neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ο δρόμος προς την ΔΕΘ...




Η απογοητευτική περσινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτέλεσε την κατρακύλα της προσωπικής του πολιτικής επιρροής, αλλά και της Ν.Δ. γενικότερα.

Αιτία της εξέλιξης αυτής υπήρξε, κατά βάση, η αδυναμία του Κ. Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απαιτούμενη φυγή προς τα εμπρός, της βαλτωμένης στη διαφθορά και την ανικανότητα κυβέρνησής του.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται, μετά και τις χωρίς αποτέλεσμα συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, ότι ο Κ. Καραμανλής και στη φετινή ΔΕΘ δε θα καταφέρει να ταράξει τα λιμνάζοντα πολιτικά ύδατα.

Καθώς είναι προφανές ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής και με πιθανότερο ενδεχόμενο έναν χειρουργικό – περιορισμένης έκτασης – ανασχηματισμό, ορολογία που χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., δεν είναι δυνατό να επέλθει η επιζητούμενη απ’ τον Πρωθυπουργό ανάκαμψη της εκλογικής δύναμης της Ν.Δ.!

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ο αντιεισαγγελέας περιβάλλοντος και η πολιτική ουσία...




220.000 στρέμματα. Όταν το ακούς δεν είναι παρά ένας αριθμός. Όταν όμως είσαι μέσα στο αυτοκίνητο και πηγαίνεις, πηγαίνεις, πηγαίνεις και δεν τελειώνει, τότε θέλεις απλά να κλείσεις τα μάτια επειδή δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις. Πολλοί Αθηναίοι λένε ότι η πόλη τους είχε δύο πνεύμονες. Ο ένας, η Πάρνηθα, κάηκε πριν από δύο χρόνια. Με έναν πνεύμονα μπορείς να επιζήσεις. Τώρα όμως καταστράφηκε και ο δεύτερος.

Είχε προηγηθεί, τις τελευταίες δεκαετίες του αιώνα που πέρασε, το πολεοδομικό έγκλημα της τσιμεντοποίησης της πρωτεύουσας. Συνδυαστικά με τη πύρινη λαίλαπα και την ικανότητα αντιμετώπισής της απ’ τον κρατικό μηχανισμό, της παρούσης δεκαετίας, επήλθε το τελειωτικό χτύπημα!

Και το αντίδοτο για την ανάταξη της ιστορικής Αθήνας Η δημιουργία θέσεως αντιεισαγγελέα στον Άρειο Πάγο, με αρμοδιότητα τα θέματα περιβάλλοντος! Για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και διευκόλυνσης, από επιχειρησιακής άποψης, της καταστολής ούτε κουβέντα. Ως γνωστόν όμως στην χώρα μας οι πολιτικές δυνάμεις προτιμούν την επικοινωνία από την αναζήτηση της πολιτικής ουσίας και την υλοποίηση των συμπερασμάτων που, εξ’ αυτής, προκύπτουν!

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

«Κοκορομαχία» επί σταχτών...




Είναι πραγματικά λυπηρό να παρακολουθεί κανείς την «κοκορομαχία» των δύο μεγάλων κομμάτων για το καταμερισμό των ευθυνών της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής. Οι φωτιές που κατέκαψαν την Βορειοανατολική Αττική αντιμετωπίζονται από τη μεν κυβέρνηση περίπου ως φυσικό φαινόμενο, από τη δε αντιπολίτευση ως ζήτημα αποκλειστικής ευθύνης των κυβερνώντων, ως να μην έχουν επισυμβεί αντίστοιχες φυσικές καταστροφές όταν το ΠΑΣΟΚ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Απόδειξη, ότι ακόμα κι ένα ζήτημα υψίστης, πια, σημασίας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζονται υπό ένα επικοινωνιακό, προεκλογικό, πρίσμα και μόνο, από τις ηγεσίες των δύο δυνάμει κυβερνητικών κομμάτων. Γεγονός θλιβερό! Χωρίς ουσιαστικό διάλογο επί προτάσεων για το τι δέον γενέσθαι, από τους δύο αυτούς εναλλοσσόμενους στην εξουσία θεσμικούς φορείς, πολύ σύντομα θα είμαστε, ως κοινωνία, για ακόμη μία φορά, μάρτυρες αντίστοιχου ή και πιο επώδυνου αποτρόπαιου θεάματος.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Δε παιζεται η Δεξιά


Θεός ο Αντώναρος.....βρήκε εχθρό εκεί που κάποτε είχε αμέτρητους φίλους. Θυμόμαστε όλοι με νοσταλγία τα δέντρα να ψηφίζουν υπέρ της Δεξιάς το 1961. Δυστυχώς οι καιροί άλλαξαν και πλέον τα πεύκα είναι Ορκισμένοι Εχθροί της ιστορικής παράταξης...Εύγε Αντώναρε..!! Δε σου γλιτώνει ούτε καμουφλαρισμένος θάμνος...

