neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Το ΔΝΤ παραμένει...ανοιχτό!



Ο πρωθυπουργός έκλεισε αιφνιδιαστικά στις 8 Μαΐου τη Βουλή, προκειμένου να μπορεί η κυβέρνηση να καθορίσει την ατζέντα των ευρωεκλογών ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της γαλάζιας κομματικής βάσης, κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν εφικτό να γίνει και με το ΔΝΤ.

Αυτό είναι σε διαρκή εγρήγορση και βασικό του μέλημα είναι να θυμίζει σε χώρες όπως κι η δική μας τις υποχρεώσεις τους. Με την τελευταία δημοσιευθείσα του έκθεση μάλιστα φέρνει και τα δύο ανταγωνιζόμενα για την εξουσία κόμματα σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση.

Για την κυβέρνηση η έκθεση αυτή έρχεται την πιο ακατάλληλη στιγμή, αφού το τελευταίο διάστημα είχε επικεντρώσει τον επικοινωνιακό προεκλογικό της λόγο στο πόσο συκοφαντήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα η οικονομική της πολιτική και οι χειρισμοί της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης.

Όσο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προφανές ότι η έκθεση αυτή θέτει εν αμφιβόλο το κατά πόσο η διαφορετική οικονομική πολιτική που ευαγγελίζεται, καθώς και η φιλολογία για την επιδίωξη ενός πιο χαλού συμφώνου σταθερότητας, είναι τελικά εφικτή ή αποτελεί απλώς ένα αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα με ελάχιστα περιθώρια εφαρμογής από την οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε γαλάζιας είτε πράσινης απόχρωσης!

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Σιγή ασυρμάτου κι όχι αποχώρηση


Βαρύγδουπα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Αυτό βέβαια που δεν έγινε απολύτως κατανοητό είναι το από που ακριβώς αποχωρεί, καθώς η μόνη θεσμική του σχέση με τον Αθηναϊκό σύλλογο είναι συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ την οποία και θα διατηρήσει. Είναι προφανές ότι και αυτή η δημόσια τοποθέτηση του Mr. MIG αποσκοπεί περισσότερο στις εντυπώσεις παρά στην αποσαφηνίσει της δικής του στάσης σε σχέση με τα διοικητικά τεκταινόμενα στους πράσινους.

Κι αν αυτή η δήλωση έχει τελικά κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο αυτό μπορεί μόνο να έγκειται στο ότι ο μέτοχος του ΠΑΟ μετά την επικράτηση των απόψεών του στο τελευταίο Δ.Σ. της πράσινης ποδοσφαιρικής εταιρείας - και την αποχώρηση απ' αυτό του Ι. Βαρδινογιάννη ως ένδειξη παραχώρησης χώρου και αρμοδιοτήτων στο παρών διοικητικό σχήμα - θα ακολουθήσει κι αυτός την τακτική της σιγής ασυρμάτου προκειμένου ο πρόεδρος του ΠΑΟ Ν. Πατέρας απατρονάριστος να προσπαθήσει να φέρει επιτυχώς εις πέρας, την προσεχή αγωνιστική περίοδο, τον κοινό τους σχεδιασμό!

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΠΑΣΟΚ ή...τανκς



Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου περί σοσιαλισμού και βαρβαρότητας έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να τον κατηγορήσει ότι διακατέχεται από διχαστικές αντιλήψεις και συνακόλουθα να του χρεώσει το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται με φόντο τις Ευρωεκλογές, στην δημιουργία του οποίου η ίδια έχει στην πραγματικότητα πρωτοστατήσει.

Η ακραία πολωτική αυτή τακτική, που ακολουθήθηκε με διαφορά φάσης από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πιθανότερο είναι να υπαγορεύτηκε από την ανατροφοδοτούμενη μέσω των δημοσκοπήσεων ανοδική τάση του κόμματος των Οικολόγων πράσινων. Ανοδική τάση η οποία φυσικό είναι να φοβίζει την Ιπποκράτους, που προσβλέπει στο να της δίνει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δυναμική αυτοδυναμίας.

