοδυναμία.

Με 152+2 είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να το παλεύει η κυβέρνηση, με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και ειδικά τη ΝΔ να αναμένουν ένα απλό δημοσκοπικό σινιάλο σε συνδυασμό με την επόμενη «τρικυμία» εντός Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, για να θέσουν ακόμα εντονότερα και ουσιαστικότερα θέμα νομιμοποίησης άσκησης εξουσίας από το κυβερνών κόμμα και υπογραφής διεθνών συμφωνιών και δανειακών συμβάσεων από αυτό. Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο πλαίσιο, ο ρόλος των διαμαρτυρόμενων πολιτών του Συντάγματος και των άλλων πλατειών και γενικότερα της κοινωνίας είναι να διαμηνύσει στο πολιτικό σύστημα ότι αν αυτό δεν αυτο-διορθωθεί άμεσα, τότε πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν!

Συνολικά για τη χώρα, ζητούμενο πια είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση να μην οδηγήσει τελικά στην πλήρη πολιτική και κάθε μορφής αστάθεια, να μην οδηγήσει στην οριστική μας κατάρρευση…