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

AΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Και φυσικά δεν απαιτώ από κανένα σας να πιστέψει. Απλά να δείτε με άλλο μάτι καθημερινά απλά πράματα που συμβαίνουν γύρω σας και να αρχίσετε να στήνετε το παζλ. Ξέρω ότι όλοι έχετε χρόνο.

Ασχολούμε με το θέμα κοντά 10 χρόνια (πολλοί το ξέρετε) μόνο από ξενές πηγές. Λιακόπουλοι και Χαρδαβελες με αηδιάζουν. Δουλεία σαv αυτή του Μιχ.Καλογερά δεν ξαναείδα στα ελληνικά. Διακοπές είστε οι πιο πολλοί και το κόστος είναι ελάχιστο. Πραγματικά θα συγκλονιστήτε και χωρις να το περιμένετε θα λύσετε πολλες απορίες. Αυτο που με εντηπωσίασε εμένα είναι η απλή παρουσίαση γεγονότων και όχι η προσπάθεια να μου φυτέψει στο κεφάλι κάποιες δογματικές απόψεις του.

Περισσότερα στο http://www.conspiracy-channel.gr/

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Το επικοινωνιακό παιχνίδι της έκδοσης Χριστοφοράκου.




Παρά την γενική άποψη περί του αντιθέτου, καθόλου αρνητικά δεν φαίνεται να εξελίσσεται επικοινωνιακά η υπόθεση έκδοσης Χριστοφαράκου για τη Νέα Δημοκρατία. Το θέμα έχει περιοριστεί στο εάν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas θα εκδοθεί, ή όχι, στη χώρα μας για να ελεγχθεί η δράση του, μόνο για μια ολιγόμηνη περίοδο επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Κ. Σημίτη.

Απ’ αυτή την άποψη το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πιθανό να θεωρεί ότι η εξέλιξη του θέματος σε επίπεδο επικαιρότητας και επικοινωνίας καθόλου δεν αποκλείεται να διαμορφώσει ένα ευνοϊκότερο πολιτικό περιβάλλον, με το ΠΑΣΟΚ μοναδικό απολογούμενο στην πολύκροτη υπόθεση, οπότε και καλύτερη προοπτική για τη Ν.Δ. στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές. Εκλογές πρόωρες, που θα μπορούσαν σ’ αυτή τη περίπτωση να πραγματοποιηθούν, ακόμα και με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΦΕΣΗΣ!

ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.



Τα προ ολίγων ημερών δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσιάζουν ανάγλυφα μια εικόνα κατάρρευσης όλων των βασικών πυλώνων της Ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ αρνητικός ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Ο Δείκτης Βιομηχανικής παραγωγής του Ιουνίου εμφανίζει πτώση 11,4% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2008, ο όγκος της κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι για τον μήνα Μάιο μειωμένος κατά 39,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, ενώ κι ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να παρουσιάσει μείωση πλησίον του 10% σε ετήσια βάση.

Αν κάποιος μελετήσει προσεκτικότερα τα σχετικά στοιχεία καταδεικνύεται ότι, σε αυτή τη πορεία ύφεσης που έχει εισέλθει πλέον η ελληνική οικονομία, ο μεγάλος ασθενής είναι ο κλάδος της οικοδομής και γενικότερα η αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, κατεγράφη τον Μάιο του 2009 έναντι του ιδίου μήνα του 2008 μείωση των αδειών οικοδομής κατά 23,7% και κατά 41,5% του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Και μόνο απαρατήρητο δεν πρέπει να περνά το γεγονός ότι ένας εκ των σημαντικότερων κλάδων για την οικονομία και ειδικότερα για την εγχώρια κατανάλωση είναι αυτός για τον οποίο ελήφθη και η μικρότερη μέριμνα από την πολιτεία. Ταυτόχρονα η αγορά ακινήτων αποτελεί έναν οικονομικό τομέα στον οποίο έχουν συσσωρευθεί σημαντικά δομικά προβλήματα με τη πάροδο του χρόνου. Σχετίζονται κυρίως, με την παρωχημένη φορολογική νομοθεσία των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Προβλήματα και παθογένειες