Απ’ ότι φαίνεται ο Γ. Παπανδρέου πείστηκε ότι η συγκεκριμένη διχαστική δήλωσή του εκφράζει την παρούσα αναγκαιότητα της θέσης του, αλλά δεν πρέπει να λησμονεί ότι αν στο τέλος της ημέρας τον εμπιστευθούν οι πολίτες δεν θα είναι τόσο επειδή χρησιμοποιεί μαεστρικά τις παραδοσιακές πολιτικές πρακτικές, όσο κυρίως για έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό, τον οποίο ο ίδιος μέχρι σήμερα σταθερά προβάλλει.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Η πολιτική στόχευση των ευρωψηφοδελτίων



Τώρα που καταλάγιασαν οι τυμπανοκρουσίες με τις οποίες ανακοίνωσαν οι πρόεδροι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων τους το βασικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι τα δυο ψηφοδέλτια αποτυπώνουν την παρούσα αναγκαιότητα των δυο μεγάλων κομμάτων κι ειδικότερα των αρχηγών τους.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου την Μ. Κουτσίκου προκειμένου να απευθυνθεί στην κομματική συνείδηση των νεοδημοκρατών, ποντάροντας ταυτόχρονα και στην συγκίνηση που εκ των πραγμάτων δημιουργεί γενικότερα στο εκλογικό σώμα η πρόσφατη περιπέτεια υγείας της πρώην Υπουργού Παιδείας. Σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε ως επικεφαλή τον Μ. Παπακωνσταντίνου, ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, της νεότερης όμως γενιάς. Οι υπόλοιπες επιλογές του Πρωθυπουργού ήταν έντονα κομματικά χρωματισμένες, ενώ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλαισιώνουν τον εκπρόσωπο τύπου του κινήματος έχουν βασικά ακαδημαϊκή αναφορά χωρίς απαραίτητα αυτή να συνδυάζεται με έντονη κομματική δράση.

Τελικά ο Κ. Καραμανλής με τις επιλογές του για το ευρωψηφοδέλτιο επιδιώκει με κάθε τρόπο ακόμα και μια ελάχιστη μείωση της διαφαινόμενης εις βάρος του κόμματός του διαφοράς. Απ' την άλλη ο Γ. Παπανδρέου με τις δικές του επιλογές προσώπων φαίνεται να είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ένα ενδεχομένως ακόμα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα προκειμένου να πείσει τους δύσπιστους ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης ότι αν στο άμεσο μέλλον δοθεί η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί κυβέρνηση τότε η αντίληψη για την εξουσία, αλλά και το στελεχιακό δυναμικό, θα διαφέρει τα μάλλα απ' την τελευταία διακυβέρνηση του τόπου απ' αυτό.

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

ΠΕΡΙ ΦΘΟΡΑΣ


Καθώς έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση του πολιτικού χρόνου προς τις Ευρωεκλογές όλη η συζήτηση εξαντλείται στον σχολιασμό των εβδομαδιαίων δημοσκοπήσεων, χωρίς καμία αναφορά στο ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική στόχευση των ακριβοπληρωμένων εκπροσώπων μας.

Δημοσκοπήσεις στις οποίες αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον είναι ότι, εκτός απ' την δεδομένη φθορά των δύο εναλλασσόμενων στην εξουσία κομμάτων, εξίσου φθαρμένα εμφανίζονται και τα μικρότερα κόμματα. Σε κάποιες μάλιστα απ' τις εκλογικές έρευνες σφήνα ανάμεσά στα κόμματα αυτά μπαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι όμως ελάχιστα έχουν πληροφορήσει το Πανελλήνιο για τις θέσεις τους.

Είναι προφανές ότι απ' τον τίτλο τους και μόνο, σ' αυτή την φάση, πείθουν ότι μπορούν να εκφράσουν την ιδέα της πολυσυζητημένης Πράσινης Ανάπτυξης. Ιδέα που δεν μπορούν πειστικά μέχρι τώρα να εκφράσουν ούτε τα συντηρητικά, στην θεματολογία τουλάχιστον αυτή, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, ούτε πολύ περισσότερο ο προοδευτικότερος αυτών - θεωρητικά - ΣΥΡΙΖΑ, παρότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ζήτημα!

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Δημοσκοπήσεων το ανάγνωσμα...


Δημοσκοπήσεων το ανάγνωσμα είχαμε κι αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι νέες καταγραφές τους μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και μαρτυρούν ταυτόχρονα ότι λήφθηκαν σοβαρά υπόψη απ' τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο να πάρει πάνω του το πρόωρο κλείσιμο του κοινοβούλιο με την δεδομένη, όσο και δριμεία, κριτική που ήδη εκδηλώθηκε και θα συνοδεύει τον αντιπολευτικό λόγο σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των φετινών Ευρωεκλογών

Τα κυρίως ενδιαφέροντα στοιχεία των ερευνών εκλογικής επιρροής των κομμάτων είναι η παγίωση της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε υψηλά επίπεδα υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά εμφανίζει ακόμα και αυξητικές τάσεις), καθώς κι η συνεχιζόμενη καταγραφή χαμηλών πτήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις δημοσκοπικές του επιδόσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν, με το ΚΚΕ σε αντιδιαστολή να δείχνει ιδιαίτερη αντοχή στην πίεση που δέχτηκε από το κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς κατά το ίδιο αυτό διάστημα.