Χαρακτηριστικό είναι πως εντελώς καθυστερημένα το οικονομικό επιτελείο έλαβε ορισμένα μέτρα, με σημαντικότερο την εγγύηση του επιπλέον 25% της αξίας των ακινήτων που δεν κάλυπταν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Μέτρα τα οποία όμως μόνο ως ... "ασπιρίνη" μπορούν να χαρακτηρισθούν, συγκριτικά με το μέγεθος του προβλήματος και χαρακτηριστικό είναι ότι η εφαρμογή τους καθυστέρησε λόγω του αιφνιδιαστικού κλεισίματος του κοινοβουλίου για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Την ίδια ώρα η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών σε χαμηλά επίπεδα με την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας των μεταβιβάσεων, λόγω της εισαγωγής ΦΠΑ 19% στις διαμορφωμένες σε υψηλά επίπεδα αξίες των ακινήτων, οδηγούν σε σημαντικές στρεβλώσεις την αγορά.

Με τα ισχύοντα, είτε αυξάνεται υπερβολικά το φορολογικό κόστος μιας μεταβίβασης καθιστώντας τη τελικά ασύμφορη, είτε - στη συνήθη περίπτωση πραγματοποίησης συμβολαίων στην αντικειμενική αξία - κατασκευαστές και αγοραστές γίνονται εύκολα θύματα εκβιασμών, ιδίως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί αντικειμενικών αξιών, όπως αυτό διαμορφώθηκε επί Υπουργίας Ν. Χριστοδουλάκη.

Η ώθηση της αγοράς

Για να υπάρξει λοιπόν η επιζητούμενη, όσο και δύσκολη για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ανάκαμψη στον νευραλγικό για την οικονομία τομέα της αγοράς ακινήτων και τα κρατικά ταμεία να λαμβάνουν τα προϋπολογιζόμενα έσοδά τους μέσω της φορολογίας αναγκαίο είναι να ληφθούν τολμηρότερα μέτρα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν σταματούν να υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης ώθησης της αγοράς, μέσω μέτρων όπως η κατάργηση της πενταετίας για την υποβολή ΦΠΑ όταν το ακίνητο παραμένει απούλητο και η αναστολή για δύο τουλάχιστον χρόνια της υποβολής πόθεν έσχες για την αγορά μεγάλης αξίας ακινήτων.

Τέλος, το ίδιο και περισσότερο αναγκαίο, είναι να θεσμοθετηθεί ένα καθαρό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, βασισμένο στην επαναπροσέγγιση αντικειμενικών και αγοραίων αξιών, την ίδια στιγμή που θα θεσπισθεί (σε συνεννόηση αν τελικά χρειασθεί με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.) ένας κατά πολύ χαμηλότερος του σημερινού ΦΠΑ.

Η ανάγκη, όμως, ενός τέτοιου εξορθολογισμού του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου φαίνεται να γίνεται αντιληπτή μόνο απ' τους εμπλεκόμενους στην αγορά ακινήτων επαγγελματικούς φορείς και όχι - δυστυχώς - κι απ' το κατεξοχήν αρμόδιο για την πραγματοποίησή του επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

... Πρασινος Αυγουστος



«Φίλοι μου καλοί μου φίλοι γεια σας…», που λέει και ο αξιολάτρευτος Ηλίας Μαμαλακης. Να μαστε λοιπόν πάλι εδώ, λίγο μετά το δεκαπενταύγουστο, καθισμένοι σε «ανάμενα κάρβουνα» εν αναμονή της μεγάλης αναμέτρησης της Πράσινης Αρμάδας με την ομάδα της Μαδρίτης, για την είσοδο στους ομίλους του Ch.League.
To sold out καταμεσής του μήνα και η ατμόσφαιρα στις τάξεις των τριφυλλοφορων, είναι ενδεικτικά του κλίματος που θα συναντήσουμε απόψε το βράδυ στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού ετοιμάζονται να απολαύσουν μία ακόμη ευρωπαϊκή βραδιά από εκείνες τις εκατοντάδες που έχουν φυλαγμένες στην καρδιά.

Είναι σίγουρο ότι το σημερινό “έργο” δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον χθεσινό αγώνα της άλλης ελληνικής ομάδας για τον ίδιο θεσμό. Μια ομάδα «γειτονιάς» με φιλότιμους νεαρούς τρεχαλατζιδες, που στο πρώτο ημίχρονο φτάνανε με τη μπάλα σχεδόν μέσα στο τέρμα αλλά φρόντιζαν να ολοκληρώνουν την προσπάθεια τους στα …πούλια, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συγκριθεί με την ιστορική ομάδα της Ατλετικο, ομάδα πλήρης και ώριμη, με παίκτες έμπειρους και αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρω (ο Αγκουέρο κοστολογήθηκε από τους λογιστές του Αμπραμοβιτς περί τα 55-60εκατ. ευρω!), ομάδα που αγωνίζεται στο κατά πολλούς «μεγαλύτερο» και ανταγωνιστηκοτερο πρωτάθλημα του πλανήτη…

Σήμερα λοιπόν θα δούμε ποδόσφαιρο… θα δούμε σοβαρό αγώνα… (αλήθεια ο επιθετικός του ολυμπιακού από την…Νικαράγουα, έβγαλε επιτέλους τα κοντομάνικα από την ντουλάπα του?).

Στοιχηματικα το ματσάκι είναι δύσκολο καθώς από την μια είναι γνωστές οι αρετές της Ισπανικής ομάδας –κυρίως επιθετικά- και από την άλλη ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός είναι πάντα ικανός για το «κάτι παραπάνω» που λέμε, αν βρεθεί στην καλή του βραδιά και φυσικά αν οι…αλχημείες του Ολλανδού πετύχουν και στη πράξη μέσα στο 90-λεπτο. Προσωπικά –όπως άλλωστε είναι γνωστό στους αγαπητούς φίλους του Blog- δεν θα προβώ σε κάποια πρόβλεψη ή «σημείο» για το δύσκολο αυτό παιχνίδι.

Είναι γεγονός ότι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, το σημερινό παιχνίδι, θα είναι κομβικό… Θα αρκεστώ μόνο στο να ευχηθώ ότι καλύτερο για την ΠΑΝΑΘΑ μας και θα περιμένω τις εναπομείναντες ώρες, για να ζήσουμε ξανά ΜΕΓΑΛΕΣ συγκινήσεις…

Κομματικοί εκπρόσωποι ως...τηλεσχολιαστές!




Το σήριαλ, που διαδραματίζεται γύρω απ' την έκδοση Χριστοφοράκου και τον ακριβή χρόνο της, δείχνει και την προσοχή με την οποία πρέπει τα κόμματα να διαχειρίζονται τα θέματα της επικαιρότητας.

Το ΠΑΣΟΚ αρχικά αποδοκίμαζε την κυβέρνηση για την έκδοση του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Siemens, για αδικήματα τα οποία αφορούν ένα μικρό μόνο διάστημα ολίγων μηνών μέσα στο 2003, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Με το ενδεχόμενο όμως της έκδοσης του κατηγορουμένου να είναι, πλέον, αβέβαιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στην δύσκολη θέση να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, επειδή ο Μιχ. Χριστοφοράκος δεν εκδίδεται από τις Γερμανικές Αρχές, προκειμένου να δικαστεί στη χώρα μας, έστω, για την δράση του αυτής της μικρής περιόδου που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και η Ν.Δ., εκλαμβάνωντας ως βέβαιο ενδεχόμενο την άμεση έλευση Χριστοφοράκου, οδηγήθηκε σε πρόωρους πανηγυρισμούς, με αποτέλεσμα τελικά να βρεθεί σε θέση απολογούμενου, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην υπόθεση.

Είναι σαφές ότι τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους δεν μπορούν να λειτουργούν ως σχολιαστές τηλεπαραθύρων. Επιβεβλημένο απ' τον θεσμικό τους ρόλο είναι να μελετούν προσεκτικά τα δεδομένα και να διαμορφώνουν τις επίσημες, τουλάχιστον, θέσεις του με βάση τα επίσημα έγγραφα και πληροφόρηση.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Στο επίκεντρο η οικονομία παρά την εκλογολογία...