Ευνοημένοι, δηλαδή, από την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων σ' αυτή την φάση φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Ειδικότερα για το ΚΚΕ, αν πράγματι δείξει αυτή την αντοχή στην κάλπη και διατηρηθεί ως το τρίτο κόμμα πολιτικής επιρροής στην χώρα, θα έχει την ευκαιρία στις εθνικές εκλογές - είτε αυτές γίνουν με αφορμή την Προεδρική εκλογή, είτε σε διαφορετικό χρόνο - να αναζητήσει ένα υψηλής σημασίας για τις περαιτέρω προοπτικές του διψήφιο ποσοστό.

Σε μια τέτοια εξέλιξη άλλωστε συμβάλει και η γενική άποψη περί χρείας επαναληπτικών Εθνικών εκλογών για την επίτευξη αυτοδυναμίας, αλλά και πολύ περισσότερο η υφιστάμενη οικονομική συγκυρία της παγκόσμιας κρίσης, η οποία αναμένεται να ριζοσπαστικοποιήσει σημαντικό τμήμα των χαμηλόμισθων εργαζομένων και εργατών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Οι Ευρωεκλογές «κλείνουν» την Βουλή



Μετά το εξόφθαλμα άγαρμπο κλείσιμο της υπόθεσης Παυλίδη και την άμεση ανάληψη, απ΄την μεριά του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, της πολιτικής πρωτοβουλίας με αιχμή της ρητορικής του την επίθεση στον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για ακατάσχετη σκανδαλολογία και δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό, ήρθε και το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής, που προφανώς αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον κοινοβουλευτικό...μαέστρο και Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Δ. Σιούφα.

Σκοπός της κίνησης αυτής του Μαξίμου δεν είναι όπως άστοχα έσπευσε να σχολιάσει η αντιπολίτευση η παραγραφή όλων των ανοικτών υποθέσεων μέχρι και το 2007, μιας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μεθοδευθεί με μικρότερο κόστος χωρίς να κλείσει τόσο πρόωρα το κοινοβούλιο.

Στόχος της κυβέρνησης ουσιαστικά πρέπει να θεωρείται ο καθορισμός από την ίδια της πολιτικής ατζέντας, στην γραμμή που ήδη σηματοδότησε μετά το κλείσιμο της υπόθεσης Παυλίδη ο Κ. Καραμανλής, με σκοπό την συσπείρωση της κομματικής βάσης της Ν.Δ. εν όψει των Ευρωεκλογών, χωρίς την παραμικρή παρεμβολή από την ενίοτε δυσάρεστη κοινοβουλευτική επικαιρότητα.

Την επικοινωνία, λοιπόν, αντί της ομαλής συνέχισης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επιλέγει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Όχι...άλλο Παυλίδη!



Τον επανακαθορισμό της πολιτικής ατζέντας επιχειρεί πλέον το κυβερνητικό επιτελείο και την απεμπλοκή της κυβέρνησης από τα θέματα διαφθοράς, ύστερα από την επιλογή της πλέον κυνικής διεξόδου στην υπόθεση Παυλίδη.

Μια "λευκή", όσο και διάτρητη, διέξοδος, που βασίστηκε στα από καιρό διαμορφωμένα χαμηλά στάνταρ των πολιτών για τον τρόπο άσκησης εξουσίας από τους πολιτικούς του ταγούς. Ακόμα κι έτσι όμως, δίδεται πλέον, η δυνατότητα στην κυβέρνηση βασιζόμενη στον νομικό τύπο, να μεταφέρει στην αξιωματική αντιπολίτευση την ευθύνη για την δημιουργία κλίματος αστήριχτης σκανδαλολογικής ρητορικής, η οποία μολύνει την πολιτική ζωή του τόπου και αμαυρώνει αβάσιμα την εικόνα του πολιτικού κόσμου.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα σηκώσει εκ νέου τους τόνους το αμέσως επόμενο διάστημα, κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη ουσιαστικής κυβερνητικής πρότασης και...αστείρευτης δίψας για την εξουσία, η οποία καθοδηγεί την κάθε πολιτική επιλογή της Ιπποκράτους, κι ειδικότερα την ακατάσχετη σκανδαλολογία και την δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδιαφορούν για τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και την διαχείριση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Την πολωτική αυτή τακτική αναμένεται να ακολουθήσει πιστά η ηγεσία της Ν.Δ. εν όψει, των επικίνδυνων πολιτικά, ευρωεκλογών προκειμένου να επιτύχει αυξημένο βαθμό συσπείρωσης της κομματικής της βάσης και να εξέλθει απ' αυτές μόνο "τραυματισμένη", έστω και σοβαρά, αλλά όχι "ετοιμοθάνατη"! Ίδωμεν...