Πολύ συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για το αν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο εξαιτίας και της εργασιοθεραπείας στην οποία υποβάλλεται το φετινό καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός και υποβάλει ταυτόχρονα και τους Υπουργούς του.

Τα πραγματικά όμως προβλήματα και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα βαίνουν επιδεινούμενα και ζητούν αποτελεσματική διαχείριση. Ανεξάρτητα, μάλιστα, από το αν θα δοθεί παράταση από τον Επίτροπο Αλμούνια για την ανάγκη συγκράτησης του ελλείμματος κάτω απ’ το 3%, απαραίτητο είναι να εκπονηθεί μια οικονομική πολιτική στοχευμένη τόσο στη συγκράτηση των ελλειμμάτων όσο και στη δημιουργία των προϋποθέσεων επαναφοράς του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

Η ΘΕΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.




Αντί της ραστώνης που κατά παράδοση επικρατεί τέτοια εποχή στην πολιτική σκηνή της χώρας, παρατηρείται φέτος μία ασυνήθιστη, όσο και αδιάκοπη, κινητικότητα. Κινητικότητα, που εύλογα αποδίδεται στη πρώιμη προεκλογική περίοδο, στην οποία εισήλθε η χώρα από την αμετακίνητη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η άρνηση, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της υπερψήφισης οποιουδήποτε υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, συνδυάστηκε με την επίσπευση των εκλογών που επιθυμεί η Ιπποκράτους, με σκοπό την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της χώρας.

Η επόμενη κίνηση ή...μη κίνηση ανήκει πλέον στον Πρωθυπουργό! Ο Κ. Καραμανλής δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη για τον χρόνο των εκλογών και είναι σαφές ότι επιθυμεί να υπάρχει η ίδια ετοιμότητα, είτε αυτές διεξαχθούν το φθινόπωρο, είτε την άνοιξη.

Την τελική απόφαση βέβαια θα την λάβει πλέον μόνος του, αφού με παγιωμένο τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των δύο κομμάτων σε βασικό στόχο του Κ. Καραμανλή μετατρέπεται η δυνατότητα διατήρησης, έστω, της ηγεσίας της Ν.Δ. μετά από μια "ελεγχόμενη" ήττα.

Με φόντο τον προϋπολογισμό

Από πολλές κυβερνητικές πλευρές πάντως διαψεύδεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Από την άλλη πλευρά όμως, τα οικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι δύσκολα μπορεί να σχηματισθεί ένας αξιοπρεπής προϋπολογισμός, που να ανταποκρίνεται απ' τη μια στις βουλές της Κομισιόν για χαμηλά ελλείμματα κι απ' την άλλη να εξυπηρετεί τον Πρωθυπουργό και το κόμμα της Ν.Δ. σε έναν προεκλογικό σχεδιασμό με προοπτική διεξαγωγής των εκλογών το Μάρτιο του 2010.

Είναι δηλαδή σφόδρα πιθανό, η αφορμή που χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής για την πρόωρη προκήρυξη των τελευταίων εθνικών εκλογών του 2007 να αποτελέσει αυτή τη φορά, σε κάποιο βαθμό, πραγματική αιτία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεδομένου ότι, πέραν των μικροκομματικών συμφερόντων, είναι αμφίβολο το κατά πόσο είναι συμφέρον για τον τόπο ο σχηματισμός του προϋπολογισμού να πραγματοποιηθεί εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Εξέλιξη που αν συμβεί θα αποτελέσει οπωσδήποτε τραγική ειρωνεία!

Τα δύσκολα... από Σεπτέμβρη

Αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις και προς το παρόν μόνο εκτιμήσεις είναι δυνατό να γίνονται γι' αυτές, ενώ ότι άλλο ακούγεται ως...πληροφορία αποτελεί απλή παραφιλολογία. Αν και το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε μία περίοδο με σημαντικά ζητήματα που ζητούν διαχείριση, η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι σημαντικές αποφάσεις μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επικοινωνιακή διαχείριση της νέας γρίπης, η εντατική προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοση Χριστοφοράκου, η τακτική πλέον ανακοίνωση φιλολαϊκών μέτρων μέσα στο καλοκαίρι και γενικότερα η θερινή κυβερνητική... εργασιοθεραπεία (σε αντίθεση με τους χαλαρούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται στην αντιπολίτευση) αποτελούν σαφή δείγματα της πρόθεσης του Πρωθυπουργικού επιτελείου και ασφαλώς του ίδιου του Πρωθυπουργού να προχωρήσει, αν βρεθεί μια καλή ευκαιρία, σε εκλογές τον Φθινόπωρο, με πιθανότερο μήνα διεξαγωγής τους τον Οκτώβριο.

Πρόωρες εκλογές που θα επιχειρηθεί απ' την κυβέρνηση να χρεωθούν στην αντιδραστική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, πράγμα που εν μέρει θα είναι και αληθές, οπότε και περισσότερο πειστικό. Κι η αλήθεια είναι ότι, συνήθως, όταν ψάχνεις μια καλή ευκαιρία - και πολύ περισσότερο όταν προσπαθείς κιόλας να συμβάλεις στη δημιουργία της - τότε στο τέλος αυτή...εμφανίζεται!

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Πανηγυρισμοί και ερωτηματικά...




Μετά τους αρχικούς πανηγυρισμούς κυβερνητικών στελεχών για την ιδιαιτέρως πιθανή πλέον έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην χώρα μας, η κυβέρνηση καλείται απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει για τους όρους με τους οποίους αναμένεται να γίνει η διαδικασία αυτή.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Hellas, - αν τελικά πραγματοποιηθεί η έκδοσή του - θα είναι δυνατό να ελεγχθεί η δράση του μόνο για μια μικρή περίοδο του 2003, επί της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Απ’ αυτή την άποψη είναι γεγονός ότι δημιουργούνται, βάσιμα ερωτηματικά για το περιεχόμενο της επικοινωνίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το Εφετείο του Μονάχου, η οποία έγινε σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και η οποία φαίνεται να υπήρξε καταλυτική για τους όρους έκδοσης.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Η πολιτική βούληση και το θέατρο του παραλόγου.



Για μεγάλο διάστημα ζήσαμε στη χώρα μας ένα θέατρο του παραλόγου με φόντο τις μίζες της Siemens. Διαχειριστές μαύρων ταμείων σε ρόλο τιμητών της πολιτικής ζωής, εμπλεκόμενοι πολιτικοί σε ρόλο κυνικών παρατηρητών και καταζητούμενοι να σουλατσάρουν αεροπορικώς σε εξωτικούς προορισμούς. Κι όλα αυτά λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Πολιτική βούληση που υπήρξε στο συγκεκριμένο ζήτημα μόνο υπό το φόβο απώλειας της εξουσίας. Στην σχετική μάλιστα ανακοίνωση της επικείμενης έκδοσης Χριστοφοράκου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αυτή αποφασίστηκε μετά από επικοινωνία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το Εφετείο του Μονάχου, ενώ ήταν ενήμερος κι ο αρμόδιος Υπουργός.

Το ζητούμενο πάντως για τον τόπο είναι η πολιτική βούληση να παραμένει ισχυρή ανεξαρτήτως των εκάστοτε εκλογικών συσχετισμών.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ουδέν...πολιτικό κακό αμιγές κοινωνικού καλού!



Σε βασικό θέμα της πρώιμης προεκλογικής εκστρατείας των δύο κομμάτων έχει εξελιχθεί ο χειρισμός της νέας γρίπης.

Ο προφανής σκοπός της διόγκωσης του προβλήματος απ’ την Κυβέρνηση είναι να...αποδειχθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός διαχειρίσθηκε επιτυχώς ένα θέμα υψηλού κινδύνου για την κοινωνία και μάλιστα αποφεύγοντας τη “δημιουργία πανικού”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας εξερχόμενος από το Μαξίμου.

Ευελπιστεί το κυβερνητικό επιτελείο ότι έτσι θα αποφύγει το συνεχές επικοινωνιακό σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, που αιχμή του έχει την κακή πορεία της οικονομίας. Βέβαιο είναι πως βάζοντας χαμηλά τον πήχη οι πολίτες δεν βγαίνουν ωφελημένοι, αλλά είναι τουλάχιστον εξαιρετικά πιθανό το σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας αυτής γρίπης να αποδειχθεί σχετικά επαρκές.